InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nemocnice Třebíč zahajuje provoz magnetické rezonance

04.07.2019
Ve středu 3. července se v Nemocnici Třebíč uskutečnilo slavnostní otevření pracoviště magnetické rezonance. Nemocnice Třebíč bude po Jihlavě a Novém Městě na Moravě společně s Nemocnicí Havlíčkův Brod dalšími nemocnicemi v Kraji Vysočina, které budou využívat služeb magnetické rezonance. Zvýší se tak komfort pacientů. Ti doposud museli za tímto vyšetřením dojíždět. Dalším významným faktorem je, že se výrazně sníží objednací lhůty na toto vyšetření v Kraji Vysočina. Současně se jedná o metodu, která nezatěžuje pacienty radiační zátěží. Prvním pacientům se pracoviště otevře v pondělí 8. července.
Nemocnice Třebíč zahajuje provoz magnetické rezonance | Foto: nem-tr.cz
"Nemocnice Třebíč prošla za poslední roky rozsáhlou modernizací a otevření pracoviště magnetické rezonance je pomyslným završením této etapy budování. Nyní připravujeme ještě výstavbu nových operačních sálů, které by měly nahradit ty stávající, morálně a technicky zastaralé.

Nové pavilony a moderní vybavení tvoří jen malou část, nejdůležitější pro kvalitní zdravotní péči je personál nemocnice myslící v první řadě na pacienty," říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

"Jsem velmi rád, že se nám podařilo z evropských peněz pořídit magnetickou rezonanci právě do Třebíče. Je to třetí přístroj, který v našem kraji máme, a připravujeme se na další otevření magnetické rezonance v Havlíčkově Brodě. Takže nakonec bude mít Kraj Vysočina celkem čtyři moderní diagnostické přístroje. V budoucnu bude standard každé nemocnice mít magnetickou rezonanci jako radiodiagnostickou metodu," sdělil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nový špičkový přístroj pokryje vyšetření pacientů ve spádovosti Třebíč a okolí
"Díky magnetické rezonanci v třebíčské nemocnici se nám podaří výrazně zlepšit dostupnost šetrnější a modernější diagnostiky pacientů nejen z naší spádové oblasti," potvrzuje ředitelka Nemocnice Třebíč Eva Tomášová. Pacienti tak nebudou muset jezdit do vzdálených zdravotnických zařízení jako dosud, což zkvalitní a urychlí jejich léčbu. Magnetická rezonance umožňuje komplexní diagnostiku, a to vede k včasnějšímu záchytu nejrůznějších onemocnění, která se tak mohou dříve řešit. Pacienti tak se rychleji vrátí do plnohodnotného života.

Magnetická rezonance stála 31 milionů, značná část je hrazena z evropských peněz
Nemocnici Třebíč dodala přístroj firma Siemens Healthcare. Jedná se o špičkový diagnostický přístroj, který pokryje všechna plánovaná vyšetření ve spádové oblasti Nemocnice Třebíč. Předpokládané spektrum využití magnetické rezonance: 65 % - hlava, končetiny a páteř, 20 % - krk, hrudník, břicho a pánev, 10 % tvoří angiografická doplňující vyšetření.

Celková cena magnetické rezonance včetně přístrojového vybavení činila 30 980 840 Kč. Částka 26 milionů korun je čerpána z evropského dotačního programu, 1,5 milionu korun je ze státního rozpočtu a třemi miliony korun se podílel Kraj Vysočina.

Součástí dodávky přístroje je i další vybavení včetně speciálních přístrojů, např. monitor životních funkcí, anesteziologický přístroj, plicní ventilátor a další přístroje, které umožňují vyšetřování dětí a z jiného důvodu nespolupracujících pacientů.

"Nově instalovaná magnetická rezonance Aera 48 s prémiovým gradientním systémem umožní nemocnici provádět všechna moderní MR diagnostická vyšetření včetně celotělového, perfusního i difusního zobrazení, včetně spektroskopie. Speciální cívkové vybavení pro jednotlivé klouby umožní muskeloskeletální vyšetření v maximální kvalitě. Dodané MR zařízení je vybaveno portálovým řešením se softwarem pro kardiologická i neurologická vyšetření včetně traktografie, která umožní současnou práci více lékařům při vyhodnocování vyšetření, stanovení diagnóz a zvýší tak i prostupnost pacientů. Věřím, že nová instalace bude velkým přínosem nejen pro nemocnici, ale i pro celý region," přiblížil ředitel Siemens Healthcare Vratislav Švorčík.
Autor: Nemocnice Třebíč

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »