InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Peněženka jako symbol bohatství a jistoty - nezbytnost, kterou nejde nemít

10.02.2022
Ať už chceme, nebo nechceme, peníze vládnou světu. Měníme za ně část svého života a po jejich obdržení s nimi platíme naše radosti i nutnosti. Jak udržet vydělané peníze v bezpečí? Přece kvalitní peněženkou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Historie uchovatelů peněz


Může se zdát, že peněženka je vynálezem minulého století, ale opravdu tomu není tak. Respektive, jak se to vezme. Prvotní peněženky samozřejmě neměly podobu stylových kousků, jako mají ty dnešní. Jednalo se o kožené či látkové měšce, v nichž tehdejší mince zmateně cinkaly o sebe.

Nejstarší dochovaný měšec datujeme do neuvěřitelného třetího tisíciletí před naším letopočtem. Oproti tomu peněženky, jak je známe dnes, už mají svůj původ v roce 1690, kdy vznikla první papírová měna. Od té doby se tento typ měny začal postupně zavádět po celém světě, což znamenalo revoluci designu peněženek.

Dnes si již můžeme vybírat z nekonečného množství druhů i materiálů peněženek, přičemž dokonce mnoho lidí disponuje elektronickými peněženkami. Ať chcete, či nechcete, pokrok zkrátka nezastavíte.

Symbol bohatství


Jedno mají peněženky společné, nehledě na tisíciletí a provedení - jsou symbolem bohatství. Ať jste jednotlivec nebo nakupujete peněženky pro své zaměstnance, vaše peněženka o vás může mnohé prozradit. Nejen její obsah, ale také její vzhled.

Peněženky, určené k vybírání peněz od zákazníků, se nazývají kasírky. Ano, to jsou ty objemné předměty, v nichž končí vaše peníze, když se jdete najíst do restaurace. Některé dokáží na první pohled zaujmout a udělají dojem, jiné naopak.

Právě tohoto faktu by si měli být majitelé podniků vědomi. Dojem je velmi důležitý pro obchod. Zmíněný fakt si zapamatujte. Ať už je to kasírka pro řidiče nebo třeba pro číšníky, zákazníci si všimnou. Udělat dobrý dojem je otázka vteřin a máte pouze jednu šanci, takže nepodceňte žádný detail.

Správný design


Jak již bylo zmíněno, můžeme si vybírat z nekonečného množství druhů kasírek. Osobně si myslíme, že kvalitní kůže je nadčasový design, jenž zaujmul v minulosti a zaujme i v budoucnosti. V rámci etikety je vhodné sladit barvu peněženky s opaskem a botami, obzvlášť v honosnějších podnicích.

Zkuste se rozhlédnout po svém podniku a po svých zaměstnancích. Jaké barvy převládají? Jaké ozdoby převládají? Je vše laděno do tmavé či světlejší barvy? Kasírka peněženka má být prvkem, podtrhujícím atmosféru vaší živnosti. Vybírejte proto pečlivě a vsaďte na kvalitu.

Ještě takový malý tip na závěr. Ne každý člověk to ví, ale dejte si na svou peněženku pozor, hlídejte si ji a noste ji takovým způsobem, aby ji nemohl nikdo odcizit. Přece jen ty cenné předměty v ní stojí opravdu velkou spoustu vašeho času, jehož v životě zase tolik nemáme.


Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »