InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

01.06.2022
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.
Foto: szif.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:



"Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny. Díky ní jsme navázali spolupráci s dalšími producenty v našem regionu. Marketingová podpora značky nám dopomohla k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme, že pro zákazníka je Regionální potravina známou a důvěryhodnou," vysvětlil David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké Bystřici, oceněný Regionální potravinou v roce 2021.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Flóry Olomouc na konci letošního září.

"Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu s týmem z okresních Agrárních komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě, že z devíti výrobků navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na podzimní ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit," říká koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Baťův mrakodrap ve Zlíně se zahaluje do lešení, čeká oprava fasády

Baťův mrakodrap ve Zlíně se už brzy zahalí do lešení. Důvodem je oprava poškozených částí fasády a vnějších prvků budovy, která potrvá až do konce letošního roku. Během oprav, jejichž investorem je Zlínský kraj, bude uzavřený vchod do budovy z třídy ...

Cesta vlakem mezi centry Liberce a Prahy se významně zkrátí na 69 minut

Centrální komise Ministerstva dopravy v úterý schválila studii proveditelnosti trati Mladá Boleslav - Turnov - Liberec - státní hranice ve variantě 20 ...

Praha plánuje nakoupit 100 nových elektrobusů za 1,5 miliardy korun

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se chystá v nejbližších letech nakoupit až 100 městských nízkopodlažních elektrobusů typu Standard, tj. s délkou vo ...

Nová trať mezi Soběslaví a Doubím je připravena na rychlost 200 km/h

JIHOČESKÝ KRAJ - Soběslav se dnes stala dějištěm slavnostního ukončení modernizace traťového úseku mezi tamní stanicí a Doubím u Tábora. Jejím výsledk ...

Polovina obchodníků na východě Čech prodala alkohol mladistvým

Česká obchodní inspekce Královéhradeckého a Pardubického kraje provedla v květnu mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholických nápojů a ...

Doporučujeme



Sobota 3.6.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »