InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak na velký jarní úklid?

09.03.2022
Sluníčko už začíná trochu hřát a hlásí konec pochmurného zimního období, abyste nastartovali své tělo i duši, je vhodné se nejen na přicházející Velikonoce připravit velkým jarním úklidem. Jarní úklid totiž symbolizuje více než se zdá, a to očistu nejen vaší domácnosti, ale i duše. Na druhou stranu spousta lidí nerado uklízí, ale pokud to budete dělat správně. půjde vám to pěkně od ruky a výsledek vás potěší.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Stanovte si pevné datum úklidu


Pro pořádný jarní úklid je nutné mít dostatek času, takže se jedná o aktivitu, kterou je nutné si předem naplánovat. Vezměte si do ruky diář a zakroužkujte den, kdy nemusíte do práce ani na žádnou návštěvu k rodině. Celý tento den si pak vyhraďte pouze pro jarní úklid.

Nejprve se zbavte nepotřebného, ale s rozvahou


Většina rádců pro efektivní úklid říká, abyste se zbavili všeho nepotřebného, co vám nesedí nebo z nějakého důvodu nenosíte. Samozřejmě, že se jedná o velmi efektivní postup, ale najdou se lidé, kteří tohoto vyřazování během pár měsíců litovali.

U každého kousku je tedy vhodné se zamyslet, jak dlouho jste jej neměli na sobě, proč jej nenosíte a zda víte v dohledné době o příležitosti, kam by se daný kus oblečení hodil. V případě, že jste neměli třeba bundu již více než rok na sobě a ani vás nenapadá, kdy byste ji mohli použít je na čase ji vyřadit.

Tento postup pak neuplatňujete jen na oblečení, ale i kosmetiku, čistící prostředky či nádobí v kuchyni.

Nachystejte si vše potřebné, abyste nemuseli běžet do obchodu


Než se pustíte do uklízení, zkontrolujte, zda máte všechny potřebné čistící prostředky, různé typy hadříků, případné stěrky na okna, kyblík, ale i pytle na odpadky. Pokud vám při úklidu něco chybí, zkuste to nahradit. Ruku na srdce, když si odskočte do obchodu, už se vám po návratu nebude chtít moc pokračovat, že?

Nezapomeňte ani na vhodné ochranné pomůcky, které se vám budou hodit při práci s agresivnějšími čistícími prostředky. Patří sem bezesporu rukavice, ochranné brýle, pracovní oděv a na práci s opravdu agresivními a dráždivými prostředky se pak bude hodit i respirátor. Proto se jeví nejlepší volbou pro bezpečný úklid ekologické čistící prostředky. Také pokud trpíte bolestivými koleny, možná by se vám hodily i chrániče kolen.

Začněte zadními neprůchozími místnostmi


Pro opravdu efektivní úklid existují doporučené směry, jak postupovat. Nejvhodnější je začít nejzazšími místnosti vzhledem ke dveřím bytu nebo domu a zároveň takovými, které jsou neprůchozí. Nenanosíte sem tedy žádný prach či nečistoty na oděvu nebo obuvi.

Uklízejte od stropu dolů


Dalším doporučeným směrem je postup od stropu dolů, takže jako první je vhodné zatočit s prachem, a to nejen na různých poličkách a odkládacích plochách, ale i na lustru. Při dodržování postupu od vrchu dolů si nepřiděláte zbytečně práci s opakovaným utíráním prachu ze stejných míst. Nezapomeňte setřít prach i z garnýží a sundat zaprášené záclony.

Všechno vyperte


Už v průběhu úklidu nezapomeňte postupně prát ložní prádlo, přehozy, záclony a ubrusy. Ať vám nakonec nezbude přeplněný prádelní koš. Navíc žádný úklid není kompletní, pokud lůžkoviny a jiný domácí textil nevoní čistotou.

Postarejte se i stěny, dveře a vypínače


Nejen v koupelnách je potřeba postarat se i o úklid stěn a jiných svislých ploch, nezapomeňte omést zdi v obytných místnostech, umýt nábytek včetně úchytek, dveře a jeho kování a dostatečnou péči věnujte i vypínačům. Ty samozřejmě umývejte až po rozebrání.

Nezapomeňte na okna a podlahy


Právě jarní počasí je ideální pro umytí oken, nezanedbejte však i umytí rámu z vnější strany, který zpravidla skrývá spoustu nečistot. Sladkou tečkou na závěr je pak úklid podlah, který jistě provádíte pravidelně, a tak již nebudete tolik náročný.

Stanovte si odměnu


Ačkoli sám uklizený prostor je již jistou odměnou, někomu to jako motivace nestačí. Slibte si tak, že si pořídíte něco, co si dlouho přejete nebo, že si po úklidu dáte s přáteli oblíbenou skleničku.

Autor: WP
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »