InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Pražské vánoční trhy 2020: Proč si je nesmíte nechat ujít?

25.07.2020
Máte rádi vánoční trhy? Těšíte se na zimní Prahu plnou kouzelných světel a atrakcí? Přečtěte si, co vám pražské trhy mohou nabídnout a co byste si neměli nechat ujít!
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Pražské vánoční trhy 2020


Na vánoční trhy v Praze se můžete těšit od 28. listopadu 2020 do 6. ledna 2021, a to včetně Štědrého dne a Silvestra.

Hlavní trhy se budou konat na Staroměstském a Václavském náměstí, která jsou od sebe vzdálená pouhých 5 minut chůze.

Menší trhy budou otevřeny na Náměstí republiky, na Havlově trhu, na ostrově Kampa a na náměstí před bazilikou sv. Jiří na Pražském hradě.

Vánoční trhy jsou klíčovou událostí v období Vánoc. Tehdy se rozsvítí celé město a dojde ke spojení místních obyvatel a turistů v rámci magické atmosféry.


Jak to na trzích vypadá


Stejně jako o loňských vánočních pražských trzích dotváří kouzelnou atmosféru trhů, také letos, dřevěné chatky, ve kterých místní výrobci prodávají své tradičně vyrobené produkty a nejrůznější vánoční dárky.

V nabídce bývá keramika, šperky, doplňky z krajek, dřevěné hračky, vonné svíčky, vánoční ozdoby, zimní oděvy, jako rukavice, čepice a šály a panenky v tradičních krojích.

Na trzích najdete také výborné pochoutky, které stánkaři nenabízí pouze k prodeji, ale můžete je ochutnat zdarma. Navíc vidíte, jak se tradiční dobroty připravují přímo před vámi.

Mezi jídly na trzích najdete například pečenou šunku, grilované klobásy, lívance, uzené masové nebo sladké knedlíky a palačinky. Pochutnat si můžete také na sladkých koláčích, trdelnících nebo perníčcích.

Na vánočních trzích v Praze nechybí ani svařené víno, medovina, grog, horká čokoláda, čaj nebo oblíbené pivo.

Stánkaři na trzích nemyslí pouze na prodej, ale také na životní prostředí. Proto nápoje a jídla podávají většinou v nádobí, které je vyrobeno ze 100% biologicky rozložitelného materiálu.


Další atrakce


Mimo výborných pochoutek můžete potěšit sebe i své děti živými zvířaty, která k vánočním trhům neodmyslitelně patří.

V Praze můžete na trhu vidět ovce, kozy nebo osly, kteří vytváří živý Betlém společně se sochami Marie, Josefa, Ježíška a Tří králů.

Vzduchem se nese nejen vůně horkých nápojů a dobrého jídla, ale také zpěv koled, o který se starají školní sbory a lidové skupiny, oblečené v krojích.

Na trhu nesmí chybět ani rozsvěcování vánočního stromu, který je na Staroměstské náměstí pravidelně dopravován z lesů Libereckého kraje.

Strom na Staroměstském náměstí je obrovský, je nádherně zdobený a rozsvěcuje se každý den v 16:30. Také Václavské náměstí má svůj vánoční stromeček, který svá světla rozsvěcuje každý den v 17:00.

Vánoční trhy mívají každý rok jisté téma, o němž se rozhoduje koncem listopadu. Ať už je ale téma jakékoliv, vánoční trhy v Praze jsou vždy laděny do přírodních materiálů, jako je dřevo, jehličí nebo jmelí a tradičních vánočních barev, jako je zelená, červená, zlatá a bílá.


Co je možné vidět mimo trhy


Kvůli zimě není možné na trzích zůstat do nekonečna, a proto je v Praze mnoho míst, která je možné navštívit a jejich otevírací doba trvá po celou dobu vánočních trhů, s výjimkou Štědrého dne.

Lidé mohou památky a jiné atrakce navštěvovat sami, nebo si mohou najmout průvodce, který je kouzelnými místy v Praze provede. Můžete si tak užít nejen vánoční atmosféru trhů, ale také podniknout pěší túry, projížďky v koňském povoze nebo si vychutnat krásy Prahy v rámci okružní plavby po řece Vltavě.

O Vánocích je možné navštívit také kina, divadelní představení, koncerty nebo například balet.

Užijte si krásnou vánoční Prahu a bude-li vám zima, můžete se zahřát v místních hospůdkách a restauracích.

Zaujaly vás vánoční trhy v Praze a rádi byste ochutnali atmosféru Vánoc také jinde v České republice? Přečtěte si, jak probíhají vánoční trhy v dalších městech.

Autor: St

Další články z rubriky Rady a tipy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »