InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Národní technické muzeum v Praze se 19. května znovu otevře pro veřejnost

11.05.2020
Národní technické muzeum se v úterý 19. května otevírá pro veřejnost. Provoz muzea v Praze na Letné je přizpůsoben současným podmínkám a NTM zve návštěvníky do muzea na bezpečnou prohlídku 9 expozic a 6 výstav. V následujících týdnech budou pro veřejnost otevřeny i pobočky NTM - Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy a to 26. 5. a Železniční depozitář NTM Chomutov a to od 5.6. - provozní doba depozitáře se mění a nově bude otevřen ve dnech pátek až neděle.
Foto: Národní technické muzeum
Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl: "Jsem velice rád, že se Národní technické muzeum opět otevírá pro návštěvníky. Děkuji kolegům za jejich práci v komplikovaných podmínkách a všem návštěvníkům, kteří do muzeum v blízké době zavítají. Pro jejich bezpečnost jsme udělali maximum a věřím, že budou mít pochopení pro určitá aktuální opatření. Především bych ale chtěl poděkovat zdravotníkům, hasičům a policistům za jejich mimořádné úsilí v posledních týdnech. Pro členy Integrovaného záchranného systému jsme jako alespoň malé poděkování připravili volné vstupenky do muzea".

Budova Národního technického muzea na Letné se otevře pro návštěvníky v úterý 19. května 2020. Vstupenku bude možné zakoupit na pokladně a zaplatit jak v hotovosti tak bezkontaktně. Muzeum je otevřeno v běžné otevírací době: úterý až neděle a státní svátky od 9.00 do 18.00.

Zveme návštěvníky na prohlídku 9 stálých expozic včetně oblíbené Dopravní haly s velice cenou sbírkou dopravních prostředků. Otevřena je také úspěšná výstava Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, do konce června výstava Technika v diktaturách, věnovaná technice a přístrojům z doby totalit, a další 3 výstavní projekty. V budově NTM budou platit zvýšená hygienická pravidla - nutnost zakrytí obličeje rouškou, používání desinfekce rukou a dodržování stanovené kapacity návštěvy muzea a expozic, tak aby návštěva muzea byla zcela bezpečná. V současnosti nebude z provozních důvodů možné navštívit expozice Architektura, stavitelství a design; Televizní studio, Hernu Merkur, Měření času a Chemie kolem nás. Nekonají se komentované prohlídky Uhelného a rudného dolu ani žádný doprovodný program či akce pro školní skupiny. Uzavřena zůstává studovna knihovny a badatelna archivu NTM. Více informací na www.ntm.cz.

Znovuotevření Národního technického muzea slavnostním způsobem připomene koncert, který NTM připravilo ve spolupráci s Pražským jarem na neděli 31. května od 20 hodin. Živý přenos z Dopravní haly NTM, kde mezi unikátními historickými dopravními prostředky vystoupí kytarista Lukáše Sommer a jeho host kontratenorista Jan Mikušek, bude možné sledovat na webových stránkách Pražského jara festival.cz/koncert/lukas-sommer-zive-z-narodniho-technickeho-muzea a ve vysílání Českého rozhlasu.

Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy přivítá návštěvníky od úterý 26. května 2020 za zvýšených bezpečnostních pravidel v běžné otevírací době: úterý až neděle a státní svátky od 9.00 do 17.00. Uzavřena bude interaktivní část Expozice stavitelství s názvem Stavební hřiště. Více informací na muzeum-plasy.cz.

Železniční depozitář NTM Chomutov bude zpřístupněn pro veřejnost v pátek 5. června 2020 v otevírací době pátek až neděle od 9.00 do 17.00. Více informací na muzeum-chomutov.cz.

Platnost zakoupených vstupenek a dárkových poukazů na čestnou vstupenku, které byly zakoupeny či odeslány do 31.3. 2020, je prodloužena o půl roku.

Děkujeme návštěvníkům za podporu a pochopení a prosíme je o dodržování bezpečnostních pokynů. Věříme, že návštěva Národního technického muzea přes aktuální opatření pro ně bude příjemným zážitkem. Mimopražské pobočky můžeme doporučit jako mimořádně zajímavý letní výletní cíl.
Zdroj: Národní technické muzeum

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »