InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nouzový stav pohledem pražské záchranky: tisíce spotřebovaných ochranných pomůcek, speciální týmy i děkovné video

25.05.2020
Posádky pražské záchranky doposud poskytly péči téměř 1000 pacientů s vysokým podezřením na onemocnění covid-19. Počet nemocných zdravotníků se přitom podařilo díky zvýšené ochraně udržet na minimu. Záchranná služba v hlavním městě také během nouzového stavu zavedla několik novinek, jako je tým speciálních činností, mobilní odběrová vozidla či "létající krizové týmy" zdravotníků spolu se záložním dispečinkem pro jejich koordinaci. I díky tomu se v hlavním městě daří pandemii efektivně zvládat. V ochranných opatřeních ale záchranná služba nepolevuje. Všem podporovatelům natočili pražští záchranáři také děkovné video.
Foto: zzshmp.cz
"Pandemie koronaviru potvrdila, že krizová připravenost pražské záchranky je na vysoké úrovni a umožňuje účinně reagovat na vývoj mimořádných událostí. Zásadní pro nás bylo, že jsme včas zajistili dostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky v terénu a ti jsou při zásazích v bezpečí. Naše schopnost poskytovat péči pacientům tak nebyla žádným způsobem omezena, například kvůli nařízeným karanténám," říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Onemocnění covid-19 se potvrdilo u pěti zaměstnanců pražské záchranky. Průběh nemoci u nich ale neprovázely závažnější obtíže.

Z ochranných pomůcek posádky doposud použily například přes 7000 respirátorů třídy FFP2, přes 3000 respirátorů třídy FFP3, přes 1000 infekčních obleků a téměř 12000 ochranných pláštěnek. Posádky nyní používají pro ochranu při také dýchání celoobličejové masky a polomasky s filtry, které lze využívat opakovaně.

"Naši krizoví manažeři zajistili více typů ochranných pomůcek od různých dodavatelů, abychom nebyli závislí pouze na jednom zdroji a mohli v případě potřeby jednotlivé typy vzájemně nahrazovat či kombinovat," říká Petr Kolouch. Ve zvýšeném stupni ochrany budou posádky pražské záchranky zasahovat i nadále.

Celkový počet výjezdů záchranářských a lékařských posádek v průběhu března a dubna oproti loňskému průměru poklesl - v březnu o deset procent, v dubnu dokonce o pětinu. Nyní se počty výjezdů začínají postupně blížit dlouhodobému normálu.

Značný nápor na kapacity dispečinku záchranné služby v Praze představovaly především březnové dny, kdy kvůli koronaviru výrazně narostl počet volání na tísňovou linku 155 a počet hovorů přepojovaných z linky 112. Například 13. března přijali operátoři a operátorky přes 1000 volání, což představuje stoprocentní nárůst. V dubnu následně klesl počet volání oproti dlouhodobému průměru přibližně o pětinu. I tyto počty se ale nyní vrací k běžným hodnotám.

"Kolegyně a kolegové na dispečinku si s březnovou situací díky mimořádnému nasazení poradili skutečně bravurně," dodává Petr Kolouch.

Záchranná služba zprovoznila záložní dispečink, který slouží ke koordinaci posádek, jež provádějí odběr biologického materiálu v domácím prostředí, vzorky se následně testují na přítomnost koronaviru. Tyto týmy složené ze zaměstnanců pražské záchranky, Městské policie, mediků lékařských fakult a pracovníků infekčního oddělení Nemocnice na Bulovce provedly odběry více jak 6000 osobám a navštívily skoro 3500 adres.

Záchranná služba také v krátkém čase zřídila tým speciálních činností, který poskytuje péči pacientům s podezřením či potvrzeným onemocněním covid-19. Dvoučlenná posádka používá mimo jiné speciální protichemické obleky pro opakované použití, celoobličejovou masku a filtroventilační jednotku pro dýchání. Díky zřízení týmu šetří záchranka síly ostatních výjezdových skupin na řešení běžných událostí a také dochází k úspoře jednorázových ochranných pomůcek. Tento tým do budoucna už zůstane běžnou součástí provozu pražské záchranky a bude připravený zasahovat i u dalších mimořádných událostí s výskytem nebezpečných látek či u pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. Do konce roku bude tým vybaven i speciálním sanitním vozidlem, které ještě zvýší bezpečnost péče během transportu.

Posádky tohoto týmu zasahovaly od poloviny března u 167 událostí. Dekontaminaci obleků a vybavení zajišťuje Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy.

"Koronavirus znovu ukázal jako velmi efektivní spolupráci mezi složkami integrovaného záchranného systému na území hlavního města. Do budoucna z této krize vyjdeme všichni posíleni," uvádí Petr Kolouch.

Dalším způsobem, jak pražská záchranka spolu s Městskou poliklinikou Praha účinně pomáhá v metropoli zvládnout současnou pandemii, jsou tzv. "létající krizové týmy". Jde o mobilní skupiny zdravotníků, které nově poskytují podporu a poradenství v domovech pro seniory a pro lidi s postižením. Zdravotníci pomáhají zvládnout a předcházet případnému šíření onemocnění covid-19. Tento tým navštívil už více jak tři desítky zařízení.

"Nově vzniklému týmu poskytujeme jak vozidlo s řidičem, tak zázemí základny, k řízení zásahu jsme připojili také vůz s inspektorem pro případ eskalace v jednotlivých zařízeních," dodává Petr Kolouch.

Jako mimořádnou označují zdravotníci pražské záchranky podporu, které se nejen záchranářům dostávalo v uplynulých měsících od veřejnosti a firem. Všem podporovatelům poděkovali pražští záchranáři ve videu, které zachycuje tančící dispečerku a záchranáře.


Autor: Bc. Jana Poštová

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »