InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Omalovánky děti milují. Vytiskněte jim zdarma ty se zvířátky

27.06.2022
Na trhu je dnes spousta publikací s omalovánkami. I když je dětem kupujeme, nemusí stačit. Dětské zájmy se mění, a zatímco se jim jeden den líbily Disney princezny, dnes po návštěvě ZOO chtějí malovat výhradně zvířátka. Mějte pro ně po ruce omalovánky zvířat zdarma k vytištění.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Nechte dítě rozvíjet se výtvarnými aktivitami


K dětství patří kreslení a malování. Není nutné učit děti malovat konkrétní věci. Mnohem více dětem dáme, pokud jim naopak dopřejeme tvůrčí svobodu. Nechejte je malovat velká plátna, místo štětců jim povolte malování vlastníma rukama či prstíky. Ideální je, když si mohou vyzkoušet různé materiály - od pastelek, přes voskovky, suché pastely, vodovky, tempery, fixy, ale zajít můžete i dál. Nechte děti malovat šlikrem, tedy rozmělněnou hlínou ve vodě. Fascinovat je bude malování kávou. Naprostým hitem pak bude malování přímo čerstvým ovocem. K tomu se ideálně hodí bobuloviny.

Omalovánky potřebuje každé dítě


Co když děti chtějí malovat konkrétní věci, postavy či zvířátka a odrazuje je, že jim to nejde? Než je učit nějaké zjednodušené způsoby, jak namalovat kočku či slona, dejte jim do ruky omalovánky. Dá se s nimi kouzlit více než se zdá.

Z komerčních omalovánek nás některé umí skutečně fascinovat. Nejspíš proto, že jsme je zažili v dětství, ale rozhodně nebyly dostupné v takovém množství. Například omalovánky, ke kterým stačí voda a štětec, či propracované omalovánky podle čísel. Se všemi se dítě zabaví, ale občas je zapotřebí mít po ruce jiné. Omalovánky s velkým obrázkem bez zbytečné grafiky navíc. Může jít o již zmiňované omalovánky zvířat k vytisknutí.

Vytiskněte je na tvrdý kreslicí papír A4 a nechte je dítěti vymalovávat různými technikami. Jednou pastelkami, podruhé tuhou temperou, třpytkovými vodovkami, fixami... Přidejte další možnosti, jak obrázek dotvořit - lepidlo s třpytkami, samolepky, razítkovací fixy a jiné. Díky těmto pomocníkům vzniknou i z obyčejných omalovánek se zvířátky krásná umělecká dílka.

Omalovánky zvířat k vytisknutí


Omalovánky k vytisknutí mají řadu výhod. Předně nám šetří rodinnou kasu a nekupujeme pořád omalovánky, aby pak dítě vymalovalo jeden či dva obrázky. Máme je vždy po ruce. Takže pokud s dítětem právě probíráte hmyz, je snadné pak některé broučky vytisknout a nechat je dítěti vymalovat. Dají se též vystřihnout a někam nalepit, či z nich lze vyrobit například tematický kolotoč. Podobně si vyrobíte z mořských živočichů bohatý podmořský svět, zvládnete safari, koně i zvířata ze statku. Zvířátka, která děti vymalují, mohou být po vystřižení i součástí různých vzdělávacích lapbooků, jež vyrobí.

Vyrobte si divadlo


Divadlo je pro děti nekonečným zdrojem zábavy. Pořádný loutkáč však není vůbec levným. K čemu by vám však vůbec byl? Loutkové divadlo si s dětmi vyrobíte svépomocí. Nemusíte umět kreslit. Ideální je opět využít zvířátka z omalovánek k vytištění, nebo i další omalovánky, třeba s pohádkovými postavami. Kulisu džungle nahradí rostliny v květináči, další kulisy nechte dětem domalovat. Z divadla, které si vytvořily, budou nadšeny více, než kdybyste jim pořídili nějaké extra drahé.

Omalovánky toho umí ještě mnohem více


Jednoduché omalovánky k vytištění však svedou ještě více. Vytvoříte z nich pomůcky pro učení, například počítání. Dítě je může obkreslovat a trénovat tak jemnou motoriku. Vyrobíte z nich obaly na trička i učebnice. A všechno to bude obrovská zábava pro děti.

Děti tvoření baví. Často však vznikají dost nepoužitelné výtvory, se kterými pak neumíme naložit - kam s nimi? S pěknými podklady k vymalování dokáže dítě vytvářet použitelné a současně krásné hračky. Ty, které si vytvoří, miluje a používá nakonec nejvíce. Učí se zcela nenásilně kreslit, malovat a stříhat. Do toho se dozvídá mnohé i o zemské fauně. To vše umí obyčejné omalovánky zvířat k vytištění.

Autor: Prya
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »