InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Regionální potravina má své vítěze v Pardubickém kraji

30.07.2020
V Pardubickém kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 25 producentů se 112 výrobky.
Kompozice oceněných produktů | Foto: regionalnipotravina.cz
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 těmto výrobkům:

1. Masné výrobky tepelně opracované - Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE / ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Nevyhlášeno

3. Sýry včetně tvarohu - Bio sýrové nitě / BIO&CEEPORT s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní - BIO kravské kefírové mléko z Bělečka / Ranč Bělečko Agro s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY / Jana Vondroušová, Bukovka

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - ŠTRŮDL / Jana Vondroušová, Bukovka

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) - BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák / VESELKA LITOMYŠL s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Rajče BIO / Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice

9. Ostatní - Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ / Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

"Bohužel kvůli koronavirové krizi zaniklo v Pardubickém kraji mnoho kvalitních producentů. Přesto se i tak letos ucházelo o značku Regionální potravina velké množství výrobků, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Jedním z členů komise byl dokonce i samotný hejtman kraje Martin Netolický", uvedl krajský koordinátor Lukáš Vacek z agentury F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Zdroj: SZIF

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »