InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Český bankovní sektor má stále velmi nízký podíl úvěrů v selhání

11.04.2022
Komentář Miroslava Zámečníka, hlavního poradce ČBA k vývoji vkladů, úvěrů a nevýkonných úvěrů za únor 2022 dle statistik ČNB.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Vklady obyvatel v bankách, počítáno v korunách i cizí měně celkem, i v únoru dále rostly. Již v srpnu loňského roku překonaly magickou hranici tří bilionů korun, ke konci letošního února jí pak překonaly o 66,6 miliardy korun. Meziroční nárůst vkladů obyvatelstva pak dosáhl nominálně 167 miliard korun, tedy navýšení o 5,7 %. Ze statistik sestavovaných Českou národní bankou (ČNB) také vyplývá, že zhruba dvojnásobným tempem rostl meziroční zájem o úvěry (10,9 %). Přes zjevně opadající hypoteční vlnu dosáhl celkový objem úvěrů obyvatelstva na 1,972 bilionu korun. Výsledné saldo mezi vklady a úvěry obyvatelstva pak meziměsíčně stouplo a dosáhlo 1,095 bilionu korun.

Živnostníci v únoru nepatrně snížili čerpání úvěrů, a zvýšili tvorbu vkladů, takže na úložkách měli koncem měsíce bezmála 200 miliard korun více, než kolik bankám dlužili.

Vklady firem za měsíc únor stouply o 26,7 miliardy korun, úvěry o více než 49 miliard korun


V únoru meziměsíčně panovala čilá aktivita u podnikových úvěrů, které stouply o více než 49 miliard korun (+4,14 %), meziročně se jedná o nárůst o 9,14 %. Zároveň rostla i depozita, která mají firmy v bankovních ústavech, na 1,324 bilionu korun; výsledné saldo vůči bankám tak skončilo na 87,4 miliard korun.

Zatímco u obyvatel je převis úspor nad půjčkami základní charakteristikou českého bankovnictví od nepaměti, a živnostníci jsou v "netto pozici" od přelomu tisíciletí, u firem se objevil tenhle fenomén až v průběhu pandemie, poprvé v červenci 2020. Jde o projev opatrnosti - firemní sektor jako celek by byl schopen vyrovnat všechny své závazky vůči bankovním věřitelům, a ještě by mu více než 87 miliard na vkladových účtech zůstalo. Nyní je podstatné, jak se bude vyvíjet situace v následujících měsících, kdy budou cítit nejen inflační tlaky na energetických a materiálových vstupech, ale i další problémy související s válečným konfliktem na Ukrajině a rozsáhlými omezeními v ekonomických vztazích s Ruskem.

Hypotéky mají historicky nejnižší procento selhání. Zatím


Ani únorová data nezachycují plný dopad napadení Ukrajiny ruskou armádou, a postupné propisování konfliktu a vyvolaných následků do finanční situace podnikové sféry a domácností v České republice a jejích obchodních partnerů. Dosud tedy platí to, co zmiňujeme již dlouho: podíly nevýkonných úvěrů jak u firemních půjček, tak v případě úvěrů obyvatelstvu v Česku patří v celoevropském srovnání mezi nejnižší v Evropě. Poněkud neočekávaně se statistický podíl nevýkonných úvěrů v bankách v hlavních kategoriích ještě meziměsíčně snížil.

Vývoj nevýkonných úvěrů je jedním z nejdůležitějších indikátorů zdravotního stavu ekonomiky a víme, kam se bude, vzhledem k souběhu řady nepříznivých faktorů, posouvat v nadcházejících měsících. Jak v případě úvěrů obyvatelstvu, tak u firem jsou však nevýkonné expozice na podstatně nižší úrovni než například po světové finanční krizi na počátku minulého desetiletí.

Podíl firemních nevýkonných úvěrů v únoru klesl z lednových 3,85 % na 3,69 %. To zhruba odpovídá "předpandemickému" únoru 2019, a je to hluboko pod hladinou 8,2 %, na níž byl na konci roku 2011, natož pak 17,67 % v lednu před dvaceti lety.

Podíl nevýkonných hypotečních úvěrů v únoru ještě vylepšil historické rekordy z ledna a dále klesl na 0,71 %.

Zdroj: ČBA

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »