InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Nejoblíbenější české klasické recepty z babiččiny kuchyně

28.09.2021
Každý, kdo holduje naší národní kuchyni, nedá dopustit na 4 pokrmy, jež jsou označovány jako česká klasika. Řeč je o svíčkové na smetaně, šťavnaté kachně, výborných bramborácích a lahodných lívancích. Jak na tyto poklady naší kuchyně se dozvíte níže.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Svíčková v čele TOP žebříčku


Pro mnoho začínajících kuchařek je svíčková na smetaně pomyslným strašákem, který ovšem obavy vzbuzuje zcela neoprávněně. Rozhodně se nejedná o závratně finančně náročné jídlo, neboť se nepřipravuje z pravé svíčkové, která je pro dlouhé dušení zcela nevhodná, nýbrž ze zadního hovězího nebo kýty. Pro běžný rodinný oběd si vystačíte s 800 g masa, které očistíte od blanek a šlach a pro maximální šťavnatost prošpikujete 100 g špeku. Doporučuje se ho nakrájet na 10cm hranolky, které předtím na chvíli vložíte do mrazáku. Ve zmrzlé podobě masem krásně projedou. Současně vytvoří krásnou mozaiku, jež se bude na řezu krásně vyjímat.

Kvalitní základ ze zeleniny


Tajemstvím úspěchu úžasné svíčkové omáčky je perfektně upečené maso a pečlivě připravený zeleninový základ. Prošpikované maso osolíme a opepříme, můžeme zpevnit provázkem. Aby se zatáhlo, zprudka ho opečeme na 50 g sádla a 2 ks nakrájené cibule. Poté ho odstavíme do pekáčku. Na výpeku si následně orestujeme nakrájenou zeleninu, a to 2-3 ks mrkve, 0,5 celeru, 1-2 ks petržele. Přidáme bobkový list, 5 kuliček nového koření a černého pepře. Posypeme 3 lžícemi cukru a necháme zkaramelizovat. Po odpaření 3 lžic octa přidáme 1 lžíci hořčice a podlijeme 500 ml hovězího vývaru. Po několika minutách varu přilijeme do pekáčku k masu a necháme zapékat 2-3 hodiny v troubě vyhřáté na 180 °C. Jakmile máme upečeno, zaděláme si z 50 g másla a 25 g hladké mouky jíšku. Do ní nalijeme přecezený výpek a propasírovanou zeleninu. Po 20 minutách mírného varu přilijeme 200 ml smetany, dochutíme ? citronu, solí a cukrem. Sváteční jídlo je na světě.

Nehledejte na tom nic složitého


Pečená kachna patří k dalším českým bestsellerům. Její příprava je velmi jednoduchá, je třeba dbát jenom na důkladné a pozvolné pečení. Proto je nutné počítat s cca 5 hodinami času. Zhruba 2 kg kachnu opláchneme a pečlivě nasolíme - sůl vetřeme do kůže i pod ni. Následně ji ze všech stran okmínujeme a vložíme prsy dolů do pekáčku s víkem a podlijeme 1 dcl vody. Troubu rozpálíme na 220 °C, poté teplotu snížíme na 100 °C. Takto pečeme 2,5 hodiny. Následně kachnu otočíme a pečeme další 2 hodiny. Pro dopečení a křupavou kůžičku odstraníme víko a pečeme při teplotě 200 °C. V průběhu pečení nezapomene kachnu podlévat výpekem.

Něco k pivu


Bramboráky jsou levné a rychlé jídlo, které si nejlépe vychutnáte s půllitrem vychlazené 12°. Nejprve nastrouháme 800 g brambor, z nichž vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme 4 stroužky česneku, lžičku majoránky a mletého kmínu. Osolíme, opepříme, přimícháme 1-2 vejce. Nakonec přidáme 80 g hladké mouky. Navrch ještě můžeme vmíchat 20 g strouhanky, která se postará o to, aby byly bramboráky pěkně křupavé. Placičky smažíme z obou stran dozlatova. Před podáváním z nich odsajeme olej.

Sladká tečka na závěr


Nadýchané lívance se nejčastěji podávají přelité javorovým sirupem, posypané skořicovým cukrem, ozdobené šlehačkou a ovocem, nebo jen tak pomazané marmeládou. Jak na těsto? Připravíme si 20 g droždí, které rozdrobíme, zasypeme 1 lžící cukru a zalijeme 500 ml vlahého mléka s rozmíchaným vajíčkem. Směs poprášíme 200-300 g prosáté hladké mouky, přidáme špetku soli a nastrouháme kůru z očištěného citronu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 30 minut. Poté pomocí naběračky na rozpáleném oleji tvoříme 0,5 cm vysoké placičky, které smažíme dozlatova.

Autor: Pl
Komerční sdělení: Nečekejte a připojte se k nám na webu inavody.cz! Budete nadšeni z toho, co se tu dozvíte a co můžete vytvořit!

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »