InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Do Prahy zavítá s unikátním koncertem sibiřská šamanská lady Olena Uutai

05.03.2020
Olena Uutai, legenda etnické hudby, vystoupí 22. dubna 2020 v pražském centru Dlabačov se svým jedinečným koncertem Hear Your Heart. Proslavila se hrou na brumli, hrdelním zpěvem severských národů a napodobováním zvuků zvířat.
Olena Uutai, legenda etnické hudby | Foto: esscom.cz
Uutai je v současnosti nejsledovanější etnickou zpěvačkou na sociálních sítích typu Youtube, Facebook, Instagram ad. V roce 2017 se stala semifinalistkou populární televizní soutěže Italia?s Got Talent a v roce 2018 semifinalistkou největší soutěže talentů Britain?s Got Talent a finalistkou německé Das Supertalent.

O Uutai se uvádí, že zpívá jazykem samotné matky přírody. Hlasy zvířat, které uctívají přírodní národy a zpěv ptáků za doprovodu brumle a šamanského bubnu v jejím podání odkrývají tajemství legend a pověstí severských národů. Součástí každého představení je obřadní píseň Algys, tradiční prosba o požehnání. Díky ní se posluchači velmi silně ponoří do starodávných tradic skrze čas a prostor pomocí hudby, která spojuje srdce s jediným zdrojem všeho, matkou přírodou.

Kromě mystických písní, budou na programu večera také interaktivní bloky. Uutai se během nich podělí s posluchači o tajemství napodobování hlasů zvířat a o jednoduché vokální techniky severských národů, které pomáhají odstraňovat psychické bloky a tělesné problémy a které interpreta očišťují a naplňují jej přírodní silou a energií.

"Moje tvorba a veškerá moje hudba, a dokonce životní filozofie vychází z myšlenky harmonie a spojení s matkou přírodou. Při tvorbě se opírám o napodobování zvuků živé přírody, hlasy ptáků, zvířat a zvuky různých přírodních jevů. Ve svých vystoupeních používám několik typů hrdelního zpěvu a experimentuji se spojením tradiční brumle a lidových zpěvů s nejrůznějšími hudebními žánry a zpěvy od meditační starodávné hudby až po moderní trance," uvádí Olena Uutai.

Kromě jakutské brumle hraje Uutai i na specifické brumle dalších národů, šamanské bubny a flétny a ovládá několik druhů hrdelního zpěvu severských národů. Toto vše spojuje v ultramoderním stylu, ve kterém jsou slyšet jak autentické tradiční zvuky, tak nové tóny a rytmy budoucnosti.

Uutai po celém světě hostuje s hudebními, obřadními a léčivými vystoupeními, ve kterých kombinuje autentické hudební umění starých národů s elektronickou a experimentální hudbou. Její písně zaznívají na nejvýznamnějších festivalech žánrů world music, etno, trance a elektronické hudby.

Vlastním jménem se zpěvačka jmenuje Olena Podlužnaja a její umělecký pseudonym Uutai znamená v literárním překladu z jakutského jazyka "tajemství stvořené vodou".
Autor: Zuzana Sommerová

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »