InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Petra Janů letošní dvojí výročí oslaví koncerty, nyní natočila netradiční klip s mladým zpěvákem

24.02.2022
Pro trojnásobnou Zlatou slavici Petru Janů je letošní rok zcela zásadní. Oslaví totiž dvě výročí. V rámci 50 let na scéně i životního jubilea vystoupí na výročních koncertech, včetně své milované Lucerny. Kromě toho teď s mladým skladatelem, kytaristou a zpěvákem z Opavy P.E.T.R.E.M alias Petrem Cieplým natočila novou písničku a k ní taky klip s názvem Odlišný generace.
Z natáčení klipu | Foto: Petr Cieply
"Je to mezigenerační singl, který pojednává tom, že na svět patří jak mladší, tak i ta starší generace a jedna té druhé může něco dát. Od zkušeností, dobrých rad, až po nadhled nebo mladickost, a to nikdy není na škodu. My můžeme pochopit ty mlaďochy, i když je to s nimi někdy těžké," říká s úsměvem Petra Janů a pokračuje: "A oni zase nemusejí být tak těžce ironičtí a mohou mít ten shovívavý nadhled nad námi," podotkla.

"Dělí nás plus mínus pár let, každý máme svůj pohled na svět... Každý máme co hledat a co ztrácet...," doplnila znění slovy písně.

Zpěvačku původně oslovil Petr Cieplý, autor hudby, s textem Petra Harazina ze skupiny Nebe, aniž čekal, že to bude mít nějakou zásadní odezvu. O to více byl překvapen vřelou reakcí.

"Dostal jsem kontakt na Petru, nahrávku jsem jí poslal a k mému nadšení se mi ozvala. Měl jsem z toho obrovskou radost. Spolupráce s ní je radost. Ona je nejenom noblesní dáma, ale především úžasná zpěvačka s dokonalým profesním přístupem nešetřil chválou mladý hudebník, který si přístupu ze strany Zlaté slavice velmi váží.

K písničce v produkci známého producenta Borise Carloffa natočila Petra a P.E.T.R. před pár dny v Praze klip ve stylu retra. Původně jej měli točit na podzim, ale kvůli covidovým komplikacím se vše odložilo. Zato teď si natáčení užili, a dokonce se i hodně nasmáli.

"To je pro mě hodně důležité. Mám ráda lidi, kteří mají smysl pro humor a nadhled. Já se dneska na svět už dívám jen takhle. Petrovy nabídky ke spolupráci si moc vážím. Myslím, že téma Odlišný generace je o dnešní době. Prostě mně oslovilo a doufám, že osloví i publikum. Duet si spolu zazpíváme i na mých výročních koncertech," už se na ně moc těším.

Už dva roky žije na své milované chalupě na Třeboňsku. Přestože měla, jako ostatně desítky jejích kolegů, nucenou pauzu, loni v létě a na podzim vyrazila za svými fanoušky a byla ráda, že jí to pořád dobře zpívá, a hlavně, že stále hodně baví.

"Ta doba byla tak těžká, hlavně nikdo z nás nevěděl, co bude dál a jestli něco bude. Nepropadala jsem žádné nezdolné panice, ale diváci, fanoušci, kapela mi moc chyběli. Jsem ráda, že si to letos všechno vynahradíme a moc se na to těším! Jen si říkám, jak ten čas strašně letí, když si uvědomím, že slavím 50 let na scéně a další jubileum, kde mám na každé straně pětatřicet a jedna je hezčí než druhá," dodala s dlouhým a širokým smíchem zpěvačka.

Autor: René Kekely

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »