InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Třešně - proč byste je měli pěstovat?

18.07.2022
Třešně se hodí téměř do každé zahrady. Mnohé odrůdy jsou velmi atraktivní stromy, které na jaře kvetou, mají barevné plody, zajímavou kůru a listy, které se na podzim zbarvují do oranžova, červena a žluta. Jak je pěstovat a co o nich vědět? Jaké jsou zdravotní účinky tohoto ovoce?
Ilustrační snímek | Zdroj: istockphoto.com

Třešně - co o nich potřebujete vědět?


K pěstování jsou k dispozici jak sladké, tak kyselé třešně, přičemž každá má trochu jiné požadavky. Všechny lze pěstovat v nádobách, jako volně stojící stromy nebo u zdi. Vyžadují pečlivou péči, ale díky lahodným, čerstvě sklizeným plodům stojí jejich pěstování za námahu.

Třešně by se měly pěstovat především ve vlhké, ale dobře propustné půdě na slunném, chráněném místě. Každoročně by se měly mulčovat dobře rozloženým kompostem nebo hnojem a v létě v případě potřeby prořezávat. Třešně rostou nejlépe na teplém, bezmrazém místě v mírně kyselé půdě. Lze je pěstovat jako volně stojící stromy ve větších prostorách a zakrslé odrůdy jako stromy rostoucí u zdi nebo v nádobách, ale je třeba mít na paměti, že potřebují dostatek slunce. Některé sladké odrůdy by měly být vysazeny s partnerem pro opylení, proto si při výběru stromu pečlivě ověřte požadavky.

Třešně pěstované v květináčích lze vysazovat po celý rok, ale větší výběr odrůd a nižší náklady získáte, když si na podzim nebo v zimě koupíte stromky s holými kořeny. Tyto třešně se vysazují od podzimu do jara, kdy stromy spí.

Třešně - odrůdy a péče


Třešně se vyznačují především velkým počtem různých odrůd. Mezi nejoblíbenější patří: Burlat, Summit, Regina nebo Kordia. Velký zájem je také o třešeň Tamara, která vznikla křížením odrůd Van a Krupnopłodnaja. Vzhledem k různým odrůdám třešní mají lidé, kteří se chtějí zabývat pěstováním těchto ovocných stromů, opravdu velký výběr.

Péče na začátku vegetačního období je u třešní důležitá, protože brzy kvetou. Navíc je třeba stromy v počátečních fázích růstu dobře zalévat. Pokud se očekávají mrazy, je nutné chránit rané květy zahradnickou rouno. V létě nezapomeňte stromy obehnat sítí, abyste je ochránili před ptáky.

Tradičně se třešně pěstují jako otevřené stromy ve formě keřů nebo u zdi či plotu. Prořezávání by mělo být prováděno za účelem vyvážení starého a nového růstu, odstranění odumřelých, nemocných a odumírajících větví a dodání stromu správného tvaru.

Zlatým pravidlem pro všechny druhy třešní je, že stromy by se nikdy neměly prořezávat v zimě, protože se tím vystavují riziku onemocnění stříbřitými listy nebo rakoviny. Mladé stromy se zpravidla prořezávají na jaře, když se objeví nový růst.

Třešně - na co si dát pozor?


Třešně mohou být náchylné k napadení běláskem třešňovým a mouchou ovocnou - larvy napadají třešně a způsobují jejich hnilobu. Později, když už jsou plody vytvořeny, mohou být problémem ptáci, kteří plody sežerou. V takovém případě může být nutné investovat do sítě.

Mezi choroby třešní, na které je třeba si dát pozor, patří rakovina, vadnutí květů, hnědá hniloba a stříbřitá choroba listů. Kromě toho jsou třešně Tamara náchylné k praskání a hnilobě. Může být užitečné provést postřik kvalitním přípravkem. Nejčastěji se však používají v komerčních sadech a mnohem méně často na zahradě.

Zdravotní účinky třešní


Třešně mají pozitivní vliv na zdraví díky značnému množství výživových hodnot, které mají. Obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty. Tyto plody mají nejen pozitivní vliv na klouby a štítnou žlázu, ale také výrazně zlepšují stav pokožky. Důležité je, že mají také pozitivní vliv na srdce - to je způsobeno vysokým obsahem draslíku.

Jejich zdravotní účinky využijí i lidé, kteří mají problémy se správným fungováním trávicího systému. To jsou jen některé z výhod třešní. Cena těchto rostlin vybízí k tomu, abyste si pěstování vyzkoušeli. Podle toho, o jaký druh třešně se jedná, se ceny pohybují kolem desítky zlotých za sazenici.

Kvalitní sazenice třešní


Pokud chcete začít pěstovat třešně, nezapomeňte si koupit sazenice z dobrého zdroje. Pak si můžete být jisti, že rostlina bude po dobu přepravy řádně chráněna a samotná sazenice bude kvalitní. V obchodě Moravske Sady najdete mnoho různých druhů za výhodné ceny. Nabízené sazenice přicházejí k zákazníkovi ve výborném stavu - tak, jak by měl vypadat dospělý třešňový strom. Cena závisí na zvolené odrůdě. Jedno je jisté - každý, kdo má zahradu, by měl najít místo alespoň pro jeden strom.

Autor: WP

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »