InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Jihomoravský krizový štáb se zaměřil na lůžkové, personální i odběrové kapacity

21.10.2020
Jihomoravský krizový štáb včera 20. října 2020 navázal na videokonferenci hejtmanů z pondělního večera, kde hlavním tématem byly personální a lůžkové kapacity v souvislosti s epidemií.
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Aktuálně probíhá shromažďování požadavků na chybějící zdravotnický personál v nemocnicích v celém regionu. V tuto chvíli je aktuální potřeba cca 500 studentů. Podle poskytnutých seznamů Masarykovy univerzity nyní zaměstnanci krajského úřadu telefonicky kontaktují jednotlivé studenty a hejtman poté vydává dle aktuální potřeby jednotlivé příkazy k práci. Na základě nich budou studenti umístěni do nemocnic. Některé nemocnice již mají se studenty uzavřeny pracovní dohody (na základě jejich předchozích praxe v tomto zařízení). Na základě poptávky bude Jihomoravský kraj vydávat příkazy k práci, které budou finančně hrazeny z cílené dotace Ministerstva zdravotnictví (obdobná praxe jako v jarních měsících). Peníze budou studentům vyplaceny po ukončení nouzového stavu, a to dle krizového zákona nejpozději do šesti měsíců. Hejtman již podepsal prvních přibližně třicet příkazů. Studenti budou v nemocnicích nasazováni dle potřeby na pozice středního zdravotnického personálu.

Jihomoravský kraj v současné době s krajským koordinátorem intenzivní péče zabezpečuje dostatek lůžek ve stávajících zdravotnických zařízeních v kraji. Krajské nemocnice splnily nařízení krajské hygieny a koordinátora intenzivní péče navýšit k datu 19. října 2020 kapacitu lůžek podle aktuální epidemiologické situace. Aktuálně jsou v nemocnicích zřizovaných krajem kapacity dostačující.

Krajským štábem bylo rozhodnuto, že COVID bus, který provozuje FN Brno za finanční podpory Jihomoravského kraje, bude v příštím týdnu vyslán do těch míst v regionu, kde je nejdelší čekací doba na testování. Odběrová místa, která aktuálně fungují u nemocnic (Znojmo, Břeclav, Blansko, Kyjov, Hodonín, Tišnov, Boskovice) byla vyzvána k navýšení odběrových kapacit dle personálních možností dané nemocnice.

Zajištění nových lůžkových kapacit pro celou ČR řeší Centrální řídicí tým COVID v části nemocniční zařízení a lázeňské/rehabilitační objekty a pracovní skupina Ústřední krizový štáb v části hotelové ubytování pro tzv. sociální lůžka.

Zřízení záložní nemocnice v Jihomoravském kraji by v případě akutní potřeby technicky zajistilo město Brno v kooperaci s Fakultní nemocnicí Brno. Personální obsazení této případné "nemocnice" řeší Fakultní nemocnice Brno s Ministerstvem zdravotnictví.

V sociální oblasti probíhá nasazování studentů i dobrovolníků do zařízení sociální péče dobře, a to vzájemnou kooperací a personální výpomocí. Dalším stěžejním partnerem je projekt MUNI pomáhá, který má sofistikovanou databázi osob schopných v tomto segmentu působit.

Důležitou informací krizového štábu je skutečnost, že zdravotnická záchranná služba a nemocnice jsou kromě stávající epidemie COVID-19 stále výrazně zatěžovány traumatologickými případy (pády z kola, domácí úrazy apod.). Proto apelují a žádají občany o omezení adrenalinových nebo jinak nebezpečných aktivit, které mohou vést k závažným zraněním vyžadujícím hospitalizaci.

Byla projednána nabídka Českého červeného kříže na proškolení dobrovolníků, které hodlá kraj využít zejména pro dobrovolníky, kteří by pak mohli působit v sociálních službách.

Školství - v Jihomoravském kraji je k využití pro děti zaměstnanců IZS k dispozici 41 škol a školských zařízení. V jarním období bylo k tomuto účelu určeno 20 škol a této možnosti za celou dobu využilo téměř 400 dětí zaměstnanců IZS.

Další jednání krajského krizového štábu bude reagovat na aktuální situaci, nejpozději se sejde v úterý 27. října 2020.

Zdroj: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »