InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Počet krádeži stále stoupá. Poradíme vám se zabezpečením domu!

29.04.2020
Počet krádeží narůstá a pachatelé jsou stále vynalézavější. Jak se proti podobným nezvaným "návštěvám" efektivně bránit?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Statistiky hovoří jasně - v Česku bylo v roce 2019 spácháno celkem 199 221 trestných činů. Zaznamenávají to statistiky policie do loňského listopadu. Ve srovnání s rokem předcházejících je to zhruba o 7000 více.
Významnou měrou se pak na celkové způsobené škodě podílí kriminalita hospodářská a majetková. Dáno je to tím, že hodnota movitého i nemovitého majetku stoupá. V případě, že ke škodě dojde, je pak vysoká.

Jak zabezpečit nemovitost?
Nejčastěji pak dochází ke vloupání, ať už do trvale obývané nemovitosti nebo do rekreačního objektu. Jak opět dokazují policejní statistiky, v tomto segmentu jsou škody v hodnotách stovek milionů. Co dělat, abychom podobné značně nepříjemné události zabránili?

Odborníci se shodují, že základem je důkladné zabezpečení domu. Zejména bychom se měli vybavit kvalitním zámkem s bezpečnostní cylindrickou vložkou. Pokud možno tou nejvyšší třídou, která značí vyšší stupeň bezpečnosti. Navenek navíc mohou vypadat stejně, ale liší se vnitřkem.
Samozřejmostí jsou také bezpečnostní dveře. Pokud si nejste jisti, které výrobky by pro vás měly být tím pravým, poraďte se v nejbližším zámečnictví.

Nenahrávejte zlodějům
Dobré je také nedávat potenciálním zlodějům tipy. Že si nejste ničeho vědomi? Řada lidí si skutečně neuvědomuje, jak snadno jsou zneužitelné například informace na sociálních sítích. Nevinně vyhlížející snímek z dovolené od moře totiž zloděje ujistí, že právoplatný majitel nemovitosti je daleko za hranicemi. Pečlivě si proto hlídejte, co sdílíte s veřejností. A to nejen vy, ale i děti.

Zvykněte si za sebou zamykat a zabezpečujte veškeré přístupy do domu či bytu, například i okna. Překvapivě mnoho majitelů nemovitostí je také lehkomyslných ohledně klíčů, které nechávají různě volně. Lidové úsloví "příležitost dělá zloděje" zkrátka platí. Cenné věci nenechávejte volně, ale odkliďte je "pod zámek", například do kůlny, radí policie. Zejména to platí pro chatu nebo chalupu, která zůstává mimo sezónu i několik týdnů opuštěná.

Autor: Denisa Holanová

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »