InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Chcete pracovat v Česku? Ožeňte se!

30.04.2021
Nesezdaní partneři mají zatím smůlu. Pokud by se chtěli se svými protějšky přestěhovat do České republiky, budou si muset nějaký ten měsíc počkat.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Chcete s přítelkyní nebo přítelem pracovat v Česku? Ožeňte se. To je rada, kterou nyní slýchají páry z mnoha zemí světa. Pandemie totiž výrazně mění pravidla hry. Své o tom ví i jeden pár z Indie z města Howrah.

"Zrovna teď řešíme žádost pro indický pár, který má svatbu naplánovanou na začátek roku 2022. Svatba v Indii je velká událost a většinou se jí účastní kolem tisíce svatebčanů. Od toho se odvíjí celá organizace svatby, takže je nemyslitelné, že by svatbu přesunuli na dřívější datum jen kvůli tomu, aby tento pár mohl společně získat vízum, jak se to děje v ostatních zemích, odkud se sem cizinci stěhují," vysvětluje Mirek Mejtský, specialista na relokaci zahraničních pracovníků ze společnosti Petyovský & Partners.

Podle něj je proto nemyslitelné, aby takový pár mohl v Česku získat potřebná víza, a radí jediné - buď si narychlo zařídit svatbu nebo si počkat. Obě varianty samozřejmě mají svá úskalí.

Za normálních podmínek je pro nesezdaný pár možné získat partnerské vízum, nicméně teď, v "době covidové" mohou společně se zaměstnancem podávat žádosti o víza kromě dětí jen manželé a manželky.

Nejste manželé, ukažte letenky a fotky z dovolené

Agendu pracovních víz a povolení, například v podobě známé modré karty, má na starosti Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra (OAMP), který řeší i jejich řádnou kontrolu. Proces relokace tak pro cizince nese jasnou odpovědnost. V případě nemanželského partnerského vztahu pak musejí cizinci dokazovat "legitimitu" jejich vztahu.

"Úřadu je třeba prokázat hloubku a trvalost vztahu. Pokud je pár sezdán, rodinná vazba se prokáže jednoduše, a to oddacím listem. U nesezdaných párů pak připravujeme tzv. vztahový životopis, což je dokument, kterým se snažíme doložit, že se jedná o legitimní a trvalý vztah obdobný tomu rodinnému. Ke vztahovému životopisu navíc dokládáme další podpůrné doklady, kterými prokazujeme jednotlivé skutečnosti. Konkrétně pak zda bydlí ve společném bytě v zemi odkud se relokují v podobě nájemní smlouvy, společné fotografie či letenky na dovolené. Takže těch dokumentů může být opravdu hodně," komentuje Mirek Mejtský.

Něco nesedí? Připravte se na "výslech"

Finanční náklady na jednotlivé žádosti i doba jejich vyřízení zůstává v rámci relokačního procesu ze strany státu stejná, jak pro partnerské, tak manželské páry. Složitost pak přichází až s dalšími podpůrnými dokumenty, které musí projít úředním překladem, kde v průměru jedna stránka vyjde na 500 korun. Z hlediska času pak může celý proces prodloužit zvýšený zájem OAMP, kdy v případě pochybností může dojít k dodatečnému výslechu.

"Oba typy žádostí se vyřizují stejně dlouho, ale u partnerství se můžou úřady více zajímat o detaily vztahu - proto se snažíme do podávané žádosti dát co nejvíce dokumentů prokazujících partnerský vztah, aby to bylo úřadu zřejmé. Pokud by vyvstaly pochybnosti, může úřad žadatele vyzvat k dodatečnému výslechu, který organizuje ambasáda, kde byla žádost podána, což celý proces výrazně prodlouží, a to o 1 až 3 měsíce," dodává Mirek Mejtský.

Autor: Matouš Mareš

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »