InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Do Temelína míří z Bratislavy stotřicetitunový náklad

05.05.2020
Pět dní potrvá přeprava stotřicetitunového nákladu z Bratislavy do Jaderné elektrárny Temelín. Ze slovenské metropole vyjel 54 metrů dlouhý speciální kamion v pondělí o půlnoci. Důležité zařízení pro nejadernou část elektrárny by měl do Temelína přivézt v sobotu 9. května. Důvodem transportu je výměna dvou separátorů, od kterých vedení elektrárny očekává další navýšení výkonu o jednotky MWe. Stejný transport pak proběhne od 12. do 18. května. Podle energetiků jde o největší přepravu společnosti ČEZ na jaderné elektrárny od výstavby Temelína.
Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ
Doprava pouze v noci a po pečlivě vybrané a prověřené trase. I tak ale budou v některých místech rozhodovat milimetry. Tak bude vypadat přeprava obřího separátoru z Bratislavy do Jaderné elektrárny Temelín. Navíc všemu předchází získání přibližně dvou desítek souhlasných stanovisek a povolení od různých úřadů. Přepravce musel získat i povolení od českého a slovenského ministerstva dopravy.

Třicet metrů dlouhý a více než stotunový separátor poveze speciální nákladní souprava s tahači o výkonu 750 koní na obou koncích. Vlastní souprava má osmnáct náprav, na každé osm kol v řadě vedle sebe. Hydraulický systém umožňuje nezávislé natočení každého kola a naklopení ložné plochy na jednu nebo druhou stranu.

"Tím vyrovnáváme nerovnosti během přepravy, abychom drželi těžiště nákladu kolmo k ose podvalníku," vysvětluje Jiří Dědič, vedoucí projektu ze společnosti Rádl, která transport zajišťuje.

Hlavní nákladní soupravu doprovází konvoj šesti doprovodných a jedno policejní vozidlo. Hned několik mostů bude pod kontrolou mostních inženýrů. Jeden most budou stavaři podepírat ocelovou konstrukcí.

"Stanovení trasy předcházela detailní příprava. Součástí byla nejen průjezdnost, ale i posouzení nosnosti mostů a vozovek," doplnil Jiří Dědič.

V některých místech pojede souprava rychlostí pouhých 5 km/h a sníží podvozek na minimum.

Dva dny nákladní souprava stráví na Slovensku, tři pak na silnicích v České republice. Do Temelína by měl obří náklad dorazit v sobotu 9. května, druhý separátor pak o devět dní později. Během odstávky, která na druhém bloku začne 12. června budou mít energetici dva měsíce na jejich výměnu.

"Půjde o technicky náročnou akci, ale výsledkem by měl být výkon vyšší o jednotky MWe, aniž bychom spotřebovali více paliva. Z ekologického pohledu to přinese roční úsporu jednotek tisíc tun CO2," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Letos úprava proběhne na druhém bloku, příští rok pak na bloku prvním.

Zdroj: ČEZ

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »