InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Hejtman Královéhradeckého kraje požádal zdravotníky působící mimo nemocnice o pomoc

03.12.2021
V návaznosti na zvýšený počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ale i na rostoucím zájmu veřejnosti o testování a očkování stoupá také pracovní nasazení zdravotníků v nemocnicích. Hejtman Martin Červíček proto v dopise požádal zdravotníky působící mimo nemocniční zdravotnická zařízení o pomoc.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Obracím se na Vás v této pro všechny nelehké době, kdy současná pandemie nemoci covid-19 s sebou přináší řadu omezení běžného života.

Jsem si vědom toho, že mnozí z Vás jste již v období předcházejících pandemických vln dobrovolně pomáhali v nemocnicích na území kraje jak s péčí o nemocné pacienty, tak s očkováním či testováním našich občanů.

Bohužel, opět nastalo období, kdy jsou naše zdravotnická zařízení téměř naplněna pacienty a zdravotničtí pracovníci jsou unaveni a někteří též sami nemocní. Blíží se vánoční čas, avšak prognózy vývoje pandemie ho nerespektují.

I přesto, že usnesení vlády Vám ukládá k zajištění poskytování zdravotní péče pracovní povinnost, nechci prozatím tohoto nařízení využít a chci Vás, lékaře, sestřičky a jiné zdravotnické pracovníky poprosit, abyste především ve své mimopracovní době byli solidární se svými kolegy v nemocnicích a přišli pomáhat do nemocnic v našem kraji, ať už do očkovacích či testovacích míst, anebo na jiné pozice dle požadavků nemocnic.

Prosím, přijďte pomoci, abychom všichni společně tuto nelehkou situaci zvládli," napsal hejtman v dopise.

Zvyšující se zátěž na zdravotníky

Ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji bylo dnes ráno 285 pacientů hospitalizovaných s covidem-19, přičemž 50 z nich vyžadovalo intenzivní péči zdravotníků.

Za poslední týden v Královéhradeckém kraji přibylo přes 5,7 tisíce nových případů nákazy covid-19, což se promítá na počtu hospitalizovaných. V posledních dnech navíc situaci komplikuje také nárůst zátěže na akutní péči, kdy přibývá infarktů, mrtvic a dalších hospitalizací nesouvisejících s covidem.

Vedle toho roste zájem o testování, kdy odběrová stanoviště postupně navyšují kapacity. Tento týden kraj navýšil testovací kapacity v jičínské a rychnovské nemocnici, kdy zde ve vybrané dny v odpoledních hodinách testuje soukromá společnost GHC Genenetics.

Zvýšený zájem veřejnosti evidují také očkovací místa. Kraj proto se starosty obcí znovu jedná o možnosti mobilního očkování prostřednictvím očkovacího kamionu. Jedná se také například o obnovení očkovacího centra v hradeckém Obchodním centru Atrium.

Vedle deseti očkovacích míst mají lidé v kraji možnost nechat se očkovat v ordinacích 156 praktických lékařů.

Zdroj: Královéhradecký kraj

Další články z rubriky Regiony

Kilometry naděje pro Lianku a Vladimíra

Liberec, 26.04.2024 - S podporou dopravní společnosti ATRA TRANS s.r.o. otevírá nadace Kilometry naděje již čtvrtým rokem své brány a představuje příběh Lianky a Vladimíra. Oba na první pohled rozdílné příběhy, ale s jedním společným snem. Znovu se ...

Rada Karlovarského kraje odsouhlasila rozdělení dotací na podporu aktivit v oblasti cestovního ruchu

Do oblasti cestovního ruchu míří další prostředky z kraje. Celkem si žadatelé mezi sebou rozdělí 3,1 milionu korun. Peníze směřují nejenom do certifik ...

Jihočeši posílají do soutěže Adapterra Awards 8 projektů z regionu

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dřív, než je obvyklé. Přesně to je ukázkou extrémů počasí, které nás v budoucnu čekají a které nás ...

Středočeský kraj se ostře ohrazuje proti návrhu MČ Prahy 6 týkající se regulace dopravy při příjezdech z kraje

Rada Středočeského kraje na svém včerejším jednání přijala usnesení, ve kterém se ostře ohrazuje proti návrhu městské části Prahy 6 v souvislosti s pl ...

Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páteřní cyklotrasy A1 od mostu Barikádníků po ulici Va ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »