InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Investice firem by se letos mohly stát významným faktorem oživení hospodářského růstu

23.02.2023
Začíná růst počet firem, které plánují v první polovině letošního roku investovat jak do úspor energií, tak i do strojů a zařízení a rozvoje svých zaměstnanců. I v minulém pololetí podniky investovaly více, než původně avizovaly. Růst investic byl ve skutečnosti o 4,6 p. b. vyšší, než jaký byl jejich původní plán. Vyplývá to ze šetření Komorový barometr, který s půlroční periodicitou realizuje Hospodářská komora.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"To naznačuje, že mezi firmami dochází ke zlepšování podnikatelského sentimentu, například díky příznivějšímu vývoji v zahraničních exportních teritoriích a rostoucí jistotě u vývoje cen energií. Pokud by se očekávání firem následně také promítla do jejich reálného investičního rozhodování, investice firem se můžou stát významným faktorem oživení hospodářského růstu ještě v tomto roce," poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Podle dat Hospodářské komory investovat v tomto pololetí hodlají téměř tři čtvrtiny firem. Nejčastěji plánují investovat do energetických úspor, jde o dvě pětiny firem. Více než čtvrtina podniků se zaměří na zefektivnění své činnosti změnou výrobních technologií. Čtvrtina firem plánuje investovat do rozvoje svých pracovníků, stejně tak jako do automatizace, digitalizace a robotizace.

Největšími investory by se měly stát střední a velké firmy. Velké firmy se nejvíce ze všech velikostních skupin podniků zaměří na energetické úspory, zefektivnění výrobních technologií a také na automatizaci, digitalizaci a robotizaci.

Zejména ve zpracovatelském průmyslu, ve kterém ve srovnání s ostatními odvětvími ve druhém pololetí roku 2022 zaznamenaly firmy růst investic častěji, jsou investice do strojů a zařízení reakcí na snahu snížit výrobní náklady. Realizovány jsou ale zpravidla tehdy, pokud podniky očekávají příznivější hospodářskou situaci. Pořízení nových výkonnějších strojů a zařízení má pro firmy velký význam, představují technologický pokrok, který jim umožňuje zvyšovat produkci a produktivitu práce.

Takto zaměřené investice mají podle Hospodářské komory ale také potenciál akcelerovat hospodářský růst. "Pokud se nezhorší geopolitické klima a pokud bude aplikována aspoň trochu rozumná měnová a fiskální politika, recese české ekonomiky by měla zůstat krátká a mělká," doplnil Vladimír Dlouhý.

V únoru je to již třetí příznivá zpráva z ekonomiky. Hospodářská komora na začátku února oznámila, že mezi malými a středními podniky zavládl mírný optimismus. Po výrazném poklesu se podnikatelská nálada, která se v druhé polovině loňského roku vůbec poprvé za řadu let propadla i pod celounijní průměr, opět zlepšila. Zachytil to Index podnikatelské nálady malých a středních podniků. O několik dní později Hospodářská komora zveřejnila data, podle kterých se navzdory drahým energiím a rostoucím nákladům drtivá většina podniků nechystá propouštět zaměstnance.

Analýza údajů ze šetření se promítne i do národohospodářské prognózy, kterou Hospodářská komora zveřejní společně s Českou spořitelnou v následujících dnech. Data se promítnou v předpokládané struktuře HDP, budou mít vliv speciálně na roli tvorby hrubého fixního kapitálu v roce 2023.

Do šetření Komorový barometr se zapojilo 419 respondentů, zástupci mikro, malých, středních, ale i velkých firem působících v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky.

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »