InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Protikrizový daňový balíček Ministerstva financí obsahuje snížení silniční daně o 25 procent a snížení DPH

26.05.2020
Návrh mimořádného zákona, který chce vláda prosadit v Parlamentu ve stavu legislativní nouze, má pomoci odvětvím, která patří mezi nejpostiženější v současné koronavirové krizi. Ministerstvem financí předložený protikrizový daňový balíček obsahuje snížení daně z přidané hodnoty v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště, jízdného na vlecích a vstupného do saun a dalších podobných zařízení.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní a sportovní akce a vstupného na sportoviště se snižuje DPH na 10 %. Návrh také počítá s poklesem silniční daně o 25 % u nákladních aut nad 3,5 tuny. Díky institutu zpětného uplatnění daňové ztráty si budou poplatníci moci uplatnit ztrátu za rok 2020 v daňovém přiznání za rok 2019 a 2018 a získají tak přeplatek od Finanční správy. A rozšiřuje se také oprávnění obcí osvobozovat od daně z nemovitostí v důsledku mimořádných událostí.

"Nouzový stav sice skončil, ale dopady koronavirové krize na naše hospodářství trvají dál. Problémy se objevily prakticky ve všech odvětvích a některá byla doslova paralyzována. Nenecháme firmy ani podnikatele na pospas osudu a nabízíme jim další pomoc v daňové oblasti. Opatření v protikrizovém daňovém balíčku jim pomohou dostat se z těžké ekonomické situace a postavit se zase na nohy," říká ministryně financí Alena Schillerová.

Protikrizový daňový balíček přichází se snížením daně z přidané hodnoty v oblasti ubytovacích služeb, vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště (včetně jízdného na vleky) a vstupného do saun a dalších podobných zařízení. Ve všech případech dochází ke snížení sazby DPH na 10 % z nynějších 15 %.

"Díky ochranným opatřením jsme dostali šíření nákazy pod kontrolu. Jenže kvůli nouzovému stavu se musely hotely, fitness centra nebo bazény uzavřít a ve velkém se musely rušit výstavy, koncerty, divadelní představení nebo sportovní utkání. Chceme poskytovatelům ubytování, pořadatelům kulturních akcí a sportovních událostí a provozovatelům sportovišť pomoci dostat se ze složité finanční situace, proto jsme se rozhodli je podpořit tímto snížením daňové zátěže," vysvětluje Alena Schillerová.

Dalším opatřením na zmírnění negativních dopadů pandemie je zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty (tzv. loss carryback) u daní z příjmů fyzických a právnických osob. V současnosti si mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ztráta vznikla.

Pokud tedy poplatník v důsledku nouzového stavu vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Díky tomu získá ve formě vratitelného přeplatku zpět daň či její část zaplacenou za tato zdaňovací období. Uplatnit si daňovou ztrátu zpětně bude možné už za zdaňovací období, které skončí 30. června 2020.

Za první zdaňovací období, za které bude umožněno si daňovou ztrátu uplatnit zpětně, navíc bude mít poplatník možnost v jeho průběhu odhadnout výši své daňové ztráty za toto období. Tuto odhadnutou ztrátu pak bude moci uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně v bezprostředně předcházejícím zdaňovacím období. "Nebude tak muset čekat do chvíle, než bude výše daňové ztráty stanovena. V nynější situaci je pro něj důležité, aby obdržel peníze co nejrychleji, proto jsme právě u prvního zdaňovacího období přistoupili k tomuto pružnému řešení," doplňuje ministryně financí.

Rozpočtové dopady tohoto opatření jsou pouze přechodné. Už podle dnešních pravidel si poplatníci mohou uplatnit daňovou ztrátu, ale jen později. Dřívější uplatnění ztráty pouze přesouvá dopady do inkasa daní v čase a ze střednědobého horizontu tedy nepřináší snížení inkasa daně. Nová úprava rovněž neumožňuje, aby se daňová ztráta zahraniční mateřské společnosti mohla uplatňovat na českou dceřinou společnost (např. využitím účelové fúze).

Protikrizový daňový balíček také dává obcím do rukou více možností v oblasti osvobozování od daně z nemovitých věcí. V současné době obce mohou zcela nebo částečně osvobodit od daně z nemovitostí na svém území obecně závaznou vyhláškou nemovitosti dotčené živelní pohromou (např. povodeň, vichřice, extrémní sucho). Nově k tomuto kroku budou moci přistoupit i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření podle krizového zákona nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje snížit silniční daň o 25 % u nákladních automobilů s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny. "Pokud poplatníci daně nevyužili tzv. generálního pardonu, kterým byla odložena povinnost platit zálohy na silniční dani, a zaplatili zálohu na dani silniční v původní výši, použije se rozdíl mezi jejich starou a novou výší k zaplacení zbývajících záloh v tomto roce. Nebudou tak znevýhodněni proti těm, kteří možnosti odložit placení záloh využili," dodává Alena Schillerová.

V rámci podpory zemědělského podnikání se zkracuje lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty. Nyní se přeplatek podnikateli vrací do 60 dnů od vyměření nebo doměření nároku na jeho vrácení. Napříště bude tato lhůta zkrácena na 40 dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání. Pokud správce daně zahájí postup k odstranění pochybností či daňovou kontrolu, pak tato lhůta bude v délce 15 dnů od oznámení platebního výměru nebo dodatečného platebního výměru.

S ohledem naléhavost situace Ministerstvo financí navrhuje, aby byl protikrizový daňový balíček projednán ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. Účinnost balíčku je navržena den po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zdroj: Ministerstvo financí

Další články z rubriky Ekonomika

ČNB: Lidé si mezi sebou poslali už 700 milionů okamžitých plateb

Rychlé mezibankovní převody jsou mezi lidmi rok od roku oblíbenější. Svědčí o tom i počet okamžitých plateb, který každodenně zpracovává zúčtovací centrum CERTIS České národní banky. ČNB v sobotu 16. března odeslala okamžitou platbu s pořadovým ...

Výborný: Pomáháme zemědělcům s uplatněním na perspektivních trzích, jihovýchodní Asie má rostoucí ekonomiku i kupní sílu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s odbornou zemědělskou delegací a zástupci českých podnikatelů absolvuje zahraniční cestu do Vietnam ...

MPO ve spolupráci s agenturou CzechInvest spouští informační web www.parklutyne.cz

Zdroj informací o možné výstavbě strategického podnikatelského parku u obce Dolní Lutyně, o které minulý týden rozhodla vláda. Ministerstvo průmyslu a ...

ČNB: Změny ve vedení odborů v sekci dohledu nad finančním trhem II

V sekci dohledu nad finančním trhem II České národní banky (ČNB) dochází ke změně názvů tří odborů a současně se mění tři ředitelé. Ředitelem odboru s ...

Čeští zemědělci budou pokračovat v protestech, připojí se k evropské akci 20. března

Nevládní zemědělské organizace Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz ČR, Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, Českomoravský sv ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »