InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Češi během nouzového stavu sportují, ale také více pijí alkohol

28.04.2020
Většině Čechů se i v době omezení pohybu při nouzovém stavu kvůli epidemii koronaviru dařilo dodržovat zdravý životní styl, i když někteří začali více jíst a jiní zvýšili spotřebu alkoholu.
Foto: pixabay.com
Ukázal to průzkum Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), který pojišťovna v období od 14. do 16. 4. 2020 zrealizovala prostřednictvím agentury IPSOS na reprezentativním vzorku 1 649 respondentů. Celkem 66 % respondentů uvedlo, že se jim i v době vládních opatření dařilo dodržovat zdravý životní styl. Téměř 70 % lidí i nadále sportuje. Naopak téměř 40 % Čechů začalo více jíst a téměř 18 % lidí zvýšilo konzumaci alkoholu.

"Chtěli jsme zmapovat chování lidí ve výjimečných podmínkách a odpovědět na otázku, jaké příležitosti nebo hrozby pro zdraví lidí a nás jako jejich partnera z této mimořádné situace plynou. Zdraví našich pojištěnců je pro nás prioritní, dlouhodobě podporujeme zdravý životní styl a jsme rádi, že naše obavy z jeho zhoršení se naplnily jen částečně. Jsme mírně optimističtí, neboť si uvědomujeme možný doběh negativních důsledků v čase," uvádí Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Češi zůstávají v kondici
Celkem 66 % respondentů uvedlo, že se jim i během nouzového stavu daří dodržovat zdravý životní styl jako je dostatek spánku, pitný režim, pravidelný pohyb či kvalitní strava. Téměř 70 % Čechů uvedlo, že i během karantény sportuje. Ze sportovních činností se Češi nejvíce věnují chůzi (47,5 %) a cyklistice (17,3 %). Cyklistiku preferuje 22 % mužů, kdežto u žen vede cvičení na domácích strojích (14,3 %). Z domácího cvičení volí Češi nejčastěji cvičení na strojích (13,2 %) a jógu (7 %). Třetina lidí během nouzového stavu vůbec nesportovala (30,4 %).

Psychika trápí především mladé
Celkově náročnější, a to jak psychicky nebo fyzicky, případně obojí, je období koronaviru pro více než polovinu Čechů (60,7 %). Psychicky hůře zvládají období nouzového stavu mladší ročníky do 35 let (37 %). Z nich 18,3 % je ve věku 18-26 let a 19 % je v kategorii 27-35 let. Na třetím místě jsou lidé ve věku 54-65 let, kde situaci špatně snáší 16,1 %.

Přes polovinu mladých více jí
Téměř 40 % lidí uvedlo, že během "karantény" konzumuje více jídla než obvykle. Více se přejídají ženy (42,1 %), muži si přilepšují v 36,1 % případech. Nejvíce si v jídle začala dopřávat nejmladší kategorie respondentů ve věku 18-26 let (52 %).

Více alkoholu
Téměř 18 % dotazovaných uvedlo, že během opatření konzumuje větší množství alkoholu. Více pijí muži (18,7 %) než ženy (16,4 %). Nejvíce konzumuje alkohol věková skupina 27-35 let (22,2 %) v závěsu s nejmladšími ročníky 18-26 let (20,6 %). Nejméně si alkoholu přidávají lidé ve věku 54-65 let (12,7 %).

Sexuální život netrpí
Celkem 80,3 % lidí uvedla, že na jejich sexuální život nemají nouzová opatření téměř žádný nebo žádný dopad. Pro téměř 6 % dotazovaných je nyní sex dokonce lepší. Nejvíce se sexuální vztahy zlepšily u věkové kategorie 27-35 let (10 %). Zlepšení sexuálních vztahů vnímá 6,4 % mužů a 5,4 % žen.

Rodinné vztahy zůstávají dobré
Celkem 81 % lidí odpovědělo, že se jejich vztahy s rodinou během karantény nezhoršily. Ve skupině, která uvedla, že došlo ke zhoršení vztahů, bylo 10,4 % případů zhoršení vztahů s partnerem, vztah s rodiči utrpěl ve 4,7 %, vztah s dětmi ve 3,9 % a stejné číslo ukazuje i na zhoršení vztahu s ostatními příbuznými (3,9 %).

Nejreflektovanějšími problémy bylo zhoršení vztahů s partnerem, kterými nejvíce utrpěla věková skupina 27-35 let (13,2 %) a lidé ve věku 36-44 let (13 %). Zhoršením vztahu s partnerem více trpí ženy (11,7 %) než muži (9,2 %).

Autor: Mgr. Kateřina Jíchová

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »