InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Nevíte, jak přibrat na váze? K cíli vás dovede pestrý a vyvážený jídelníček sestavený nutričním odborníkem!

27.03.2023
Neustále vám někdo opakuje, že jste příliš hubení? Trápí vás to, ale nevíte, jak přibrat na váze? Zkrátka netušíte, co s tím? Leckdo by snad mohl namítnout, že nabrat pár kilogramů není žádná věda. A v určitém ohledu by měl jistě pravdu. Stačí přece hodně jíst a výsledky se dostaví. Nebo ne? Zvýšený příjem kalorií u většiny jedinců samozřejmě k růstu hmotnosti dříve či později povede. A je i dost takových lidí, kteří přiberou velmi snadno a často i mnohem více, než je rozumné. Každý člověk je ale jiný. A tak to, co u jednoho funguje, nemá u dalšího šanci na úspěch. Co s tím?
Ilustrační snímek | Zdroj: pikwizard.com
Chcete přibrat, ale příliš se vám to nedaří? Přestaňte se trápit! Ukážeme vám, kde může být chyba a s trochou štěstí budete mít už za pár měsíců takovou váhu, která vám bude vyhovovat!

Jak přibrat na váze a vyhnout se šikaně?


Pokud nevíte, co je body shaming, buďte rádi. Ale možná, že ho kvůli své postavě, která je snad až příliš hubená, sami téměř denně zažíváte. Body shaming je každopádně forma šikany postavená na fyzické odlišnosti. A jde bohužel o všudypřítomný fenomén, který může mít mnoho různých podob. Někdo je terčem posměchu proto, že je moc hubený, jiný zas čelí ústrkům přesně z opačného důvodu. A dalšímu člověku se někteří lidé posmívají třeba kvůli nahrbené postavě nebo pro jeho velký nos. Na první pohled je to sice hloupé jednání, ale ruku na srdce. Kdo z nás se alespoň jednou v životě s úsměškem či s poněkud nelibým výrazem ve tváři nepozastavil nad tím, jak někdo jiný vypadá? Terčem body shamingu bychom však sami určitě být nechtěli. A není divu. Věčné posměšky člověku na sebevědomí rozhodně nepřidají.

Nejste spokojeni se svou hmotností? Chcete za každou cenu přibrat a to třeba právě proto, abyste se vyhnuli úšklebkům a konečně zažili příjemný pocit zdravého sebevědomí? Něco s tím uděláme!

6 možných důvodů, proč se vám nedaří


Častým tématem celé řady odborných diskuzí je obezita. Zatímco problém podváhy se zdá být spíše marginální. A není divu. Obézních lidí kvapem přibývá a týká se to i těch nejmenších. Množství dětí trpících obezitou neustále roste. Celosvětově už jich je více než těch, které sužuje podvýživa. Faktem nicméně je, že někdo nepřibere, ač se snaží sebevíc a to i tehdy, má-li k dispozici dostatek potravy. Příčiny trvale nízké tělesné hmotnosti mohou být přitom rozmanité. K nejčastějším patří tyto:

- Genetická výbava

- Permanentní stres

- Nemoc

- Zrychlený metabolismus

- Nedostatečný příjem kalorií

- Nevyvážená strava

Sami chybu neodhalíte


Lidé jsou jen málokdy spokojeni s tím, jak vypadají. A váha je poměrně častým zdrojem této nespokojenosti. Někdo si připadá tlustý, další má naopak pocit, že by se mu hodilo pár kilo navíc. A někdy to vede až k chorobným stavům. Pokud se vám nedaří přibrat a trvá to už delší dobu, někde bude jistě chyba. Sami ji však nejspíše odhalíte. Abyste se dobrali nějakého výsledku, zpravidla se neobejdete bez konzultace s odborníkem.

Nabízí se návštěva lékaře a také nutričního specialisty. Obojí může být k užitku. Lékař třeba potvrdí nějakou chorobu, která vám brání nabrat potřebné kilogramy. Pokud k tomu dojde, zahájí léčbu. Jestliže však onemocnění vyloučí, měl by se dostat ke slovu nutriční odborník. Ten posoudí vaši výchozí pozici a to s ohledem na BMI, věk i pohlaví a také podle toho, jaké hmotnosti byste asi tak chtěli dosáhnout. A připraví vám výživový plán. S pestrou a vyváženou stravou lze totiž obvykle dosáhnout až překvapivě dobrých výsledků.

Vyvážená strava je základ


Význam odborně sestaveného jídelníčku, ve kterém nebudou chybět žádné z životně důležitých živin, může být pro zdravé fungování organismu zcela zásadní. Pestrá a vyvážená strava často bývá nejlepším "lékem" na podváhu. Chcete přibrat? Rádi byste vypadali o poznání lépe a podle toho se také cítili? Pak musíte jíst bílkoviny, tuky i sacharidy a to vše ve správném poměru a množství. Nabírání kilogramů musí být pozvolné, rozumné a zdravé. Jedině tak vám nová váha dlouho vydrží. A právě s tím vám nejlépe pomůže odborník na výživu!

Zkoušeli jste už někoho požádat o odbornou radu? A jak dlouho se snažíte přibrat?

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »