InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

ČNB potvrdila nastavení limitů pro hypoteční úvěry a proticyklickou kapitálovou rezervu ponechala na 2,5 %

17.06.2022
Bankovní rada České národní banky včera projednala Zprávu o finanční stabilitě - jaro 2022, která hodnotí zdraví domácího finančního sektoru a jeho odolnost vůči nepříznivým šokům. Tento podklad byl pro bankovní radu východiskem pro nastavení tzv. makroobezřetnostní politiky, jejímiž hlavními nástroji jsou proticyklická kapitálová rezerva bank a limity ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Bankovní rada ČNB včera rozhodla o ponechání horních hranic ukazatelů LTV, DTI a DSTI u hypotečních úvěrů na úrovni platné od letošního dubna. Toto rozhodnutí bylo založeno na posouzení indikátorů vývoje finančního cyklu, zranitelnosti bankovního sektoru a ostatních faktorů, které ovlivňují jeho odolnost. Banky tak nadále budou moci poskytovat úvěry s ukazatelem LTV do 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let). Banky budou současně povinny dodržovat horní hranici příjmového ukazatele DTI (celkové zadlužení žadatele o úvěr k jeho čistému ročnímu příjmu) na úrovni 8,5násobku ročního příjmu a ukazatele dluhové služby DSTI maximálně na 45 % čistého měsíčního příjmu žadatele (9,5násobku, resp. 50 % pro žadatele mladší 36 let). Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení. Limity jsou nastaveny v souladu s novelou zákona o ČNB, která od srpna 2021 dává centrální bance pravomoc stanovovat závazné hranice těchto tří ukazatelů.

"Nastavení limitů ukazatelů LTV, DTI a DSTI je v současné výjimečně nejisté době zcela nezbytné. Nelze přehlížet přetrvávající vysoké nadhodnocení cen bydlení ani skutečnost, že v prvních měsících letošního roku dále narůstal podíl úvěrů se značně rizikovými charakteristikami," uvedl po dnešním jednání bankovní rady k otázkám finanční stability guvernér ČNB Jiří Rusnok.

ČNB nadále upravuje další podmínky poskytování hypotečních úvěrů, které nejsou ošetřeny zákonem o ČNB, prostřednictvím podzákonné normy, tzv. Doporučení. Jedná se např. o maximální délku splatnosti úvěrů, testování schopnosti žadatelů o úvěr ustát případný nárůst úrokových sazeb nebo neposkytování úvěrů s nestandardním průběhem splácení, které by vedlo k přesunu zatížení žadatele na pozdější období.

Zpráva o finanční stabilitě - jaro 2022 shrnuje rovněž výsledky zátěžových testů jednotlivých segmentů domácího finančního sektoru i sektorů reálné ekonomiky. Výsledky dokládají jejich schopnost ustát delší období silně negativního vývoje. Došlo by však k značnému nárůstu úvěrových selhání a ztrát z finančních aktiv, což by u některých finančních institucí vyžadovalo dílčí doplnění kapitálu, finančních zdrojů či aktiv.

"Bankovní sektor jako celek by plnil regulatorní limity kapitálového i pákového poměru i v tzv. nepříznivém scénáři, který v historickém srovnání patří k výjimečně zátěžovým. Nicméně dopad tohoto scénáře do kapitálového vybavení bank by byl velmi citelný. Současná situace a rizika proto vyžadují od bank vysokou míru obezřetnosti při řízení bilancí, rizik i kapitálu včetně dividendové politiky," upozornil ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Bankovní rada včera rovněž rozhodla o ponechání sazby proticyklické kapitálové rezervy na úrovni 2,5 %, kterou budou banky povinny dodržovat od 1. dubna 2023. Do té doby bude sazba proticyklické kapitálové rezervy postupně narůstat ze současné úrovně 0,5 % v souladu s dříve učiněnými rozhodnutími. Bankovní rada v tomto rozhodnutí zohlednila vysoký objem dříve přijatých rizik v bilanci bankovního sektoru i přijímání dodatečných rizik prostřednictvím rychlé úvěrové dynamiky. Ta v hlavních úvěrových segmentech v prvním čtvrtletí 2022 výrazně převyšovala historické průměry. Bankovní rada rovněž přihlédla k současným geopolitickým a makroekonomickým nejistotám, které vytváří prostor pro náhlou a silnou materializaci dříve přijatých rizik.

Postupné navyšování rezervy dává ČNB prostor pro flexibilní přístup v případě neočekávaných nepříznivých šoků.

"V případě zhoršení ekonomické situace a vzniku významných neočekávaných úvěrových ztrát v domácím bankovním sektoru je ČNB připravena sazbu rezervy snížit, případně rezervu zcela rozpustit s cílem podpořit schopnost bank plynule úvěrovat reálnou ekonomiku," zdůraznil guvernér Rusnok.

Celou Zprávu o finanční stabilitě - jaro 2022 zveřejní ČNB 4. července 2022. Ve stejný den bude vydán také písemný záznam z dnešního jednání bankovní rady k otázkám finanční stability. V něm bude poprvé zveřejněno hlasování jednotlivých členů bankovní rady o opatřeních makroobezřetnostní politiky a rovněž jejich jmenovité argumenty. Tento krok, který dále zvyšuje již tak vysokou transparentnost České národní banky, následuje praxi zápisů z měnových jednání.


Zdroj: ČNB

Další články z rubriky Ekonomika

Ministerstvo financí: Plnění státního rozpočtu ČR za leden až duben 2024

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem ve výši 153,1 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 146,7 mld. Kč. Meziroční zlepšení salda o 46,9 mld. Kč bylo taženo ...

Nová služba CzechTrade a MPO pomůže českým firmám získat kvalifikované pracovníky ze třetích zemí

S nedostatkem pracovních sil na trhu práce má českým firmám pomoct nová služba agentury CzechTrade s názvem Podpora ekonomické migraci. Hlavním cílem ...

Česká národní banka snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. ...

Předsednictvo Agrární komory ČR příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze

České zemědělství si prochází krizí, kterou ještě prohloubily následky silné mrazové vlny v průběhu letošního jara. Přesto ministr zemědělství Marek V ...

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem otevře českým firmám nové příležitosti

Českým firmám se více otevírá trh Nového Zélandu, a to díky Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Novým Zélandem, která 1. května vstoupi ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »