InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Praha hostí již 2. ročník festivalu Nový ruský film

26.09.2019
V Praze v kině Cinema City Slovanský dům bude zítra 27. září 2019 slavnostně zahájen 2. ročník festivalu Nový ruský film. Organizátoři festivalu se pokusí navázat na velmi úspěšný loňský ročník a dovezou do Česka nejzajímavější snímky současné ruské kinematografie - filmy, které vznikly v roce 2018 a 2019.
Foto: novyruskyfilm.cz
Festival proběhne v hlavním městě v době od 27. září do 6. října. Bude probíhat v Praze v kinech Cinema City Slovanský dům, Dlabačov, Evald, Atlas a Mat.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 27. září 2019 v Cinema City Slovanský dům - promítnut bude znamenitý film Pár. Tento psychologický snímek o lásce a zradě získal úspěch na festivalu Kinotavr 2018. Pražští diváci budou mít unikátní příležitost shlédnout dramatický příběh natočený v překrásných kulisách Sajanské tajgy. Od seznámení až po nevěru, od zamilovanosti po zradu, od zoufalství po naději na záchranu - hrdinové urazí složitou a náročnou cestu a její závěr bude nečekaný možná i pro ně samotné. Návštěvníkům slavnostního zahájení snímek představí představitel hlavní role Anton Momot.

Významným hostem festivalu bude generální ředitel filmového koncernu Mosfilm a filmový producent Karen Šachnazarov, jedna z nejdůležitějších postav současné ruské kinematografie.

Další hvězdou, která se zúčastní slavnostního zahájení, bude Pavel Lungin, režisér známého filmu Ostrov, který dostal dvakrát cenu na Kanárském filmovém festivalu - v roce 1990 za nejlepší režii a v roce 2000 speciální cenu poroty.

Zvláštním hostem zahájení festivalu bude legendární ruský basketbalový hráč Ivan Jedeško. Na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 dal "zlatou přihrávku", díky níž sovětský tým v prodloužení porazil Ameriku. Na základě tohoto úspěchu byl natočen i film Výskok, který je také součástí festivalové nabídky.

Tiskové konference ve Slovanském domě se zúčastní také Alexander Galibin, filmový a divadelní herec a režisér, známá ruská herečka Ksenia Glinka a ruská filmová kritička Maria Bezruk.

V rámci zahajovacího ceremoniálu vystoupí legenda etnické hudby Olena Uutai, původem z Jakutska. Její unikátní vokálně-instrumentální skladby, z nichž na diváka vane vůně Dálného severu, si podmanily posluchače v mnoha zemích světa. Dále se představí vítěz Superstar Zbyněk Drda, hip hopový soubor Sen a také dětský sbor pod vedením Natálie Mrázové. Diváci budou moci ochutnat banketové pokrmy z kuchyně nejlepších kuchařů Ruska Sergeje Těrnova a Nikity Ušakova.

Nabídka festivalových filmů bude i v tomto roce velmi široká - diváci budou mít možnost vidět všechny filmové žánry - komedie, horory, dramata, cestopisy, dětské filmy i dokumenty. Celkem bude na festivalu představeno přes 40 filmů.

Důležitým prvkem tohoto filmového festivalu jsou stejně tak jako loni doprovodné programy.

28. září proběhne v kině Dlabačovu Den Arktidy, jehož návštěvníci budou seznámeni s úžasným prostředím tohoto území, poznají jeho obyvatele a kulturu. Program vyvrcholí koncertem legendární etnické zpěvačky Oleny Uutai.

Pro milovníky cestování pořadatelé připravili 2. října v kině Dlabačov besedu a autogramiádu světoznámého ruského cestovatele, námořního kapitána, mašéra a horolezce Fjodora Konjuchova. Tento dobrodruh dosáhl pěti pólů světa, překonal na veslici Tichý i Atlantský oceán nebo jako první člověk na světě obletěl svět v balónu.

Dalšími městy, kde se přehlídka ruských filmů uskuteční, jsou Zlín, Brno, Plzeň a Ostrava. Zde budou filmy promítány od 10. do 20. října 2019.

Více o festivalu a doprovodném programu naleznete na webu novyruskyfilm.cz.
Autor: Zuzana Sommerová

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »