InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Známe vítěze v soutěži Regionální potravina Jihočeského kraje

16.07.2020
V Jihočeském kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Celkem se v tomto kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky.
Foto: regionalnipotravina.cz
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:

1. Masné výrobky tepelně opracované - Bělčický bok / Zemědělské družstvo Bělčice

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Jihočeské Jerky Hovězí - bylinky / Jihočeské Jerky s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu - ČERSTVÝ SÝR / Jaroslav Auský

4. Mléčné výrobky ostatní - Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka / Jana Drobilová Holcová

5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Makovičník / Galaxie spol. s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Jogurtový makovníček / Jana Vlachová

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) - LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM / Lihovar Lžín, spol. s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ / ZAS Dražice, a.s.

9. Ostatní - JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI / Tilapia s.r.o.

"Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované", uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB AGENTURY.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Zdroj: SZIF

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »