InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Čas na výhodné nákupy aneb kde sehnat levné hodinky?

28.01.2020
Proč jsou hodinky ideálním módním doplňkem pro ženy i pro muže a proč se vám vyplatí je nakoupit online? Čtěte dále.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Hodinky - šperk, kterému není vyměřen čas
Ne nadarmo jsou klasické značky náramkových hodinek vnímány jako symbol luxusu. Mnozí tak pojímají tento doplněk i jako svého druhu investici. Existují nadšení sběratelé, kteří mají ve svých kolekcích uloženy i nemalé finanční prostředky.

Dopřát si pocit z krásných hodinek si naštěstí může prakticky každý. Běžné modely jsou velmi stylové a zároveň cenově dobře dostupné. Jak se v nabídce zorientovat a vybrat si ty pravé?

Typ hodinek aneb analog versus digitál
Nejzákladnější rozlišení hodinek je na analogové a digitální. Kromě rozdílu v technologii se bude řada lidí v tomto směru rozhodovat spíše pocitově na základě vzhledu.

Obchodníci dle svých zkušeností potvrzují, že poptávka u zákazníků panuje spíš po hodinkách analogových, tedy takových, které mají ciferník s ručičkou. Platí to hlavně pro dámy. Z hlediska vzhledu je tento typ univerzální a reprezentativní. Unosíte je i na formální příležitosti - do společnosti či do zaměstnání.

Digitální hodinky působí více sportovně. Někteří muži jim proto mohou dávat přednost. Častěji využitelné jsou z pochopitelných důvodů také přes léto, kdy se řada lidí věnuje sportovním aktivitám nebo jednoduše tráví více času venku.

Materiál řemínku
Ocel
Ocel bývá preferovaným materiálem na pánských hodinkách, a to primárně kvůli tomu, že na pohled působí robustně. Subtilnější řemínky nosívají však i dámy a slečny. V rozhodování mohou roli hrát nejen designové preference, ale také některé praktické aspekty:

Ocelový řemínek bývá odolnější. S hodinkami se nemusíte bát například zmoknout. Nevýhodou je, že je také těžší. Může vám tak například při sportovních aktivitách překážet, robustní hodinky na zápěstí pocítíte při práci na počítači. Někoho navíc nepříjemně studí.

Ačkoli lze ocel leštit, zmatnit či pokovit tak, abychom docílili jiného barevného odstínu (například populární růžové zlato), je nutné brát v potaz, že výběr barevných variant nebude nikdy tak pestrý. U kovového řemínku je tak stále zastoupen hlavně klasický bílý kov.

Kůže
Kůže působí luxusně a jedná se o materiál, který pravděpodobně nikdy nevyjde z módy. Proto se i používá v této sféře nejčastěji. Řemínky se vyrábějí většinou z kůže telecí či hovězí. Nepřijatelná je však tato volba pro řadu lidí z etického hlediska.

Kožený řemínek je lehký, přizpůsobivý a na ruce o něm téměř nemusíte vědět. Ale neodolá tak snadno působení potu nebo vody. Pod kůží se navíc může ruka nepříjemně potit. V čase bude proto nutné jej vyměnit.

Textil
Mimořádně lehký a přizpůsobivý materiál, který je dobrou volbou pro ty, kteří nechtějí z osobních důvodů pravou kůži. Výhodou je i nízká cena a značná designová variabilita.
Textil má však i svoje zápory. Zejména pro dámy nemusí hodinky působit dostatečně elegantně a často se tento typ nehodí na společenské události. Stejně tak jsou textilní řemínky náchylné ke zničení.

Strojek
Mezi laickou veřejností jsou asi nejvíce rozšířené strojky typu quartz. Jde o strojek poháněný baterií, která časem potřebuje vyměnit. Samotný strojek také nemá tak dlouhou životnost, nicméně ji i tak můžeme počítat na desítky let, což běžnému spotřebiteli zpravidla stačí. Jsou přesné a cenově dostupné.

Prestižní hodinářské značky spíše využívají strojky mechanické. U nich pohon zajišťuje pero. Nátah mohou mít ruční či automatický. Pořizují si je ti, pro které se do značné míry jedná o "srdeční záležitost".

Sklíčko
O celkové odolnosti hodinek rozhoduje nemalou měrou také sklíčko. Je totiž náchylné k poškrábání.

To nejodolnější, co můžete pořídit, je bezesporu sklíčko safírové, respektive to, které je vyrobené ze syntetického safíru. Při běžném použití je vysoce odolné proti poškrábání. Ačkoli se o něm traduje, že je prakticky nerozbitné, v extrému jej samozřejmě rozbít lze.
Běžně se však používají tvrzená sklíčka minerální. K nejznámějším se řadí kupříkladu sklíčka křemíková či hardlex od japonského výrobce Seiko. Ten využívá umělý korund pro potažení původního křemíkového skla. Důvodem pro rozšíření minerálních skel je primárně nízká pořizovací cena v porovnání se safírem.

Nejméně odolná jsou skla plastová nebo akrylátová. Jsou určena nenáročným spotřebitelům a v hojné míře se taktéž uplatňují v dětských hodinkách.

Cena
O ceně tak rozhodují zejména použité materiály, ale nemalou měrou též značka a určitá její prestiž. A rozhodně i místo, kde nakupujete.

Není tak od věci si před nákupem stanovit cenovou relaci a rozhodnout se, kolik chcete do hodinek investovat. Hodináři obecně doporučují si nastavit limit průměrný a limit již nepřekročitelný. Je totiž možné, že najdete hodinky o pár set korun dražší, než jste si původně mysleli, okouzlí vás ale natolik, že si je koupíte.

Proto se vám obecně vyplatí nakupovat spíše na internetu kde lze navíc můžete využít nejrůznější akční nabídky a různé slevové kupóny. Ceny v e-shopech bývají obvykle nižší v porovnání s kamennými obchody a výběr je násobně větší. Slevové kódy na hodinky a šperky vám pomohou ve výsledku z ceny nákupu ušetřit i desítky procent.
Autor: J. Spišák
Fotogalerie:

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »