InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně si připomene výročí dvojice Hanzelka a Zikmund

14.04.2022
22. dubna 2022 totiž uplyne už 75 let od startu jejich první cesty, na které projeli Afriku a Jižní Ameriku. Tři čtvrtě století od této události bude připomínat Muzeum jihovýchodní Moravy a Klub H+Z v celodenním programu.
Foto: muzeum-zlin.cz
Téma moderního cestovatelství a zejména cesty Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky mají své stálé místo v muzejní expozici Princip Baťa. Zde se také bude odehrávat část připraveného programu. K vidění budou po celý den nejrůznější filmové dokumenty z cest H+Z a doprovázet je budou interaktivní programy připravené lektorským oddělením muzea.

Pro milovníky fotografií z cest H+Z je ve 3. NP budovy 21 či mrakodrapu k vidění kolekce fotografií z archívu H+Z, kterou doplňují současné srovnávací fotografie pořízené Expedicí Z101 v Africe těchto dnů.

Před budovou 14 budou jako připomínka legendární Tatry 87, která s cestovateli zdolala na první cestě přes 60 000 kilometrů, vystaveny právě veterány značky Tatra.

Tento automobil se stal také předlohou pro motiv speciální edice sběratelské turistické známky, kterou vydalo muzeum u příležitosti výročí. Do prodeje půjde symbolicky právě 22. 4., k dostání bude na recepci 14. budovy.

"V letošním roce se připomínka významného data bude muset poprvé obejít bez účasti Miroslava Zikmunda," říká Magdalena Preiningerová, kurátorka archívu H+Z a organizátorka akce. "Jeho osobnost si tak v tento den připomenou blízcí známí i veřejnost alespoň na Lesním hřbitově u jeho hrobu."

O důstojné zakončení celého dne se postará Filharmonie Bohuslava Martinů koncertem "Cestovatelské legendy H+Z" v Kongresovém centru. Moderátoři Pavel Vacek a Zdeněk Lambor provedou posluchače večerem, v němž jako sólista vystoupí i Václav Hudeček.

Nad akcí, která je připomínkou dvou mužů, kteří výrazným způsobem ovlivnili město, kraj i celou republiku, symbolicky převzali záštitu hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, primátor Zlína Jiří Korec, ministr kultury ČR Martin Baxa a předseda Vlády ČR Petr Fiala.


Autor: ing. Silvie Lečíková

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »