InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Rekvalifikace nebo nejnovější telefon. Kdy je dobré si půjčit a kdy nikoli?

25.09.2019
Řešíte problém, zda si půjčit, nebo ne? Někdy se jedná o ideální cestu, jindy vám to může přinést zbytečné potíže navíc. Víte, ve kterých případech si půjčit a kdy je lepší se vydat jinou cestou?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Na co si rozhodně půjčit?
Víte, kdy je dobré zahodit strach a zažádat o půjčku? Poradíme vám.

Na nečekané aktuální výdaje - objevily se neodkladné výdaje, ale výplata ještě nepřišla? Nečekejte na upomínky, ale zaplaťte raději hned. Finanční instituce často nabízí první půjčku zdarma, bez splácení úroků navíc. Splatíte jen to, co si skutečně vypůjčíte.
Na studium a vzdělávání - jeden z nejlepších důvodů, kdy řešit půjčku a investovat, je do sebe a vlastních znalostí. Půjčte si a vyjeďte konečně na vysněnou stáž či pobyt v zahraničí. Nebo se registrujte na workshopy a kurzy, které odkládáte na neurčito. Nikdy není pozdě se naučit něco nového nebo získat novou rekvalifikaci, která vás posune dál i na finančním žebříčku.
Na zdravotní zákroky - jestliže vás či vaše blízké trápí nemoc a potřebujete zaplatit léčebné výlohy, půjčku neodkládejte. Nešetřete na svém zdraví a dopřejte si tu nejlepší lékařskou péči, i kdybyste si na to měli půjčit. Zdraví si nekoupíte, ale kvalitní zákrok a léky ano.
Na vlastní bydlení - chcete investovat do své nemovitosti? Udělejte to. Zažádejte o hypotéku či půjčku na rekonstrukci. Myslete na sebe a svou rodinu a investujte do budoucnosti. Taková půjčka se vám nakonec vrátí, protože hodnoty nemovitostí neustále rostou.

Na co si spíš nepůjčovat?
Nepůjčujte si jen tak bez rozmyšlení na věci, které nutně nepotřebujete. Pokud byste chtěli sobě a svým blízkým plnit sny, nejdříve přemýšlejte, jestli nelze věci vyřešit jinak, ať se nedostanete do kolotoče dluhů.

Na dárky - raději něco vyrobte či vyberte menší dárek od srdce a na velký dárek zkuste našetřit a s jeho pořízením počkat. Můžete se také domluvit s přáteli či rodinou a koupit jeden společný dárek, jehož cenu si mezi sebe rozdělíte.
Na Vánoce a jiné svátky - chtěli byste své rodině dopřát ty nejlepší svátky plné kvalitního jídla, domácích dekorací a kupy dárků, o které si děti píšou, ale výdaje vám to letos nedovolí? Nemusíte se kvůli tomu zadlužovat. Užijte si hlavně společné chvíle v rodinném kruhu a zapomeňte na finanční starosti.
Na dovolenou - měli jste velké výdaje a na velkou dovolenou už nezbylo? Nemusíte si kvůli tomu hned půjčovat. Dovolenou si užijete na týden, ale výdaje pak můžete splácet i několik měsíců. To není ta správná cesta. Vyberte letos něco menšího a blíž, na co vám rozpočet stačí.
Na spotřební elektroniku - opravdu si potřebujete půjčit na nejnovější telefon nebo větší televizi? Může se vám stát, že pak nebudete mít ani na zaplacení spotřebičů, které se mohou kdykoliv nečekaně rozbít. Myslete na nečekané výdaje a založte si raději spořící účet.


Autor: eVisions Advertising

Další články z rubriky Rady a tipy

Půjčka přes internet je k dispozici každý den v roce

Co se vám vybaví, když se řekne krátkodobý úvěr? Jistě, je to finanční produkt, který je dnes velmi oblíbený a zná jej snad každý. Můžete se na něj obrátit vždy, když řešíte nějaké výdaje v rodinném rozpočtu a nechcete na nic čekat. Dostupnost je na ...

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. ...

Reklamace a běžné opotřebení věci. Co by měl spotřebitel vědět?

Drtivé většině spotřebitelů již byla někdy zamítnuta reklamace. Typicky se jedná o situace, kdy byla vada vytknuta pozdě, spotřebitel zboží poškodil s ...

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi č ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »