InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

01.06.2022
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.
Foto: szif.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:



"Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny. Díky ní jsme navázali spolupráci s dalšími producenty v našem regionu. Marketingová podpora značky nám dopomohla k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme, že pro zákazníka je Regionální potravina známou a důvěryhodnou," vysvětlil David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké Bystřici, oceněný Regionální potravinou v roce 2021.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Flóry Olomouc na konci letošního září.

"Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu s týmem z okresních Agrárních komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě, že z devíti výrobků navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na podzimní ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit," říká koordinátorka Regionální potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Zdroj: SZIF
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

Burzy práce a vzdělávání v Prostějově a Jeseníku odstartují sérii akcí v Olomouckém kraji

V úterý 26. 9. 2023 startuje další ročník Burz práce a vzdělávání v Olomouckém kraji. První dvě proběhnou v uvedený den v Prostějově mezi 9.00 - 17.00 hodinou ve Společenském domě (Komenského 6) a mezi 8.00 - 14.00 hodinou v Jeseníku v ...

České dráhy prodaly zbývající část pozemků na smíchovském nádraží v Praze za dvě miliardy

České dráhy a společnost Sekyra Group podepsaly dohodu o odkupu zbývajících pozemků v okolí smíchovského nádraží, na kterých vyrůstá nová pražská čtvr ...

Ve čtvrtek 21. září 2023 proběhne ve Frýdku-Místku tradiční Trh vzdělávání a uplatnění

"Co mě čeká po dokončení základní školy? Kde zjistím, jaké dovednosti a znalosti potřebuji k práci v různých oborech? Můžu se někde setkat s lidmi, kt ...

Ministr kultury Martin Baxa navštívil Pardubický kraj, kde jednal o záměru obnovy choltického zámku

Na zámku Choltice se ministr kultury Martin Baxa sešel se starostou Tomášem Bolkem, místostarostou Miroslavem Horákem a kastelánem zámku Lukášem Rycht ...

Chovatelce ze Zlínského kraje odebrali dva psi, žili mezi hromadami odpadků

Inspektoři Státní veterinární správy ze Zlínského kraje v závěru uplynulého týdne navrhli odebrat chovatelce z Kněžpole na Uherskohradišťsku dva psy z ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.9.2023
Počasí v ČR
Počasí v regionech »