InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Krásný trávník si zaslouží prvotřídní péči

28.09.2022
Pokud sníte o krásném trávníku, na kterém si budete užívat pohodové chvíle, musíte počítat s tím, že se o něj budete muset pravidelně starat.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Chcete trávník, který bude pýchou a radostí okolí a při správné péči bude svěží a zelený? Sestavili jsme pro Vás seznam důležitých rad, které je třeba mít na paměti:
- Pravidelné sekání
- Hnojení
- Plevel pod kotrolou

Pravidelné sekání


Sekačka na trávu je zahradní nářadí, které používáte s určitou frekvencí po většinu roku, v zásadě s výjimkou zimy, a to v průměru 1krát až 2krát týdně. Proto je při výběru nové sekačky na trávu nutné si vše pořádně promyslet. Je pro Vás výhodnější zakoupení benzínové sekačky nebo elektrické, případně sekačky s akumulátorem? Zde jsou hlavní výhody a nevýhody jednotlivých druhů.
- Benzínové sekačky - Hlavním přínosem benzínových sekaček je samozřejmě vysoký výkon motoru a nezávislost na elektrickém zdroji. Díky tomu se s ní dostanete téměř kamkoli.
- Elektrické sekačky - Jejich výhodou je snadné použití a tichý chod. Zároveň jsou velmi lehké a tím se stávají snadno manipulovatelnými.

Hnojení


Trávník je nutné hnojit, aby byl hustý a zářivě zelený. Dalším důvodem je také právě sekání, protože pokaždé když trávník sekáte odstraňujete část rostliny, a tím i látky které si rostlina vzala z půdy a které potřebuje, aby mohla správně růst. Je to vlastně doplnění chybějících látek. V některých případech je zároveň na užitečné látky chudá výchozí půda, které hnojení rovněž pomůže ke správnému chodu.

Plevel pod kontrolou


Pro krásný a svěží trávník je důležité také občasné hnojení. Plevele, které se v něm vyskytují totiž mohou mít za důsledek kromě zhoršení estetického vzhledu trávníku také odebírání živin a pohlcování vody. S plevelem je možné se vypořádat buď mechanicky, nebo chemicky.

Co se týče velkých ploch a trávníků, těžko budete každý kousek plevele odstraňovat mechanicky, to by byla nekonečná práce! Na trhu jsou však naštěstí bezpečné chemické prostředky-herbicidy, které Vám s tímto nelehkým úkolem snadno pomohou. Vyzkoušet můžete například uživateli velmi dobře hodnocený prostředek expert met, který je dostupný v několika typech balení, podle velikosti Vašeho trávníku nebo pole. Přípravek je ve formě granulí, ze kterých se připravuje vodní roztok, který se aplikuje na listy plevele. Na Váš boj s plevelem tak už nikdy nebudete sami.

Nic není zadarmo a každá zdravě vypadají zelená plocha vyžaduje péči. Ta se Vám ale vyplatí nejen estetickým vzhledem, příjemně stráveným časem ale také zdravou úrodou Vašich plodin!

Autor: LH
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »