InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

3 služby, za které dost možná utrácíte více, než je nutné - jak na nich ušetřit?

19.11.2021
O tom, že Češi jsou odborníci na utrácení peněz, není pochyb. Jak si ale stojíme, když šetříme? Vánoce se blíží a při nákupech vánočních dárků počítáme každou korunu. Kde si máme utáhnout opasky? Jídlo, cestování a pojistky - to jsou černé díry v našich peněženkách. Stačí přitom málo a ušetříte na nich i několik tisíc ročně. Tyto peníze můžete využít například k pořízení vánočních dárků nebo nezapomenutelné zimní dovolené.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Pojištění sjednejte přes internet


Pojištění domácnosti, auta nebo nemovitosti jsou povinné náklady, které stojí několik tisíc korun ročně. Kvalitní pojistka zajistí, že v případě živelné katastrofy nepřijdeme o peníze a pojišťovna nám uhradí vzniklou škodu. Pojišťovny ale často spoléhají na nevědomost klientů a vlastní zákazníky berou na hůl.

S vyřízením pojištění zákazníkům pomáhají online srovnávače. Ty mají s většinou pojišťoven domluvené lepší podmínky, což pro vás znamená nižší cenu pojištění. Pokud tedy sjednáte pojistku jako povinné ručení, pojištění nemovitosti nebo havarijní pojištění tímto způsobem, ušetříte i několik tisíc ročně.

Sjednání pojištění přes internet má i další výhodu - můžete narazit na výrazné slevy. Sjednejte si povinné ručení vašeho auta online a můžete se dostat na částku až o 30 % nižší, než kdybyste šli rovnou do pojišťovny.

Ušetřete na svém autě


U povinného ručení ještě chvíli zůstaneme. Ročně za něj utratíme od třech do pěti tisíc podle toho, jaké auto řídíme. Tuto částku ale můžete snížit i o několik stovek za rok.

Bonusy a malusy - dvě kouzelná slůvka, která výrazně ovlivní cenu povinného ručení. Bonusy získáváte za každý rok bez pojistné události a představují slevu pět až deset procent ročně.

Malusy jsou pravým opakem bonusů a získáváte je při hlášení pojistných událostí. Jednoduše řečeno - pokud bouráte, platíte víc. Pojišťovně se tak vyplatí hlásit pouze vážné dopravní nehody a škody v rámci několika stovek korun je naopak lepší řešit bez ní.

Levná cesta do práce


Průzkumy ukázaly, že za dojíždění do práce dáme měsíčně jeden až dva tisíce korun. Celková částka se tak za rok vyšplhá do desítek tisíc korun. Polovina Čechů totiž dojíždí do práce vlastním autem.

Hromadná doprava je přitom výrazně levnější. Pokud pracujete ve větším městě, nechte auto v garáži a raději využijte nejbližší zastávku hromadné dopravy.

Za jednu cestu do práce zaplatíte při využití předplacené karty zhruba dvacet korun. Za měsíc se dostanete přibližně na osm set korun, což je výrazná úspora oproti cestování autem.

Na jídle se nešetří


Za jídlo ročně zaplatíme přibližně 50 tisíc korun. Potraviny v České republice jsou sice levné, my si s nimi ale často neporadíme a kvůli špatnému skladování brzy ztrácí na své kvalitě. Tvrdě vydělané peníze tak doslova házíme do odpadkového koše.

Úspory za jídlo začínají už v nákupním centru. Do něj nechoďte bez toho, aniž byste si pečlivě připravili nákupní lístek. Toho se za každou cenu držte a nepodléhejte lákavým nabídkám supermarketů. Díky přesnému plánování nákupů vám může v peněžence zůstat každý měsíc i několik stovek navíc.

Peníze ušetříte i díky tomu, že si předem naplánujete jídelníček. S jeho pomocí si lépe rozvrhnete nákupy a nespadnete do pasti obchodních center. Připravený jídelníček vám uspoří i spoustu času. Lépe si s ním rozvrhnete práci a navaříte i na několik dní dopředu.

Češi neumí utrácet


Průzkumy dlouhodobě ukazují, že v oblastech šetření a úspor se snažíme, ale moc nám to nejde. Rádi podléháme impulzivním nákupům, což se s rozvojem internetových obchodů stále stupňuje. V každé domácnosti ale snadno najdeme služby, na kterých ušetříte i několik tisíc měsíčně - stačí se jen trošku snažit.

Autor: Kateřina Kubíková

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »