InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Spíte v posteli plné výkalů aneb jak bojovat s roztoči v domácnosti

08.10.2020
Roztoči domácího prachu jsou mikroskopičtí pavoukovci, které lze najít v domácnostech po celém světě. Jejich průměrný životní cyklus je 65-100 dní a během této doby vyprodukují přibližně 2 000 fekálních pelet a prostřednictvím slin vylučují ještě více bílkovin - obojí může vyvolat alergie a ovlivnit vaše zdraví.
Foto: guideline.cz
Ve skutečnosti jsou alergeny roztočů nejběžnější příčinou alergických onemocnění na celém světě a rozsáhlá expozice alergenů (včetně roztočů) v interiéru během raného dětství je spojována s astmatem.

Od května do října probíhá rozmnožovací sezóna roztočů, přičemž samice tohoto druhu snáší mezi 60-100 vejci. To znamená, že počet roztočů ve vaší domácnosti roste a koncentrace alergenního materiálu může být značně vysoká. Ale i když roztoči v zimě odumírají, alergeny, které produkují - včetně stolice, částí těla a slin - zůstávají.

"Jakmile se venku ochladí, máme tendenci trávit více času uvnitř a méně často větrat své domovy," říká Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice v mikrobiologii společnosti Dyson. A co víc, prach je dostatečně lehký, aby se dostal do ovzduší. Když zapneme topení, proudy vzduchu mohou rozvířit výkaly roztočů a alergeny v našem domě. Z tohoto důvodu mnoho alergiků zjišťuje, že se jejich příznaky alergie v zimních měsících zhoršují.
"Začátek podzimu je proto ideální čas na odstranění a snížení přítomnosti prachu a alergenního materiálu ve vašem domě. Ve skutečnosti je podzimní úklid stejně důležitý jako ten jarní," říká Gem McLuckie.

Zbytky kůže
Roztoči se primárně živí částečkami odumřelých kožních buněk lidí i zvířat. V průměru lidé ztrácí 2 g kůže denně, a ještě více v noci, kdy tření způsobuje vylučování odumřelých buněk. Potřebné živiny mohou roztoči také získat z jiných úlomků z domácnosti, jako jsou rybí pokrmy, houby a drobky.
"Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s největší pravděpodobností najdete také největší množství roztočů," uvádí Gem McLuckie a dodává: "V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů."

V jedné matraci mohou být skutečně miliony roztočů. Studie z roku 2003 zjistila detekovatelný alergen roztočů v postelích u asi 84 % dotazovaných amerických domácností, v Evropě byl nalezen v 68 % domovů.

"Je také běžné najít více roztočů v postelích a lůžkovinách lidí, kteří trpí suchou pokožkou, protože jejich odpadlé kožní buňky mají snížený obsah lipidů, což je oblíbené jídlo roztočů," doplňuje Gem.

Roztočům domácího prachu se daří v teplých, vlhkých a tmavých podmínkách, zejména tam, kde je vlhkost kolem 70 % a teploty stoupají nad 25 stupňů Celsia. To znamená, že oblasti, v nichž se potíme, dýcháme a sdílíme své tělesné teplo, jsou dokonalým domovem pro roztoče. Pohovky, matrace, postele pro domácí mazlíčky a jiné bytové textilie jsou úrodnou půdou pro roztoče, zejména v období rozmnožování.

"Jen málo roztočů dokáže přežít při vlhkosti nižší než 45 %. Snížení úrovně vlhkosti po dobu jedné a půl hodiny denně může roztoče zahubit," vysvětluje Gem. Vařením jídla nebo horkou sprchou lze však snadno udržet vysokou vlhkost v našem domě, zejména v zimě, kdy máme tendenci větrat o mnoho méně. Proto po těchto činnostech otevřete okna nebo použijte ventilátor.

Dopad na naše zdraví
"Roztoči sami o sobě nejsou nebezpeční," ujišťuje Gem. "Škodlivý alergen, který vytvářejí, pochází z proteinů přítomných v jejich fekáliích a fragmentech těla. A to může mít značný dopad na zdraví pro ty, kdo žijí v domácnostech, kde jsou kolonie roztočů přítomny."

Mnoho z nás zná výtok z nosu, slzení očí a svědění v krku po přesunutí starého zaprášeného oblečení. Tento jev ovšem představuje pouze mírnou reakci na alergeny roztočů. U některých jedinců však může být dopad závažnější.

Pozitivní testy na alergie na roztoče jsou extrémně časté u lidí s astmatem, různými typy dermatitidy a častými infekcemi dutin. Studie také naznačují, že vystavení vysokým hladinám roztočů, zejména v raném věku, zvyšuje riziko vzniku alergie na roztoče a astmatu.

Co tedy můžete udělat pro boj proti roztočům ve svých domovech?

1. Nechte roztoče vyhladovět - snížení množství úlomků kožních buněk ve vaší domácnosti minimalizuje primární zdroj potravy roztočů a brání jim v exponenciální reprodukci během sezóny roztočů. Vysajte svou matraci na obou stranách pomocí přístroje s pokročilým filtračním systémem, stejně jako pohovky a další čalounění.


2. Mějte pod kontrolou úroveň vlhkosti - roztoči se hydratují absorpcí vody ze vzduchu, takže udržování relativní vlhkosti pod 45 % při pokojové teplotě většinu z nich zabije. Často provětrávejte ložní prádlo a přikrývky a také větrejte otevřením okna nebo pomocí čističe vzduchu filtrovaného pomocí HEPA filtru. Nezapomeňte použít odsávací ventilátor po sprchování nebo také při vaření, protože i snížení úrovně vlhkosti po dobu jedné a půl hodiny denně může roztočům domácího prachu zamezit přežití.

3. Ovládejte teplotu - roztočům se daří při teplotách 25 stupňů Celsia, takže zajistěte, abyste ve svých domovech často vysávali v teplejších částech domu, jako jsou například pelíšky pro domácí mazlíčky, pohovky nebo matrace. Praní ložního prádla nebo jiného měkkého materiálu při teplotě 60-90 stupňů Celsia také ničí alergeny.

4. Nejlepší tipy - nezapomeňte, že roztoči a jejich výkaly jsou mikroskopické. Pokud tedy doma vidíte prach, roztočům se u vás již možná daří!






Autor: Adéla Steinová

Další články z rubriky Rady a tipy

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil sám nebo se vada na výrobku v rámci vyřizování reklamace neprojevila. Ovšem i když má spotřebitel za ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »