InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Restaurace jakž takž zvládají, bary a hospody jsou na tom podstatně hůř

16.12.2020
Od skončení lockdownu neuběhly ani dva týdny a už se blíží další uzavření gastra. Jeho provoz nyní limituje systém PES a doplňující vládní opatření. Ta v minulém týdnu omezila provozní dobu i možnosti prodeje (velmi diskutované byly například zákazy prodeje nápojů s sebou). Společnost Dotykačka znovu analyzovala, jaký vliv tyto restrikce mají na těžce zkoušený obor. Podle dostupných údajů zasáhla povinnost zavírat už ve 20 hodin nejtíživěji na hospody a bary. Obecně taky platí, že situaci mnohem lépe zvládají podniky ve velkých městech.
Foto: pixabay.com
Souhrnné tržby v gastro službách dosahovaly za uplynulý týden 75 % únorových hodnot. V jednotlivých segmentech jsou ovšem značné rozdíly, které ještě prohloubila změna provozní doby.

"Zatímco v kavárnách, bistrech a restauracích se lidé přizpůsobili omezením a na večeře chodí dříve, v podnicích orientovaných na noční život a popíjení je situace odlišná. Od minulé středy, kdy se povinně zavírá už ve 20 hodin, se výdělky v barech a hospodách podstatně propadly. Zmíněné kavárny a bistra naopak poprvé od léta dosáhly předcovidových hodnot," komentuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá zhruba čtvrtina tuzemských gastro zařízení.

Čím menší město, tím menší obrat
Jak vyplývá z dat Dotykačky, situace v gastro službách se liší nejen v podle segmentů, ale i podle velikosti měst, kde se podniky nacházejí. Jak v počtu otevřených podniků, tak i ve výši tržeb platí, že podstatně lépe se daří provozům ve velkých městech. "V Praze nyní funguje 85 % gastro zařízení, ale v malých městečcích a na vesnicích je to pouhých 50 %. U tržeb je to ještě horší - v porovnání s únorem dosahují podniky na vesnicích jen 45 % únorových hodnot, zatímco krajská města jsou na 85 %," vypočítává Petr Menclík.

Počty otevřených podniků se podle Petra Menclíka od konce lockdownu drží na stabilní úrovni. V porovnání s únorem - posledním "před-covidovým" měsícem - nyní funguje zhruba 71 % gastro zařízení. I zde se však jednotlivé segmenty zásadně liší.


Autor: Věra Kubátová

Další články z rubriky Ekonomika

Ministerstvo financí: Plnění státního rozpočtu ČR za leden až duben 2024

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci dubna deficitem ve výši 153,1 mld. Kč. Po očištění o příjmy a výdaje na projekty z Evropské unie a finančních mechanismů činil schodek 146,7 mld. Kč. Meziroční zlepšení salda o 46,9 mld. Kč bylo taženo ...

Nová služba CzechTrade a MPO pomůže českým firmám získat kvalifikované pracovníky ze třetích zemí

S nedostatkem pracovních sil na trhu práce má českým firmám pomoct nová služba agentury CzechTrade s názvem Podpora ekonomické migraci. Hlavním cílem ...

Česká národní banka snižuje úrokové sazby

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. ...

Předsednictvo Agrární komory ČR příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze

České zemědělství si prochází krizí, kterou ještě prohloubily následky silné mrazové vlny v průběhu letošního jara. Přesto ministr zemědělství Marek V ...

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem otevře českým firmám nové příležitosti

Českým firmám se více otevírá trh Nového Zélandu, a to díky Dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií (EU) a Novým Zélandem, která 1. května vstoupi ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »