InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Jak tráví muži volný čas v domovech pro seniory?

30.08.2019
Podle Statistického úřadu Evropské unie se čeští muži v průměru dožívají 76 let, zatímco ženy žijí déle o šest let, čemuž nasvědčují i počty klientů a klientek v domovech pro seniory. Přestože je tedy mužů výrazná menšina, i na ně myslí aktivizační pracovníci při plánování volnočasových aktivit.
Dílny pro muže | Foto: 4jan.cz
V soukromé síti domovů pro seniory SeneCura je průměrný věk klientů 81 let, zatímco u klientek 84 let. Celkem nabízí přes 1900 lůžek, přičemž poměr mezi pohlavími je 30 % mužů vůči 70 % žen. Nedávno pro své klienty-muže otevřeli v domově na pražském Slivenci klasickou dílnu, kde si mohou nerušeně užívat své rukodělné koníčky jako za dob svého mládí.

"V našem domově máme k dispozici šicí a keramickou dílnu, ale na základě podnětů a individuálních rozprav s našimi seniory jsme u nás připravili také něco pro pány. Všichni známe tu specifickou vůni z každé dědečkovy dílny, kde se něco řeže, stlouká a natírá. A teď si ji s radostí užívají i naši klienti. Naposled třeba vyráběli pro děti dřevěné pexeso," svěřil se Lukáš Stárek, ředitel domova pro seniory SeneCura v pražském Slivenci. Zato v královéhradeckém domově SeneCura zase nejvíce muži tíhnou ke cvičení a měli by zájem také o další sportovní vyžití jako je stolní fotbal, šipky či ping pong. Záleží tedy na aktuálním složení, zájmech a předpokladech klientů.

Velkou roli v oblasti trávení volného času hraje rozhodně místo, kde senior žil, jeho vzdělání, životní styl a profese, které se věnoval. Aktivizační pracovníci se starají o fyzickou, psychickou, sociální, kulturní i duchovní činnost klientů, podporují jejich aktivitu a smysluplné naplnění volného času individuálně dle jejich potřeb a zájmů.

A co muže v domovech pro seniory nejvíce baví? Klienty lze obecně rozdělit do dvou kategorií. Pánové intelektuálního zaměření se nejraději zabývají četbou a následnou rozpravou, mají zájem o historii a kulturní aktivity jako jsou divadelní představení, hudební vystoupení, poezii, besedy o cestování nebo se zajímavými osobnostmi. V olomouckém domově pro seniory SeneCura třeba jednou měsíčně probíhá tzv. Pánská kavárna, kde si muži povídají u populárního štrůdlu, chlebíčků, dobrá kávy nebo sklenky piva, to vše za tónů oblíbeného jazzu.

Druhou skupinu tvoří muži, kteří celý život pracovali rukama, takže jim je blízké kutilství a tvoření. Základem je proto mít vybavenou dílnu, nicméně nejdůležitějším úkolem celého týmu je pak motivace a povzbuzení klientů k aktivitě, která následně vede k tolik cennému pocitu, že mohou být ve svém věku stále něčím užiteční.

To, co muže v domovech příliš neláká, jsou typicky dámské činnosti jako je vaření, dámské kluby, kde ženy rozebírají kosmetiku a zkrášlování, nebo zahradničení. Někdy ale pánové umí překvapit "Muži se poměrně aktivně zúčastnili kreativního tvoření s plastelínou a nečekaně i dekorování květin.
Tyto aktivity budeme tedy do našich programů zařazovat častěji," nadšeně sděluje aktivizační pracovnice Lenka Bazgerová z domova pro seniory SeneCura v Olomouci.
Autor: Stanislava Aknar

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »