InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak zjistit svou jazykovou úroveň?

13.10.2020
Existuje několik stupnic, které můžete použít k vyhodnocení své jazykové znalosti, záleží na tom, k čemu chcete jejich váhu využít a kde ji chcete použít. Abyste měli větší přehled o tom, jak na tom jste, můžete se sami přiřadit k jedné z následující úrovní.
Ilustrační snímek | Foto: Fabianodp / Shutterstock.com

Úroveň A0 - úplný začátečník


Při této úrovni člověk nezná žádný cizí jazyk, teprve se ho začíná učit. Osvojuje si obecné základy, slovíčka a gramatiku.

Úroveň A1 - začátečník


Začátečník by měl znát každodenní pozdravy, výrazy, předměty a slovní spojení jako jsou slevové kupóny, ranní rozcvička a další. Dokáže komunikovat v oblastech jako je rodina, práce a koníčky. Rozumí základní mluvené řeči, pokud druhá osoba mluví pomalu a používá krátké věty na jednoduchá témata, která zná.

Úroveň A2 - mírně pokročilí


Mírně pokročilí dokáže poskytnout informace o sobě, svém okolí, své každodenní rutině a o každodenních tématech. Jednoduchým způsobem mluví o budoucnosti a minulosti a zvládá se ptát a odpovídat na řadu základních otázek. Stále je pro něj obtížné během mluvení uvádět důvody nebo příklady nebo komunikovat v rámci dlouhých debat.

Úroveň B1 - středně pokročilí


Na této úrovni člověk komunikuje o různých tématech jako je cestování, práce, jídlo, doprava. Umí psát a mluvit pomocí delších propojených struktur a dokáže uvést základní důvody a příklady svých možností a názorů. Také se zvládá poskytovat informace o minulosti a budoucích plánech.

Úroveň B2 - velmi pokročilí


Člověk umí spontánně konverzovat a vysvětlit své názory, uvést složité příklady, argumenty a stanoviska. Rozumí velké části přirozené řeči, dokážu psát docela složitější texty jako je úvaha či esej.

Úroveň C1 - pokročilí


Komunikace ve všech oblastech jazyka formálního či neformálního stylu není vůbec žádný problém. Řeč je přirozená a plynulá, mluvčí typu C1 dokáže hovořit o mnoha tématech v sociálních a odborných tématech. Také psaný projev je mnohem strukturovanější a obsáhlejší v odborných tématech.

Úroveň C2 - jazykově způsobilí


Mluvčí rozumí téměř všemu, co slyší nebo čte. Podrobné porozumění jazyku mu umožňuje shrnout informace a rekonstruovat argument nebo hledisko v psaní i řeči. Tato úroveň se dá srovnat s úrovní rodilého mluvčího.
Na internetu si můžete také vyzkoušet rozřazovací testy, díky kterým tak svou úroveň cizího jazyka objevíte velmi snadno.


Autor: ML

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »