InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Moravská galerie v Brně a UMPRUM prezentují projekty na Milánském design weeku

20.04.2023
Milan Design Week 2023 se koná od 17. do 23. dubna 2023. V letošním roce na něm českou kulturu zastupuje Moravská galerie v Brně a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. Obě instituce zde představují projekty, které byly podpořeny z Národního plánu obnovy z výzvy Status umělce, Mobilita II.
Foto: mkcr.cz
Moravská galerie v Brně ve spolupráci s festivalem Designblok uvádí projekt Made by Fire kurátorek Danici Kovářové a Evy Slunečkové v prostorách Triennale. Představuje sílu i křehkost českého skla, porcelánu a keramiky na pozadí zásadních společenských a environmentálních událostí současnosti. Zdůrazňuje důležitost udržitelnosti a funkčnosti, poukazuje též na možné důsledky politických rozhodnutí. Koncepci připravil Maxim Velčovský, podílel se také na designu výstavy spolu se studiem Vítězslav Danda / edit! Architects.

Ondřej Chrást, náměstek ministra kultury ocenil význam české kultury a její prezentace v zahraničí na oficiálním zahájení výstavy v Miláně: "Jsem přesvědčen, že český design se řadí na světovou úroveň. Podpoře designu jako součásti celého kreativního odvětví se proto Ministerstvo kultury v posledních letech aktivně věnuje. Právě odvětví na pomezí kultury a průmyslu jsou z pohledu našeho rezortu velmi perspektivní a zaslouží si systematickou podporu. Je to investice do budoucnosti a do posílení role kultury. Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že česká kulturní stopa v Miláně je vskutku výjimečná. Loni jsem zde, v prostorách Triennale, otevíral českou národní expozici. Česká kultura nabízí mimořádný potenciál. Je proto skvělé, že ho dokážeme využít. Za její prezentaci si zaslouží poděkování mimo další generální konzulát v čele s generálním konzulem Jiřím Kudělou a Český dům. Dík patří také Janě Zielinski, ředitelce mezinárodního festivalu Designblok."

Made by Fire se koná pod záštitou předsedy vlády České republiky prof. PhDr. Petra Fialy, Ph.D., LL.M., ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy a ministra průmyslu a obchodu České republiky Ing. Jozefa Síkely. Výstava je součástí oslav výročí 150 let od založení Uměleckoprůmyslového muzea v Brně a připomíná 25 let existence Designbloku.

K vidění bude na podzim v Míčovně Pražského hradu od 4. do 8. října a posléze od 17. listopadu do 31. srpna 2024 v Moravské galerii v Brně - Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze se na letošním Milánském design weeku prezentuje interaktivní instalací, jejímž hlavním tématem je hudba a experiment se zvukem. Projekt rozvíjí téma propojení hudby a designu. Na milánské přehlídce se ateliér prezentuje pěti vybranými studentskými pracemi, které jsou zároveň designovými objekty i funkčními instrumenty. Výstavní prostor umožňuje návštěvníkům si nástroje prohlédnout díky spolupráci s novou výukovou aplikací Melodize. Diváci si mohou vytvořit své vlastní unikátní skladby a stát se přímo spolutvůrci instalace.

Společný projekt studentů a Melodize rozšiřuje možnosti hudebního vzdělávání a hravou formou zprostředkovává interakci se světem hudby.

Projekt vedl Michal Froněk, mezi vystavujícím jsou: Miloslav Chytil, Theodor Hozák, Ivo Jedlička, Natália Krišťáková, Karolína Vintrová. Autory interaktivní projekce jsou studenti Ateliéru a designu digitálních technologií. Architekturu a instalaci výstavy připravili Jan Lechner, Sofia Artemeva, Ivo Jedlička, Miloslav Chytil a Theodor Hozák.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »