InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministr Síkela: V rámci snižování závislosti na ruském plynu prosazuji společný unijní přístup

11.04.2022
Trh s plynem byl v České republice plně liberalizován, plyn nenakupuje stát, ale jednotliví privátní obchodníci. V případě, že by došlo k zastavení dodávek z Ruska do EU, tak nejen dodávky plynu z Norska či jiných zemí budou muset být součástí celoevropského řešení tak, aby bylo možné zajistit dostatečně dodávky do zemí ve středu Evropy, které nemají přístup k moři a k LNG terminálům.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Klíčovým předpokladem pro umožnění alternativních nákupů zemního plynu z LNG nebo Norska bude zároveň zajištění dostatečných přepravních kapacit ze západu na východ, resp. ze severu, aby se plyn mohl dostávat až do střední Evropy bez nutnosti odběrových omezení v jiných zemích. Na to by se měly zaměřit budoucí investice do evropské plynárenské infrastruktury. Do doby jejich realizace se jako vhodné jeví využít swapové operace a plyn ze zdrojů LNG ve státech západní Evropy zaměnit za plyn z Norska, jehož dodávky by pak bylo možné bez výraznějších problémů přesměrovat za pomoci existující infrastruktury do České republiky a dalších států střední Evropy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela od počátku ruské agrese proti Ukrajině právě společný unijní přístup prosazuje.

Aktuální kroky


- MPO je v pravidelném kontaktu se všemi významnými zástupci plynárenského sektoru, aby zjišťovalo jejich aktuální stav a potřeby a v případě potřeby na ně reagovalo. Každý týden se schází Centrální krizový štáb plynárenství.

- Ze střednědobého hlediska je pro Česko zásadní jednotný přístup napříč Evropskou unií. V loňském roce EU ukázala velkou úspěšnost při společném nákupu vakcín proti covidu a jejich následné distribuce mezi jednotlivými členskými státy, společný nákup plynu jako náhrady za plyn z Ruska by měl probíhat podobně.
Společné nákupy od počátku ruské agrese prosazoval ministr Síkela. Podpořil je na zasedání mimořádné Rady ministrů i na jednání s Bruno Le Mairem, ministrem hospodářství předsednické země EU Francie. Na společném postupu při nákupu plynu se shodla také 25.3. Evropská rada.
V tomto ohledu je zásadní dobrá spolupráce s Německem. Ministr Síkela jednal s německým ministrem hospodářství Habeckem 29.3. v Berlíně. Tématem byl především možný zájem České republiky o podíl na kapacitě budoucích německých LNG terminálů a také navýšení kapacity ropovodu TAL, které by mělo zajistit až o 200 tisíc tun ropy měsíčně navíc pro Česko, Německo a Rakousko.

- 7.4. se uskutečnilo první jednání generálních ředitelů pro energetiku jednotlivých států EU (náměstci) v rámci společné platformy, jejímž úkolem bude postupně vypracovat detail společných nákupů a koordinované přípravy na zimu.

- V pátek 25.3. se také EU dohodla s USA na navýšení dodávek LNG. Letos by USA měly do Evropy dodat o 15 miliard kubíků LNG navíc, v dalších letech až o 50 miliard navíc. Z Ruska nyní Evropa odebírá cca 150 miliard kubíků LNG ročně.

- MPO připravuje komplexní analýzu dopadů možného omezení dodávek plynu z Ruska na jednotlivé energetické sektory. Máme již do této analýzy připraveny odhady toho, jak dlouho by zdejší zásoby vydržely při jejich kombinování s dodávkami z jiných zemí v čele s Norskem. V ideálním případě norské dodávky podle předběžných informací mohou zajistit mimo topné období cca polovinu, během zimního období cca jednu čtvrtinu obvyklé denní tuzemské spotřeby.

- Disponujeme také podrobnými propočty toho, o kolik se sníží spotřeba plynu v České republice při vyhlašování jednotlivých odběrových stupňů. Značně to závisí na ročním období, přibližně 70 % celkové roční spotřeby plynu se spotřebuje v topném období a jenom 30 % mimo něj. Tak např. v březnu tohoto roku by se při vyhlášení odběrového stupně č. 1, který znamená omezení dodávky plynu do odběrných míst zákazníků s předpokládaným ročním odběrem nad 630 MWh s možností úplného nebo částečného přechodu na náhradní palivo, ušetřilo cca 1 % předpokládané denní spotřeby. U odběrového stupně č. 6, který mimo omezení dalších skupin zákazníků znamená již přerušení dodávky plynu do odběrných míst zákazníků s převažujícím technologickým odběrem s předpokládaným ročním odběrem v daném roce nad 52500 MWh by jeho vyhlášení znamenalo úsporu přibližně 23 % předpokládaného denního odběru. Vyhlášení odběrového stupně č. 10, znamenajícího přerušení dodávky všem odběratelům mimo domácnosti a maloodběr, by znamenalo úsporu téměř poloviny plánované denní spotřeby České republiky.

- Zároveň se MPO zapojilo do přípravy analýzy připravenosti na možné odpojení napříč Evropskou unií, který iniciovala Evropská komise.

- MPO pracuje na identifikaci energetických firem strategického zájmu, aby dokázalo nastavit mechanismy, jak jim případně pomoci.

Co se chystá do budoucna


- Kroky ke stabilizaci trhu s ropou, a tedy i cen pohonných hmot podniká Mezinárodní energetická agentura. Její členské státy, včetně Česka, se již na začátku března shodly na dobrovolném uvolnění až 60 milionů barelů ropy na trh. V pátek 1.4. se členové IEA dohodly na dobrovolném uvolnění dalších až 120 milionů barelů.

- Kromě kroků státu ve věci mezinárodní spolupráce a domlouvání nákupů plynu od alternativních dodavatelů se řešení tohoto problému neobejde bez pomoci ze strany veřejnosti při individuálním snižování spotřeby. MPO připravuje manuály pro firmy, jednotlivce i státní úřady, jak na úspory energií.

- Je třeba zvýšit důraz na rozvoj obnovitelných zdrojů. Aktuálně běží například výzva MPO na podporu fotovoltaických systémů, polovina čtyřmiliardové alokace této výzvy byla rozebrána za týden.

- Kromě toho bude nutné velmi podpořit energetickou účinnost a úspory. MPO nyní přijímá také předběžně žádosti o dotace rozvoj brownfieldů v obcích a podporu energetických úspor. Alokováno na to nyní je 500 milionů korun.

- Na podporu rozvoje obnovitelných zdrojů jsou nyní připraveny dotace v hodnotě vyšších desítek miliard korun. Na podporu účinnosti budov a úspory jsou připraveny nižší desítky miliard. Jde o prostředky především z Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy.

- Na tuto podporu navazuje také legislativní usnadnění výstavby FVE, které je součástí komplexního energetického balíčku připravovaného MPO. Jedním z nich je například navýšení hranice pro povinnost stavebního povolení ze současných 20 kWp na 30 kWp, pro zjednodušené stavební povolení z 30 kWp na 100 kWp. Nebo zvýšení hranice pro povinnost licence na výrobu elektřiny. Dále platí nutnost iniciovat na unijní úrovni modernizaci plynárenské infrastruktury a jejího lepšího propojení napříč kontinentem.

- Další kroky MPO se zaměřují na posílení stability trhu s energiemi a prostřednictvím toho i energetické bezpečnosti. Řešíme také likviditu obchodníků ve vztahu na jistiny, které musejí skládat u OTE, a finalizujeme pro ně pomoc se zárukami, které musí skládat podle burzovních pravidel. MPO také ve spolupráci s plynárenským sektorem mapuje možnosti, jak případně napomoci obchodníkům při zajišťování nově na evropské úrovni připravované povinnosti naplnit zásobníky plynu na 80 % jejich celkové kapacity, a to k datu 1. listopadu 2022. Naplnění všech evropských zásobníků na zmíněnou úroveň by výrazně zvýšilo odolnost EU v případě možných výpadků dodávek plynu v nadcházejícím zimním období.


Zdroj: MPO
Související:

Další články z rubriky Ekonomika

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje hodnocení ČR na AA - se stabilním výhledem

Přední evropská ratingová agentura Scope Ratings potvrdila dne 26. 4. 2024 dlouhodobý rating České republiky a jejích závazků v domácí i zahraniční měně na stupni AA- se stabilním výhledem. Krátkodobé emisní ratingy ČR byly potvrzeny na stupni S-1+ ...

MPO prodlužuje příjem přihlášek do Národních cen pro rok 2024 do 17. května

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Rada kvality České republiky (ČR) prodlužují termín pro příjem přihlášek do 24. ročníku Národních cen kvality ČR. Př ...

Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela MPO, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdílení elektřiny, zvítězila v 15. ročníku soutěže Zá ...

Téměř 60 českých firem zamířilo na podnikatelskou misi do USA a Kanady

Zástupci necelých šesti desítek českých firem a univerzit se v neděli 28. dubna vydali hledat obchodní a podnikatelské příležitosti do Spojených států ...

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtě ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »