InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Nová pravidla EU mají přilákat vysoce kvalifikované zahraniční pracovníky

09.09.2021
EU chce zatraktivnit evropskou modrou kartu, která umožňuje vysoce kvalifikovaným zahraničním pracovníkům působit v Evropské unii.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Během zářijového plenárního zasedání Evropského parlamentu by měli poslanci schválit reformu směrnice o takzvané modré kartě EU. Ta umožňuje zaměstnávat vysoce kvalifikované pracovníky z třetích zemí v rámci Unie.

Původní podoba směrnice pochází z roku 2009. Reformu navrhla Komise už v roce 2016, ale až v květnu 2021 se na změně pravidel předběžně dohodli vyjednavači Parlamentu a Rady (členských států). Chtějí, aby podmínky pro zaměstnávání lidí ze třetích zemí v zemí EU byly pro zaměstnavatele snazší. Jedná se o jedinou legislativní úpravu v oblasti legální pracovní migrace na evropské úrovni za posledních několik let.

Nová modrá karta EU
Revidovaná směrnice přináší flexibilnější kritéria pro vstup a pobyt v EU. Snížila se například minimální požadovaná výška platu žadatele. Držitelé modré karty budou mít více práv, zjednoduší se například jejich mobilita v rámci EU a zrychlí se i postupy pro přijímání jejich rodin.

Počet obyvatel EU v produktivním věku klesne v roce 2070 na 292 milionů. V roce 2016 jich přitom bylo ještě 333 milionů. Tento pokles bude mít značný vliv na pracovní sílu Unie. Právě z toho důvodu je potřeba reformovat systém modré karty s cílem ulehčit zaměstnávání vysoce kvalifikovaných pracovníků ze zemí mimo EU.

Uchazečům o modrou kartu bude po aktualizaci pravidel stačit předložit platnou pracovní smlouvu na nejméně šest měsíců, namísto současných 12. Minimální platová hranice pro žádost se sníží na 1 až 1,6násobek průměrné hrubé roční mzdy.

Držitelé modré karty se po prvním roce práce v zemi, v níž se poprvé usadili, budou moci snadněji přesouvat z jednoho státu EU do druhého. Jejich rodina je bude moci doprovázet.

Aktualizovaná pravidla zároveň umožní uprchlíkům a žadatelům o azyl, kteří se v současnosti nachází v některém ze států sedmadvacítky, požádat o modrou kartu v ostatních členských státech a nejen tam, kde jim byl udělen azyl, jak je tomu nyní.

Parlament doufá, že jakmile sníží kritéria pro přijetí a posílí práva držitelů modré karty a jejich rodin, zvýší se atraktivita modré karty EU.

Výjimky
Země EU budou moci odmítnout obnovit žádosti o modrou kartu v případě prokázaného ohrožení veřejné bezpečnosti. Před vydáním karty budou moci zohlednit domácí trh práce, například vysokou nezaměstnanost.

Modrá karta umožňuje vysoce kvalifikovaným pracovníkům ze zemí mimo EU žít a pracovat v kterékoli zemi Unie s výjimkou Dánska a Irska.

Další články z rubriky Ekonomika

Obce a podnikatelé doporučují místo vracení PET lahví v obchodech dále rozvíjet funkční síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané by mohli vracet tyto lahve pohodlněji, ekologičtěji a hygieničtěji. Na rozdíl od aktuálního návrhu Ministerstva životního prostředí by se také ...

MPO: Firmy a výzkumné a klastrové organizace mohou žádat o dotace na podporu inovačních aktivit

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), včera zah ...

MPO: Více elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Jejich rozvoj usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snazší a rychlejší. Vláda schválila usnesení, které Mi ...

Finanční správa začala poplatníkům zasílat údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení da ...

SP ČR: Nařízení o ekodesignu - obava či přínos pro firmy?

Udělat z udržitelnosti pomyslnou normu a napomoci k vytvoření evropského trhu s udržitelnými produkty. To je cílem Nařízení o ekodesignu (ESPR), jehož ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »