InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Inflace stále stoupá a s ní rostou i ceny zboží: Jak se s vyššími náklady vyrovnají čeští občané?

19.02.2022
Jedním z nejprobíranějších témat od poloviny minulého roku je kromě koronaviru i rychle rostoucí inflace. Ta je v současnosti opravdu vysoká a prakticky ihned se projevila i na peněženkách českých občanů. Bohužel zatím nic nenaznačuje tomu, že by se situace měla uklidňovat, což pravděpodobně povede k dalšímu růstu nejen cen zboží, ale i energií.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Už teď jsme na tom hůře než evropský průměr


I když se zdá, že pandemie koronaviru pomalu ustupuje a my budeme moci žít jako předtím, nejspíše na nás čekají další překážky. Tou největší je nepochybně inflace, která roste směrem vzhůru již od poloviny minulého roku.

Tomu se samozřejmě snažila zabránit Česká národní banka (ČNB), která v návaznosti na to začala razantně zvyšovat základní úrokovou sazbu a tím pádem snížila i objem peněz v oběhu. Její kroky však nebyly tak účinné, jak se zpočátku jevilo.

Z prosincových 6,6 % vzrostla v lednu inflace na rekordních 9,9 % - většina analytiků přitom očekávala, že se dotkne maximálně hranice 8 %. Jedná se o největší nárůst od roku 1993!

V porovnání s evropským průměrem jsme na tom znatelně hůře, a to i přesto, že jsme se ještě v prosinci inflací rovnali většině evropských zemí. Průměrná inflace v EU k lednu letošního roku dosáhla v 5,1 %, což je o 4,8 % méně než aktuální míra spotřebitelských cen v ČR.

Většina lidí bude muset hledat nové zdroje financování


Stále vyšší spotřebitelské ceny s vysokou pravděpodobností donutí většinu lidí k tomu, aby hledali nové zdroje financování. Podle některých odborníků můžeme očekávat, že se v tomto roce zvýší počet dlužníků, kteří si budou muset chtě nechtě půjčit peníze na pokrytí všech potřebných nákladů.

Jelikož mohou být půjčky někdy i pořádně rizikové, měli by se jim lidé vyhýbat především v případech, kdy si nejsou jisti, že budou schopni dostát svým závazkům. Jejich nesplácení totiž může skončit i exekucí či dokonce insolvencí. Pokud ale nebudete děla mrtvého brouka a se svými věřiteli budete komunikovat, můžete se s nimi dohodnout i na úlevách či individuálním splácení.

Jestli je to nezbytně nutné, měli byste raději sáhnout po drobných úvěrech, u kterých budete mít vyšší šanci na jejich řádné splacení. Obvykle se jedná o krátkodobé zapůjčení peněz, které zpravidla slouží k překlenutí krátké nepříznivé finanční situace.

U těchto typů půjček si můžete půjčit částku v řádu několika tisíc korun se splatností do jednoho měsíce. Podmínky se však mohou u jednotlivých poskytovatelů lišit. Finanční poradci ale varují všechny zájemce o půjčky, aby si před jejím sjednáním ověřili, jestli je pro ně půjčka opravdu výhodná.

Až 60 % důchodců čeká energetická chudoba


Růst inflace podporovaly v posledních měsících zejména ceny pohonných hmot a bydlení. K nim se postupem času přidaly i energie, u kterých stará vláda snížila dočasně DPH. Právě jeho návrat radikální navýšení míry inflace výrazně podpořil.

Ani odborníci však nevidí pomyslné světlo na konci tunelu - naopak bychom se měli připravit na to, že ceny energií budou ještě stoupat. Pozitivní nejsou ani vyhlídky pro některé občany, kteří se dost možná budou brzy pohybovat na hranici energetické chudoby.

S tou už se teď potýkají někteří bývalí zákazníci energetických společností, které ukončily svou činnost: jako třeba Bohemia Energy. Podle posledních průzkumů jsou na tom nejhůře zejména samoživitelky a důchodci. Právě ti se již s chudobou v oblasti energií potýkají, a to až ve 40 % případů, přičemž v následujících měsících by to mohlo být až 60 %.

Už teď je tedy jasné, že se čeští obyvatelé budou muset v tomto roce připravit na náročnější finanční situaci. Tomu mohou alespoň částečně předcházet budováním finančního polštáře.

Autor: Kateřina Kubíková

Další články z rubriky Ekonomika

Ministerstvo financí: Plnění státního rozpočtu ČR za leden až duben 2024

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem ve výši 153,1 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 146,7 mld. Kč. Meziroční zlepšení salda o 46,9 mld. Kč bylo taženo ...

Nová služba CzechTrade a MPO pomůže českým firmám získat kvalifikované pracovníky ze třetích zemí

S nedostatkem pracovních sil na trhu práce má českým firmám pomoct nová služba agentury CzechTrade s názvem Podpora ekonomické migraci. Hlavním cílem ...

Česká národní banka snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. ...

Předsednictvo Agrární komory ČR příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze

České zemědělství si prochází krizí, kterou ještě prohloubily následky silné mrazové vlny v průběhu letošního jara. Přesto ministr zemědělství Marek V ...

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem otevře českým firmám nové příležitosti

Českým firmám se více otevírá trh Nového Zélandu, a to díky Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Novým Zélandem, která 1. května vstoupi ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »