InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak vybrat čističku vzduchu?

03.10.2020
Čistička vzduchu je užitečným spotřebičem do domácnosti. Je vhodná nejen pro alergiky. Zachytí prach, pachy, bakterie, a dokonce i viry. Navíc díky moderním technologiím jako je UV světlo je dokáže čistička i zahubit. Takže čistička vzduchu je dobrá nejen v době koronavirové pandemie.
Ilustrační snímek | Foto: Pixabay - Steve Buissinne
Jak ovšem takovou čističku vzduchu vybrat? K tomu potřebujete znát několik důležitých parametrů.

Velikost místnosti


Nejdříve se při výběru čističky vzduchu musíme podívat na to, jak velikou máme místnost, kde chceme čistit vzduch. Pouze na tomto základě budete moci posoudit, které čističky dostupné na trhu mají dostatečný výkon na velikost vaší největší místnosti ve vašem bytu či kancelářských prostorech.

V popisech většiny modelů naleznete informaci o velikosti místnosti, kterou by měla podle výrobce čistička vzduchu zvládnout obsloužit a udržovat ji v čistotě, ale každý výrobce počítá tuto hodnotu pomocí vlastního konverzního poměru. Stává se, že jedna značka doporučuje svoji čističku vzduchu pro místnosti dvakrát větší než ty, ve kterých podle jiného výrobce bude fungovat zařízení se stejnými parametry.

Průtok vzduchu u čističky vzduchu


Údaj pojmenovaný maximální průtok vzduchu nám říká, kolik vzduchu projde čističkou vzduchu za hodinu.

Filtry v čističce vzduchu


Pokud hledáte čističku vzduchu, která účinně přefiltruje smog ve vašem městě, potřebujete čističku vybavenou HEPA filtrem a uhlíkovým filtrem. Každý z nich je odpovědný za odstraňování dalších znečišťujících látek, proto pouze společně jsou schopni eliminovat smog s přesností blízkou 100 %. Jiné typy filtrů a jiné technologie (ionizace a UV lampa) nejsou nutné k čištění vzduchu od nejnebezpečnějších částic. Ty zabíjejí bakterie a viry.

Filtr HEPA je také nejdůležitější součástí čističky vzduchu. HEPA je dobrou volbou pro alergiky, protože kromě smogových částic zadržuje pyl, roztoče, prach, pachy a spóry plísní. Pokud jde o astma, zařízení vybavené jak HEPA filtrem, tak uhlíkovým filtrem bude fungovat a napomáhat pro prevenci před záchvaty. Příznaky tohoto onemocnění se mohou zhoršit kontaktem s alergeny a některými plyny a dráždivými pachy. Toto vše čistička vzduchu řeší svými filtry.

Automatický režim


Automatický režim umožňuje čističce vzduchu nezávisle přizpůsobit nastavení aktuální kvalitě vzduchu v místnosti na základě údajů ze senzorů, takže inteligentně řídí rychlost ventilátoru (proudění vzduchu).

Jedná se o jednu z nejužitečnějších funkcí, protože v automatickém režimu zařízení samo reaguje na přísun znečišťujících látek a po jejich odstranění sníží otáčky ventilátoru, aby se zabránilo nadměrnému hluku a vysoké spotřeby elektrické energie. V automatickém režimu mohou čističky vzduchu používat různé senzory znečištění.

Nejlepší je, pokud má zařízení laserový senzor prachu, který je hlavním determinantem smogu. Tímto senzorem disponují nejen dražší čističky vzduchu, ale také některé levnější modely, jako je například čistička vzduchu Xiaomi Air Purifier Pro nebo Philips AC2887.

Podle evropských norem by úroveň rozptýleného prachu neměla překročit 25 ?g / m³, proto by vyšší koncentrace měly přinutit čističku k provozu v nejvyšším režimu.

Pokud již máte čističku bez automatického režimu nebo se slabým senzorem, můžete si dokoupit samostatný smogový senzor.

Čistička vzduchu a její hlučnost


Zatím neexistuje žádná čistička vzduchu, která by nevydávala žádný hluk.
Stejně jako v případě jiných spotřebičů určených pro domácí použití by hlučnost vydávaná čističkou vzduchu neměla být příliš vysoká. To může narušit nejen váš komfort, ale i vašich blízkých a domácích mazlíčků.
Nezapomeňte, že většina čističek vzduchu má nastavení několika různých rychlostí a úroveň hluku u každé z nich je jiná.

Doporučené modely čističek vzduchu


Nejčastěji jsou podle recenzí a testů doporučované tyto čističky vzduchu:
- Čistička vzduchu Ionic-CARE Triton X6
- Čistička vzduchu Philips AC3259/10
- Čistička vzduchu Winix ZERO
- Čistička vzduchu Rowenta Intense Pure Air PU4010F0
- Čistička vzduchu Clean Air Optima CA-267
- Čistička vzduchu Xiaomi Mi Air Purifier Pro
- Čistička vzduchu Platinium IONIC AIR TA500

Autor: Petr Horák
Komerční sdělení: A pokud stále nemáte jasno, jakou čističku vzduchu vybrat, prodejce Vzdušín sepsal jednoduchý, avšak komplexní návod krok za krokem.

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »