InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Krizový štáb Jihomoravského kraje řešil covid-19 i vyšší povodňovou aktivitu

15.10.2020
Včera 14. 10. krizový štáb primárně řešil aktuální epidemiologickou situaci v Jihomoravském kraji. S ohledem na stále stoupající počet COVID pozitivních pacientů v nemocnicích je nutné v následujících týdnech na tento trend připravit i lůžkové kapacity. K datu 19. října mají jednotlivé nemocnice být schopny fázově navýšit počty lůžek podle aktuální epidemiologické situace. Tuto problematiku řeší krajský koordinátor intenzivní a neintenzivní péče, v jehož gesci jsou lůžkové kapacity ve všech zdravotnických zařízeních. V současnosti je kapacita dostačující.
Foto: pixabay.com
Krajská hygienická stanice informovala, že jejich personální kapacity jsou s ohledem na nárůst počtu nakažených pro potřeby trasování nedostačující. Proto se aktuálně soustřeďují primárně na nové případy a osobám, kterým se pracovníci hygieny nedovolají do 48 hodin, rozesílá systém SMS se základními informacemi. Dále probíhá spolupráce s centrálním callcentrem, na dalších regionálních linkách pracují proškolení policisté a zaměstnanci krajského úřadu JMK.

Co se týká personálních kapacit zdravotnického personálu v JMK, aktuálně se shromažďují informace, jaká je potřeba mediků, sester a pomocného personálu v jednotlivých nemocnicích. Je připraveno zapojení studentů a nastavená komunikace s Masarykovou univerzitou. Probíhá příprava na nasazení mediků 4. a 5. ročníků lékařské fakulty a budoucích sester. Žádosti o konkrétní počty jednotlivých profesí bude shromažďovat kraj.

V sociální oblasti bude probíhat nasazení studentů do jednotlivých zařízení podle obdobného scénáře.

Krizový štáb byl informován o splnění úkolu vyplývajícího z nařízení vlády pro jednotlivé kraje v oblasti školství. Od 14.10. je v Jihomoravském kraji k určenému účelu k dispozici 41 škol a školských zařízení. V jarním období bylo k tomuto účelu určeno 20 škol a této možnosti za celou dobu využilo téměř 400 dětí zaměstnanců IZS.

Ředitel Hasičského záchranného sboru JMK informoval o distribuci 1 141 balíčků ochranných prostředků přes obce s rozšířenou působností určené pro školy a školská zařízení a jejich zaměstnance. Hasičský záchranný sbor informoval, že aktuálně přechází na práci ve dvou směnných týmech, tak aby byla minimalizována možnost přenosu nákazy COVID19.

Krajské policejní ředitelství informovalo o nasazení policistů na KHS JMK pro potřeby trasování obyvatel. Aktuálně je k tomu proškoleno 20 zaměstnanců a dalších cca 30 policistů bude v případě další potřeby připraveno k proškolení.

Na včerejším jednání krizového štábu byla kromě aktuální epidemiologické situace projednána také zvýšená povodňová aktivita na některých tocích. Během noci z úterý na středu dosáhly řeky v povodí Moravy na několika místech v regionu druhého a třetího stupně povodňové aktivity (SPA). K sedmé hodině ranní dosáhla 3. SPA Moštěnka ve stanici Prusy, Třebůvka v Hraničkách, Bělá na přítoku do Boskovic a Velička ve Strážnici. 2. SPA pak dosáhla Morava ve Spytihněvi i ve Strážnici, Bečva v Teplicích nad Bečvou a Dluhonicích, Olšava v Uherském Brodě, Svratka v Borovnici a Dalečíně, Třebůvka v Lošticích a Mezihoří. 2. SPA aktivity se také týkají některých přítoků uvedených řek (Bystřička, Luhačovický potok, Úsobrnský potok, Křetínka). Z pokynu hejtmana budou osloveny obce v těchto záplavových oblastech s dotazem, zda aktuálně vyplývá z této situace potřeba jakékoliv pomoci ze strany Jihomoravského kraje.

Další jednání krajského krizového štábu bude reagovat na aktuální situaci, nejpozději se sejde v pondělí 19. října 2020.

Zdroj: Krajský úřad Jihomoravského kraje

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Úterý 7.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »