InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

6 způsobů, jak v tropických teplotách zabránit nepříjemnému pocení

01.07.2019
Je to tady! Období, kdy ani ti největší "suchaři" často nedokáží odolávat náporu veder a děsí se orosených čel, dlaní i dobře známých "koláčů" v podpaží. Okolí má pro tyhle problémy většinou pochopení, protože ve úmorných vedrech trpí více či méně každý. I tak se ale nejedná o něco, čeho bychom se nechtěli zbavit, a to rychle. Jak na to? Vyzkoušejte našich 6 tipů a přestaňte se koupat ve vlastním potu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
1. Sáhněte po správné drogerii a kosmetice
Zdá se to jako notoricky známá otázka, ale některé věci si je třeba připomínat! Znáte tedy rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Odpovíme hned, že do tropických teplot potřebujete rozhodně ten druhý. Deodoranty totiž v žádném případě nepředchází pocení, umí jen bojovat s bakteriemi, které se na potících místech objevují a jsou původci nepříjemného zápachu. Antiperspiranty pak blokují potní žlázy, pot se tedy tvoří, ale nedostává se přímo na povrch pokožky, vysvětluje MUDr. Helena Reisingerová z dermatologie v Praze na klinice Mediestetik.

A jak je to s obličejem, který je nejvíc na ráně? Tahle otázka zajímá asi hlavně ženy. Lehké krémy jsou základ, a to jak pečující, tak i ty s UV faktorem. S make-upem pak platí: Kdo šetří, dává pokožce prostor k nadechnutí. Moderní primery jsou v tomhle případě ideální řešení.

2. Ochlaďte se ve stínu
Ten venkovní už od určitých teplot moc nefunguje. Není tak nad to včas myslet na zastínění v místnostech. Rozprašovače a chladítka z ledničky jsou fajn, na mrazivě ledové nápoje ale zapomeňte, krom rizika teplotního šoku pro sliznice je tu jednoduchý fakt: tělo se zahřívání začne ještě více potit. Zlatá střední cesta ve sklenicích je tak ideál!

Všeho s mírou taky platí i pro klilmatizaci, která se v poslední době stává bodem sváru v nejedné kanceláři. Není divu! Pro tělo jedinců s oslabenou imunitou je teplotní rozdíl zásadním signálem pro vypnutí imunitních receptorů a řasový epitel na sliznicích tak zůstává napospas virům a bakteriím. Podle Dr. Reisingerové je rozumné nastavení max. 5 stupňů Celsia od venkovní teploty.

3. Strava bez pocení
O vlivu výrazných kořeněných a pálivých potravin na zvýšení pocení už leckdo slyšel, a hlavně ho i sám zažil. Víte ale, že ani milovaná káva není ve vedrech ideální. Kofein totiž stimuluje adrenalinové žlázy, a u člověka tak dochází k pocení dlaní, podpaží a plosek u nohou.

Pak jsou tu ale potraviny, které, alespoň podle homeopatie, přispívají ke snížení pocení, jako je ocet (dvě lžičky před spaním) nebo šalvěj (vývar před spaním). Pravda je, že obě tyto suroviny jsou často doporučovány ženám během menopauzy a opravdu přispívají k omezení pocení. V těchto případech jde ale hlavně o regulaci hladiny PH a s ní spojené neutralizaci toxinů a vyvážení hormonální rovnováhy. Je otázka, jak tyto babské rady fungují s pocením z horka. To je totiž čistě neurologickou záležitostí (potní žlázy regulují receptory na nervových zakončeních).

Právě proto bychom se raději obrátit na stravu, která prospívá nervové soustavě - tedy jídlo bohaté na vitamin B, magnesium a Omega 3 mastné kyseliny. Zelená zelenina, avokádo a ryby jsou tak v létě doslova nutnost.

5. Zklidněte se
Lehko se to říká, ale hůř dělá. Ale právě proto, že pocení je spojeno s nervovým systémem, dochází ke zhoršení, jakmile jsme ve spěchu a zvyšuje se nám adrenalin. Práci se nevyhneme, ale je třeba si uvědomit, že léto je přece hlavně o pohodě.:)

6. Nechte zpotit doktory
Pokud vlastní opatření proti pocení nepomáhají a vy se stále vaříte ve vlastní šťávě, přichází na řadu odborná pomoc. Lékaři už dnes mohou předepsat léky, které dočasně zamezují pocení. Dr. Reisingerová ale upozorňuje, že v těchto případech je vždy třeba zvážit pro a proti s možnými negativními účinky (problémy s močovými cestami, sucho v ústech nebo zdvojené vidění).

Pro ty, kdo chtějí rychlé, lokální, přitom ale velmi efektivní řešení, pak přichází v úvahu injekční aplikace dermatologických preparátů, které působí přímo na nervové receptory v ošetřených místech, a k pocení tak lokálně vůbec nedochází. Slovo lokálně je v tomto případě opravdu třeba vypíchnout. Kompletní zastavení pocení samozřejmě není pro tělo zdravou záležitostí. Škodliviny se odplavovat musí, jen jde o to kde chceme, aby se tak dělo a kde ne.

Miniinvazivní dermatologický zákrok je, podle Dr. Reisingerové, možné absolvovat v podpažích, na dlaních, chodidlech, bedrech, tříslech, čele i zátylku. Na všech těchto místech pak máte cca. Půl roku od pocení pokoj Délka trvání je individuální, zákrok jde ovšem opakovat.

Pokud letos nechcete opět řešit nepříjemné pocení na schůzkách a v kanceláři, je pomoc zkušeného dermatologa ideální volbou. Na klinice Mediestetik najde navíc vaše odhodlání podporu v akčních letních cenách ošetření pocení.
Zdroj: Mediestetik

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »