InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak správně používat a udržovat vaši akumulátorovou pilu

26.04.2023
Ať už se jedná o auta nebo nářadí, dnes stále častěji to, co dříve používalo spalovací motor, pohání akumulátor. Jako uživateli aku nářadí vám zejména odpadne nutnost doplňovat benzín, vyhýbat se šňůře a vdechovat zplodiny. A to, že jsou nástroje tiché a bez vibrací, je další příčinou, proč se těší větší a větší oblibě. Pily nejsou výjimkou. Jak se s aku pilami správně pracuje?
Ilustrační snímek | Zdroj: Shutterstock

Komu se AKU pila hodí


Akumulátorová pila je na tom výkonově podobně jako slabší klasická motorovka. Hodí se tedy do rukou hobby kutilů, zahradníků, sadařů i těm, kdo si připravují dřevo na zimu.

Baterie u AKU pil


Předně je třeba počítat s tím, že je lepší si koupit rovnou dvě sady akumulátorů, aby se s jednou pracovalo a druhá se nabíjela. Práce vám tak nebude stát. U nejkvalitnějších značek oceníte tu možnost, že stejný akumulátor použijete do veškerého aku nářadí, jaké si od dané značky pořídíte.

Nabíjení akumulátorové pily


Akumulátory se běžně nabíjí něco přes půl hodinu a poté přibližně 30 minut pracují. Čas, jak dlouho vydrží, znatelně závisí na tom, jak intenzivně budete pracovat. V podstatě se dá říci, že pila vydrží práci přesně tak akorát na přípravu dřeva, pak si můžete dát pauzu na oběd a pila se vám mezitím nabije. Nebo můžete střídat dvě sady baterií, jak jsme zmiňovali výše.



Před samotnou prací


Než začnete cokoliv řezat, je třeba provést úkony jako na kterékoliv jiné pile. Nutná je tedy kontrola utažení řetězu (a případně jeho dotažení). Měrkou zkontrolujte hladinu oleje řetězu, aby byl během práce správně promazáván. Nezapomeňte ani na ochranné brýle, rukavice a oblečení. Budete řezat a bude to lítat.

Poté můžete vložit nabitou baterii a uvolnit bezpečnostní aretaci, pokud je stroj takto zabrzděn.

Jak na práci s aku pilou


Výhody aku nářadí poznáte ihned. Práce na čerstvém vzduchu bez kouře a bez hluku je nesrovnatelná s tím, na co jsme všichni zvyklí u běžných dvoutaktních motorovek. Další výhodou je, že nemusíte pilu napřed startovat a pak až někam vylézt. Z tohoto úhlu pohledu je aku pila daleko praktičtější.

Vybírejte si vhodný stroj na konkrétní druh práce. Na drobné řezbářské práce sáhněte po pile s jemnými zuby. Na řezání palivového poslouží zuby hrubší.



Jak pečovat o aku pilu


Podobně jako o elektrickou či motorovu pilu. Hlavními zásadami je neřezat za deště a neskladovat pilu ve vlhkém prostředí. U aku pily platí také to, že byste nikdy neměli nechat baterie zcela vybít.

Správné uskladnění aku pily před zimou


Po každé práci je nutné vaši aku pilu řádně očistit. Při skladování na zimu nástroj promažte. Možná bude potřeba vyměnit lištu a nabrousit řetěz, nebo jej rovněž vyměnit. Lištu s řetězem vždy uložte na suché místo mimo samotnou pilu (například do látky napuštěné olejem, který poslouží proti korodování).

Baterie pak nikdy nenechávejte na mrazu. Ideální místo je prostor se stálou pokojovou teplotou a stav baterie plně nabitý (olověné akumlátory). Lithiové akumulátory skladujte nabité okolo 75 %. Nejlépe uděláte, když baterie jednou za měsíc dobijete. Pak nebudete muset kvůli samovybíjení kupovat na novou sezonu novou baterii.

Pryč s bio olejem


Pokud používáte bio olej, je nutné jej z pily před uskladněním dostat, jinak by mohl degradovat a pilu ucpat. Nejlepším řešením je vzít trochu motorového oleje a pilu s ním zapnout, aby se jím pročistila.

Práce s aku pilou není nic složitého, je to spíše radost. Stačí si osvojit pár jednoduchých pravidel a uvidíte sami, jak šikovný nástroj jste si do své výbavy pořídili.

Zdroj foto: Shutterstock, Bosch, Makita, Riwall

Autor: WP
Fotogalerie:
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »