InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Český rozhlas připravil nové formáty pro ukrajinské uprchlíky

08.04.2022
Český rozhlas rozšířil obsah audioportálu a mobilní aplikace mujRozhlas o nové formáty pro ukrajinské uprchlíky. Speciální souhrnná podstránka mujrozhlas.cz/ukrajina nabízí praktický ukrajinsko-český Audioslovník s lekcemi pro děti i dospělé, pomocí kterých si osvojí základní české fráze. Poslechnout si mohou také pohádky v ukrajinštině od českých spisovatelů Ondřeje Neffa, Petra Stančíka a Kateřiny Šardické.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Český rozhlas se od počátku války snaží dělat pro Ukrajinu maximum. Neustále rozšiřujeme servis pro Ukrajince v Česku. Na audioportálu mujRozhlas nabízíme užitečný obsah, například doposud nejposlouchanější Audioslovník, který slouží ukrajinským uprchlíkům jako pomůcka k usnadnění jejich komunikace v novém prostředí. Velké oblibě se také těší pohádky v ukrajinštině, včetně známé ukrajinské lidové pohádky Drzá koza, kterou pro Český rozhlas namluvila manželka velvyslance Ukrajiny v Česku Olga Perebyjnis. Zároveň považujeme za důležité ukrajinským občanům na našem území zajišťovat přísun informací z jejich rodné země, proto i nadále poskytujeme kontinuální vysílání Ukrajinského rozhlasu na našem webu i v klasických sítích DAB+ a DVB-T2," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V pátek 8. dubna od 15.30 hodin posluchači uslyší na Rádiu Junior premiéru oceňované ukrajinské pohádky s názvem Válka, která změnila Rondo. Příběh se odehrává v kvetoucím Rondu, v němž žijí křehká stvoření vyrobená ze skla, papíru a nafukovacích balónků do chvíle, kdy město navštíví Válka. Pohádka namluvená hercem Janem Cinou dětem vysvětluje, co je to válka. Rádio Junior pohádku v reprízách odvysílá také o víkendu v 11 a v 18 hodin. V pondělí 11. dubna ji po 15.30 hodin doplní rovněž tematické odpolední vysílání. Česká i ukrajinská verze pohádky budou od pátečních 16 hodin k poslechu na webu Rádia Junior.

Dostupná bude i v ukrajinštině na speciální podstránce audioportálu mujRozhlas, stejně jako pohádky českých autorů - Princové a zlý drak Ondřeje Neffa, Proč mají houby jen jednu nohu Petra Stančíka a Ptáčátko Kateřiny Šardické.

Český rozhlas Radiožurnál a Plus nově vysílají zprávy v ukrajinštině. Čtyřminutová relace nabízí Ukrajincům v Česku aktuální informace o dění v České republice i na Ukrajině a také praktické rady, doporučení a příběhy uprchlíků. Zpravodajský servis je možné poslouchat pravidelně po běžných zprávách v 18.30 hodin a k poslechu je i v mobilní aplikaci mujRozhlas a na webu.

Na audioportálu mujRozhlas přináší každý týden praktické informace pro ukrajinské uprchlíky v Česku podcast Českého rozhlasu Novinky pro Ukrajince, který zajišťuje Radio Prague International.

Český rozhlas již v březnu zorganizoval v Rudolfinu úspěšný benefiční koncert rozhlasových symfoniků na podporu Ukrajiny. Celkově se podařilo vybrat částku 2 900 709 Kč, která byla poskytnuta charitativní sbírce neziskové organizace Člověk v tísni na pomoc Ukrajině.

Český rozhlas je neustále v kontaktu s kolegy z ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti UA:PBC. V březnu reagoval na jejich prosbu a doručil na Ukrajinu technické vybavení a materiál. Díky tomuto daru bude možné zřídit provizorní ukrajinská rozhlasová pracoviště pro případ, že by došlo k obsazení nebo zničení současných vysílacích prostor ruskými jednotkami.

UA:PBC aktuálně plánuje vznik nové stanice Kultura, pro kterou shání obsah vysílání v ukrajinštině pro děti. Český rozhlas poskytne ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti pohádky v ukrajinštině, které vznikly pro audioportál mujRozhlas.

Český rozhlas neustále připravuje další obsahy v češtině a ukrajinštině s informacemi reagujícími na aktuální situaci a přibližujícími soužití Čechů a Ukrajinců.

Zdroj: Český rozhlas

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »