InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Stop lžím o zrušených dovolených v době Covid-19!

25.05.2020
Cestovní kanceláře hojně využívají oprávnění vydávat poukazy na zájezdy podle zákona, který zlidověl jako "Lex Voucher". Jeho znění však ohýbají způsobem, který je nejméně v rozporu s právem spotřebitele na jasnou a srozumitelnou informaci. I takoví velcí hráči jako je Cestovní kancelář Fischer nebo EXIM TOURS už zrušili letní dovolené, avšak to čeho se snaží dosáhnout je, aby peníze zůstaly u nich.
Ilustrační snímek | Foto: freepik.cz
Marketingoví mágové tak nějak nenápadně sdělují všem zákazníkům, že si za poukaz mohou koupit náhradní dovolenou pouze z jejich nabídky. Zákon o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na odvětví cestovního ruchu však mluví něco jiného.

Jednoduše se to dá sdělit tak, že pokud v ochranné době, která končí dnem 31. srpna 2021, zákazník nevyužije nabídky cestovní kanceláře k uzavření další smlouvy o zájezdu, tak mu cestovní kancelář vrátí veškeré uhrazené platby, a to nejpozději do 14 dnů.

Některé cestovní kanceláře používají i takový nemravný úskok, kdy, využívaje neinformovanost spotřebitele, se se zákazníkem snaží domluvit na změně smlouvy, a to vydání poukazu na náhradní zájezd. Tím však zákazník nic nezíská, pouze ztratí.

Na poukaz má zákazník nárok ze zákona a když nevyužije náhradní zájezd, tak obdrží po skončení ochranné doby zpět své peníze.

Smluvním poukazem s cestovní kanceláří se o právo dostat své peníze zpět zákazník zbytečně připravuje. Dnes není vyloučeno, že zákazník dostane své peníze zpět i dříve, než po skončení ochranné doby. Lex Voucher je podle Evropské komise proti právu Evropské unie. Existuje totiž Směrnice EU o souborných cestovních službách a spojených cestovních službách na základě které, mají mít státy takové vnitrostátní zákony, které umožňují cestujícím obdržet zpět pořizovací cenu zájezdu. Členské státy nesmějí v rámci svého vnitrostátního práva ponechat v platnosti ani zavádět ustanovení odchylná od ustanovení Směrnice. Záleží tak od soudů, zda ochrannou dobu neprolomí dříve. Vzhledem k tomu, že se jedná o hudbu budoucnosti a již nyní je velké množství spotřebitelů, kteří si na dovolenou šetřili i řadu let, existují iniciativy, které umožňují zákazníkům dosáhnout na velkou část svých peněz ihned.

Jednou z nich je zajímavý internetový projekt www.prodejpoukaz.cz, který vytváří tržiště poukazů. Tato možnost se na trhu objevila nově. Společnost rozjela zajímavou kampaň, jak pomoci těm, kteří jsou nyní v situaci, že čekat co a jak bude v zahraničí atd. není pro ně. Smysl projektu je, že zákazníkům slibuje rychlé zpeněžení jejich poukazů a zájemcům o poukazy zase velmi bezpečnou transakci. Jednatelka společnosti PRODEJPOUKAZ.CZ s.r.o. (K. Festová), která tento projekt vede říká: "Je svobodným rozhodnutím každého, když využije práva dle čl. 9 Směrnice, či § 2532 našeho občanského zákoníku a zájezd převede za peníze na jiného. My k tomu lidem dáváme tento nástroj. Zákazník si přijde na velkou část svých peněz ihned a investor zase koupí zájezd, nebo poukaz, který je podle zákona o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu pojištěný do výše své nominální hodnoty".

Možnosti se na trhu objevují každým dnem a zákazník má tedy na výběr, není nucen se podřizovat cestovní kanceláři. Závěrem nejde než konstatovat, že cestovní kanceláře se snaží lidi ohnout tak, aby se hlavně oni zajistili proti ztrátě a dobro klienta je až na druhém místě.


Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »