InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Z mošnovského letistě bude létat pravidelná linka do Varšavy

26.11.2019
Polský letecký dopravce LOT zahájí příští rok na jaře nové pravidelné spojení z mošnovského Letiště Leoše Janáčka Ostrava do Varšavy. Od 30. března 2020 nabídne LOT 5 letů týdně v časech, které umožní snadný přestup na další spoje do Evropy, Asie a Severní Ameriky. Díky spojení s varšavským hubem získají cestující z Ostravy, ať už turisté nebo obchodní cestující, přístup k více než 111 destinacím.
Foto: wikipedia.org
LOT tak bude jedinou tradiční leteckou společností provozující lety z třetího největšího města Česka. Lety na této trase budou obsluhovat letadla Bombardier Q400 a Embraer 170/175, na jejichž palubách se nachází 70 až 82 sedadel ve třech cestovních třídách.

"Od března příštího roku získají obyvatelé Moravskoslezského kraje nové spojení, díky němuž budou mít cestující z a do Ostravy možnost letět do více než 111 zajímavých destinací. Letový řád je připraven tak, aby umožnil cestujícím z Polska a četných letišť v regionu rychlý a pohodlný přestup ve Varšavě na lety do Ostravy. Opačným směrem, cestou z Ostravy LOT zajišťuje svým cestujícím přístup k rychlým přestupům na Chopinově letišti na evropské linky mimo jiné do Bruselu, Paříže, Amsterdamu a Düsseldorfu. Cestující získají také možnost využít dálkové lety například do USA, Kanady a do Asie - Singapuru a Soulu," uvedl člen představenstva LOT Polish Airlines Stefan Malczewski s tím, že od září se pak předpokládá navýšení rotací na dvakrát denně.

Upřesnil, že vloni LOT přepravil rekordní počet cestujících - přes 8,9 milionu, což je o 2 miliony pasažérů více než v roce 2017. Letos polský dopravce plánuje přepravit 10 milionů cestujících. LOT má v současné době každý den ve vzduchu téměř 90 moderních letadel, ve svém letovém řádu 111 spojů na třech světadílech.

"Jsem rád, že se Moravskoslezskému kraji a společnosti Letiště Ostrava podařilo přesvědčit významného leteckého dopravce o tom, že mošnovské letiště je svými parametry, vybavením i polohou dobrým místem pro pravidelné letecké linky. Potřebujeme pravidelné letecké pojení s významným mezinárodním dopravním uzlem, který by zlepšil dopravní dostupnost regionu. Jen tak udržíme v kraji dnešní investory a přilákáme nové," řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj nebude pokračovat v hledání dopravce v závazku veřejné služby na linky Mnichov a Vídeň, ale soustředí se na spolupráci s LOT.

"Pro manažery, obchodníky, ajťáky, vědce, sportovce ale i turisty potřebujeme pravidelné letecké spojení do destinace, ze které je možné se dostat do celého světa. Varšava takovým místem bezesporu je a s plánovaným rozvojem nového letiště její význam ještě poroste. A společnost LOT, která je členem Star Aliance, navíc nabídne jednoduchý a garantovaný přestup na jednu letenku, což jistě ocení všichni cestující," dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Mošnovské letiště dál počítá s rozvojem charterových letů (loni odbavilo do 23 destinací rekordní počet cestujících - 377 936), důležitou kapitolou je rozvoj nákladního carga. "Hlavní úkol pro management letiště je charterová doprava a nákladní cargo. Proto budou prostředky původně plánované do podpory linek do Vídně a do Mnichova investovány do rozvoje infrastruktury letiště," konstatoval náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Autor: Moravskoslezský kraj

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »