InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministerstvo financí: České předsednictví úspěšně dokončilo projednávání nařízení o trzích s kryptoaktivy

12.10.2022
Hospodářský a měnový výbor Evropského parlamentu včera potvrdil, že obchodování s kryptoaktivy díky klíčovému nařízení MiCA získá pevná a spolehlivá pravidla na ochranu spotřebitele. Kryptoaktiva rozdělí do tří skupin dle jejich krytí a míry regulace. Ta se bude týkat jak vydavatelů kryptoměn, tak obchodníků.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Přípravu návrhu MiCA jsme převzali v průběhu trialogu mezi Evropskou komisí, Radou EU a Evropským parlamentem, kdy nás čekala řada intenzivních vyjednávání. Dokončení takto komplexního a obsáhlého návrhu považuji za velký úspěch českého předsednictví Rady EU," říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Návrh nařízení o trzích s kryptoaktivy, obecně známý pod zkratkou MiCA (Markets in Crypto Assets) byl představen na konci září 2020 v rámci tzv. Digital Finance Package spolu s návrhy Nařízení o pilotním režimu pro tržní infrastruktury na DLT a Nařízení o digitální odolnosti finančních institucí. České republice se při vyjednávání na úrovni Rady EU povedlo dosáhnout několika významných zlepšení návrhu.

České předsednictví převzalo návrh MiCA v červenci 2022 po dosažení předběžné politické dohody mezi Radou EU a Evropským parlamentem. Za účelem vtělení dohody do legislativního textu vedlo české předsednictví téměř dvacet technických jednání s Evropským parlamentem a Evropskou komisí, na kterých hájilo pozici členských států na úrovni Rady EU. Konečnou dohodu se českému předsednictví podařilo najít na konci září, členské státy ji potvrdily 5. října 2022 a 10. října ji potvrdil i Hospodářský a měnový výbor. Nyní bude následovat překlad do všech jazyků členských států a konečné formální schválení nařízení ve všech jazykových verzích.

MiCA bude stěžejním evropským předpisem upravujícím vydávání některých druhů kryptoaktiv, především tzv. stablecoins - stabilní "měny" na DLT, a jejich nabízení veřejnosti. Konkrétně rozlišuje 3 skupiny tokenů:

- Asset-referenced tokeny (ARTs) - tokeny kryté košem měn, komoditami, jinými kryptoaktivy či kombinací uvedeného

- E-money tokeny (EMTs) - tokeny podobné elektronickým penězům, kryté jednou měnou (např. tether)

- Zbytková kategorie kryptoaktiv (např. bitcoin)

Kategorie ARTs a EMTs jsou regulovány mnohem přísněji, než zbytková kategorie kryptoaktiv. Důvodem je především to, že zpravidla zahrnují stablecoins, mohou tedy být používány jako prostředek směny a jejich vydavatelé musí získat od dohledového orgánu povolení k činnosti. Vydavatelé všech tokenů, včetně zbytkové kategorie kryptoaktiv, mají povinnost vydat tzv. white paper, určitou obdobu prospektu u cenných papírů. Pokud některá kryptoaktiva nemají známého vydavatele, white paper zveřejní platforma, na které jsou kryptoaktiva obchodována.

MiCA dále upravuje poskytování služeb spojených s kryptoaktivy. Jedná se o určitou obdobu investičních služeb poskytovaných v souvislosti s tradičními finančními nástroji. Úprava má dopad na různé kryptosměnárny, obchodní platformy či virtuální peněženky, které musí nově získat povolení k činnosti.

Zásadní otázkou, která se řešila od představení návrhu až po trialogy, byl rozsah působnosti nařízení. Nakonec se podařilo dosáhnout toho, že z působnosti nařízení MiCA jsou vyňaty tzv. NFTs (non-fungible tokeny). ČR tuto stěžejní výjimku prosazovala už na úrovni Rady.

Pro ARTs a EMTs je stanoveno nabytí účinnosti již po 12 měsících od vyhlášení nařízení MiCA v Úředním věstníku EU, v případě poskytovatelů služeb spojených s kryptoaktivy a zbytkové kategorie kryptoaktiv je to 18 měsíců. Nařízení ale obsahuje přechodné ustanovení, které dává poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy dostatečný čas na získání povolení k činnosti.



Zdroj: Ministerstvo financí

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »