InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Podnájem v Liberci: Výhody a nevýhody

19.06.2023
Potřebujete se přestěhovat, ale trápí vás omezený rozpočet? Jedním z řešení může být nalezení bydlení v podnájmu. Jaké má takový krok výhody a nevýhody? Podíváme se na ně v kontextu nájemního bydlení v Liberci.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Co to vlastně je podnájem?


Podnájem je termín, který označuje situaci, kdy nájemník nemovitosti danou nemovitost za úplatu poskytuje dalším zájemcům. V takovém případně podnájemníci nejsou z hlediska užívání nemovitosti v přímém právním vztahu s jejím majitelem, ale s jejím nájemcem. Nicméně je obvyklou praxí, že pronajímatel (tj. majitel nemovitosti) musí udělit nájemci souhlas k tomu, aby mohl s dalšími osobami uzavírat podnájemní smlouvy. Často je totiž tento krok v nájemní smlouvě zakázán.

Na podnájemní bydlení můžete samozřejmě narazit výrazně méně často než na klasický nájem. V současné době se toto řešení nejčastěji využívá v případě studentského bydlení, kdy si jeden student pronajme byt a poté za účelem snížení svých vlastních nákladů hledá další podnájemníky.

To ale neznamená, že nájemce musí v bytě vždy bydlet. Narazit samozřejmě můžete i na osoby a firmy, které se živí tím, že pronajaté byty dále za vyšší cenu celé poskytují k podnájmu.

Jaké má podnájem výhody?


Největší výhodou podnájmu jsou v případě sdílení ve více osobách nižší životní náklady. Nemáte-li v Liberci rodinu a nepodařilo-li se vám přemluvit ke společnému bydlení přátele, pak může být volba podnájmu ve sdíleném bytě z ekonomického pohledu ideálním řešením.

V Liberci se podnájem vyplatí


Bavíme-li se konkrétně o podnájmu v Liberci, má toto řešení hned několik výhod. Ať už se řadíte mezi studenty, nebo pracující, Liberec patří k největším městům v ČR. Z toho důvodu jsou zejména v centru města nájmy poměrně vysoké. Podnájem například jedné místnosti může být řešením, jak bydlet v centru za rozumnou měsíční částku.

Z centra města jsou přitom snadno dostupná všechna důležitá místa ve městě, ať už jde o vzdělání, práci, kulturu, sport, či cokoliv jiného. I v okrajových částech Liberce lze ale najít zajímavé nemovitosti za skvělé ceny.

Jaké jsou nevýhody tohoto řešení?


Mezi největší nevýhody podnájemního bydlení patří v případě jeho sdílení s dalšími pro vás cizími osobami omezení osobního prostoru a narušení soukromí. Ve sdíleném bytě se vám zkrátka zpravidla nedostane komfortu srovnatelného s bydlením zcela vlastním.

Protože je do celého vztahu zapojeno více subjektů - pronajímatel, nájemce, podnájemce - roste také nejistota. V případě, že majitel nemovitosti ukončí smlouvu s nájemcem, velice pravděpodobně tím končí bydlení také pro vás, aniž byste měli šanci s majitelem bytu o celé situaci jednat.

Liberec jako město pak může mít nevýhodu ve své poloze. Ačkoli má město skvělou dopravní dostupnost (zejména automobilem po dálnici), nachází se na severním okraji naší země. Pocházíte-li tedy ze vzdálenějších lokalit, připravte se na omezenou možnost kontaktu se svou rodinou a přáteli. Nevěste ale hlavu. Liberec je krásným místem, do kterého vás všichni rádi budou jezdit navštěvovat.

Autor: Pl

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »