InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Koordinace je náročná, vojáci v Moravskoslezském kraji odvádějí skvělou práci, říká plukovník Medek

05.05.2020
O nasazení vojsk v Moravskoslezském kraji, logistické podpoře, spolupráci se státní správou a samosprávou a nových zkušenostech hovoří ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava plukovník Jaroslav Medek.
Ilustrační snímek | Foto: MO ČR
V současné době je v Moravskoslezském kraji nasazeno přes 160 vojáků. Nejvíc jich slouží na hranici s Polskem a Slovenskem, kde pomáhají plnit úkoly Policie ČR. Další tvoří odběrové týmy, ať už mobilní či stacionární. Studenti medicíny Univerzity obrany provádějí řízené rozhovory s lidmi, kteří telefonují na krajskou hygienickou stanici. Vojáci také pomáhají v boji s koronavirem a s péčí o klienty v ostravském Alzheimer centru.

Jaká je současná hlavní role ředitele Krajského vojenského velitelství Ostrava?
Ještě víc než kdy dřív jsem koordinátorem a manažerem. Řeším nejen činnosti spojené s fungováním Krajského vojenského velitelství, které nyní byly částečně omezeny, ale především ve spolupráci s vedením kraje koordinuji práci vojáků, kteří jsou na jeho území nasazeni.

Velkou výhodou vojáků je to, že jsou na podobné situace připraveni. Nicméně i pro ně byla tato situace v lecčems jiná a bylo nutné hledat nové způsoby řešení a spolupráce. V tomto směru se uplatnila otevřenost, vstřícnost, pochopení, porozumění a snaha nalézt východisko. Zde se uplatnili příslušníci stálého stavu KVV Ostrava. Samozřejmě nesmíme kvůli koronaviru zapomínat na činnosti, které vykonáváme jako správní úřad, od 20. 4. 2020 již znovu fungujeme v plném rozsahu i pro veřejnost.

Jak vypadá logistické zajištění vojáků nasazených v kraji?
Logistické zabezpečení je ze všech činností asi nejsložitější a nejkomplikovanější. Boj s koronavirem začal naprosto nečekaně, bez přípravy. Navíc v organizační struktuře KVV je pouze malá skupina, která vše musela zařídit. Jednalo se o zajištění ubytování, stravování, přesuny a vybavení materiálem, dále zásobování nasazených vojáků a podobně.

Zde se opět osvědčila otevřená komunikace s místními samosprávami. Pomohly nám zajistit bezplatné ubytování i nalézt subjekty, které začaly rychle a kvalitně poskytovat stravování nasazených vojáků. Otevřenost lidí, organizací a zařízení v kraji mne přesvědčila o tom, že zde žijí lidé, kteří mají svůj kraj rádi a chtějí se o něj společně starat.

Spolupráci v rámci státní správy a samosprávy tedy hodnotíte pozitivně?
Ano, spolupráce je nyní, ale byla i před touto krizí, na velmi vysoké úrovni. Nejvíce si vážím obětavosti, nasazení a práce hejtmana Moravskoslezského kraje profesora Ivo Vondráka. Zejména moji "siloví" partneři - ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje brigádní generál Vladimír Vlček a ředitel Krajského ředitelství Policie ČR brigádní generál Tomáš Kužel jsou lidé, kteří vědí, jak mají svoji práci dělat a dělají ji dobře. Nesmíme zapomenout na Zdravotnickou záchrannou službu, příslušníky Krajské hygienické stanice a mnoho a mnoho dalších. Takže spolupráci v rámci krizového řízení hodnotím jako velmi dobře organizovanou, koordinovanou a promyšlenou.

Někteří vojáci také poprvé zažili tzv. Home Office. Jak tento způsob práce z domova fungoval u KVV Ostrava?
Protože bylo potřeba zajistit fungování úřadu a co nejdéle ochránit zdraví všech zaměstnanců, rozdělil jsem příslušníky KVV do pracovních skupin. Bezodkladné úkoly řešila jedna skupina přímo na pracovišti, další pracovala z domova. Tyto skupiny se střídaly. Mnozí se ale museli dostavit do zaměstnání i při Home Office, nebylo totiž možné některé činnosti zabezpečit jinak. Nezastupitelnost některých funkcí u KVV se ukázala jako slabý článek.

Koordinace za této situace jistě není nic jednoduchého, setkal jste se někdy s něčím podobným?
Srovnat současnou situaci s něčím podobným lze velmi těžko. Jde o bezprecedentní stav. Napadá mne snad jen určitá podobnost s mojí misí v Kosovu, kde jsem na velitelství úkolového uskupení spolupracoval při koordinaci nasazených vojáků.

Vnímáte současnou situaci jako další zkušenost?
Současná situace nám ukázala, že nikdy nemůžeme být dokonale připraveni a je potřeba se stále učit a hledat nové způsoby plnění úkolů. Zjistil jsem ale jedno: Je potřeba věřit lidem, podporovat je v jejich práci, podporovat jejich přípravu a dělat všechno proto, aby měli prostor k hledání způsobů a neotřelých variant řešení. A poznal jsem, že kolem nás žije mnoho lidí, kteří jsou hrdiny naší doby a zaslouží si naše uznání a úctu.
Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »