InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Jak si zvolit sport na základě vaší osobnosti?

29.10.2020
Pro pevné zdraví a dobrou fyzickou kondici se obecně doporučuje sportovat se střední zátěží minimálně třicet minut denně pět dní v týdnu. Existují stovky nejrůznějších druhů sportů, ale jaký je ten vhodný právě pro vás? Vyberte si ideální sport snadno a rychle na základě vaší osobnosti. Přinášíme vám možnosti sportovního vyžití, které odpovídá vašim preferencím, zájmům a individuálním osobnostním rysům.
Ilustrační snímek | Foto: Sportoakimirka, Eugene Onischenko / Shutterstock.com

Sportujte snadno a bezbolestně


Někdy vlastně cvičíte, aniž byste si to uvědomovali. Pokud patříte do kategorie lidí, kterým se příčí samotná myšlenka sportovní aktivity a neradi sportujete jen za účelem sportu jako takového, je pro vás ideální zkombinovat volný čas nebo praktickou potřebu s cvičením. Inspirujte se následujícími tipy.

Cesta do práce nebo do školy
Jestliže žijete v ideální vzdálenosti 20 až 30 minut od práce nebo školy, máte skvělou příležitost k pravidelnému pohybu. Nasaďte ostré tempo a vyrazte do práce rychlou chůzí nebo vytáhněte kolo. Spojíte příjemné s užitečným a navíc ušetříte za veřejnou dopravu.

Pobyt venku
Máte-li rádi přírodu a pobyt venku, můžete podnikat pěší túry. Jen mějte na paměti, že dvou a půl hodinový pěší pochod jednou týdně není stejný jako 5 pohybových aktivit po 30 minutách rozložených po 7 dní. Pravidelnost je důležitá. Nicméně turistika je stále dobrý způsob, jak sportovat bez velké námahy.

Tanec
Dalším příkladem nenásilného pohybu je tanec. Jedná se o velmi příjemnou a zábavnou fyzickou aktivitu, při které v závislosti na tanečním stylu spálíte velké množství kalorií.

Individuální nebo kolektivní sport?


Jste hodně společenští nebo se raději straníte a nejraději trávíte čas sami? Vaše osobnost rozhoduje o tom, zda upřednostňujete skupinové sporty, nebo naopak ty, kdy můžete být sami se sebou. Navíc je tu i zlatá střední cesta - individuální sport, ale hrát proti jiné osobě.

Pro samotáře a individualisty
Výhodou zcela individuálních sportů je to, že nejste na nikom závislí. Individuální sporty jsou také většinou nenáročné na vybavení. V jejich praktikování vám tak nic nebrání, stačí si najít čas a vyrazit bez dalšího omezení. Mezi nejčastější individuální sporty patří běh, jízda na kole, plavání, nebo návštěva posilovny. Pokud jste cílevědomí, můžete překonávat sami sebe, zlepšovat vlastní výkon, a posouvat se tak dál.

Pro soupeřivé
Individuální sport, který vyžaduje soupeře, je náročnější na plánování - musíte se dohodnout na datu a čase, ale máte výhodu sdílení s další osobou a možnost socializovat se. Mezi typické sporty v této kategorii patří tenis, badminton, bojová umění, šerm, golf apod.

Pro stratégy a týmové hráče
Kolektivní sporty jsou vhodnější pro extrovertnější jedince, kteří rádi sdílejí společný cíl a užívají si taktizování a vymýšlení strategií. Patří sem fotbal, basketbal, volejbal, hokej, házená a mnoho dalších. Do této kategorie můžeme zařadit skupinové aktivity fit center, jako jsou zumba, aerobik a podobně.

Uvnitř nebo venku


Dalším kritériem, které je třeba vzít v úvahu při výběru vhodného sportu, je místo, kde daný sport praktikuje. Krytý a klimatizovaný interiér tělocvičny nebo posilovny se od venkovního prostoru zásadně liší. Typickým příkladem je běh na běžeckém pásu v tělocvičně nebo běhání v parku či lese. Tělocvičny, městské bazény a další střediska podobného typu vám umožní provozovat sport po celý rok, bez ohledu na počasí. Venkovní sporty však mají tu výhodu, že se zároveň provětráte na čerstvém vzduchu.

Vybavení a náklady


Při výběru vhodného sportu je neméně zásadní potřebné vybavení a také finanční náklady, které vás bude provozování sportu stát. K běhání v parku potřebujete pouze pohodlnou sportovní obuv. Chcete-li hrát golf, musíte si koupit speciální obuv a zejména sbírku golfových holí, nemluvě o členství v klubu a jednotlivých vstupech na hřiště.

Některé sporty skoro nic nestojí (jako například běh), jiné vyžadují jednorázovou počáteční investici (jízda na kole), a pak tu jsou sporty (cvičení v posilovně), jejichž provozování vás bude stát pravidelné měsíční výdaje, které mohou být nízké, střední nebo vysoké v závislosti na typu sportu. Proto předtím, než začnete investovat větší částky do sportu, buďte si opravdu jistí tím, že vás sport baví a vaše sportovní nadšení není jen chvilková záležitost.

Zábava a rozptýlení


Pro některé představuje hodina plavání nebo běhu enormní nudu. Pro jiné je tatáž pohybová aktivita úžasná příležitost uspořádat si myšlenky nebo poslouchat dobrou hudbu. Je důležité, aby vás vybraná činnost bavila a motivovala. Vlastně jde o to, zapomenout na fyzický aspekt sportu a zcela si užít radost z pohybu - ať už v meditaci sami se sebou, nebo při hře v kolektivu. Jen pokud se hýbete s radostí, u daného pohybu vydržíte a věnujete se mu pravidelně.

Markysport


Markysport je unikátní výrobce sportovního oblečení na míru. Jeho doménou jsou kvalitní použitý materiál, skvěle vypadající potisk a design, který je možno vybrat z nabídky nebo si jej kupující navrhne samostatně. Společnost se mj. orientuje i na výrobu dresů pro volejbal.

Výrobu dresů od Markysport mohou využít nejen profesionální týmy, ale i amatéři nebo skupiny známých pro své volnočasové aktivity. Právě ti zde mohou popustit svou fantazii a přesně si říci, jak by jejich vysněné dresy měly vypadat a co vše na nich chtějí mít vyobrazeno.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »